1)NASA’da Çalışan İlk Türk Bilim Kadını : Prof. Dr. Dilhan Eryurt
Prof. Dr. Dilhan Eryurt 29 Kasım 1926 İzmir doğumlu. Lise eğitiminden sonra İstanbul Üniversitesi Yüksek Matematik ve Astronomi bölümünü seçmiş ve o yıllarda astronomi ilgisi ortaya çıkmış. Dilhan Eryurt İstanbul Üniversitesi’nde okuduğu zamanlar için şu yorumu yapmış .”O zamanlar, Hitler’in Nazi Almanya’sından kaçan en değerli bilim adamları İstanbul Üniversitesi’nde çalışıyordu, bu insanların bilimsel temelleri çok güçlüydü. Bize de aynı şekilde iyi bir temel verdiler.”
Güneşin ve yıldızların evrimi konusunda çalışmalar yapan ve çok büyükkatkılarda bulunan Dilhan Eryurt 1961-73 yılları arasında NASA’da çalışmış ve Apollo Başarı Ödülü almıştır.Daha sonra Türkiye’ye dönüp ODTÜ astrofizik anabilim dalını kurmuştur.
Güneşin ve yıldızların evrimi konusunda çalışmalar yapan ve çok büyükkatkılarda bulunan Dilhan Eryurt 1961-73 yılları arasında NASA’da çalışmış ve Apollo Başarı Ödülü almıştır.Daha sonra Türkiye’ye dönüp ODTÜ astrofizik anabilim dalını kurmuştur.
2)İlk Kadın Komando : Tülin Tepedeldiren
13 Şubat 1976 doğumlu olan Tepedeldiren 5 Ekim 1998- 8 Ocak 1999 arasında yapılmış 12.Dönem Subay-Astsubay Komando Kursu’nu başarıyla bitirip ilk kadın komando unvanını kazanmıştır. Hatta kurs esnasında NATO bağlısı ülkelerin yetkilileri kadın personelin aldığı eğitim koşullarını merak etmiş , yabancı ülkelerin ordularınca görülmek istenmiştir.
3)Manş Denizi’ni Geçen İlk Türk Kadın : Nesrin Olgun Arslan
Nesrin Olgun Arslan 1979 yılında İngiltere-Fransa arasındaki Manş Denizi’ni 15 saat 47 dakikada yüzerek geçen kadındır. Manş Denizi’nin soğuğuna ve dalgalarına göğüs geren , Manş’ı geçmek istediğini söylediğinde dalga geçilmiş olan Nesrin Olgun Arslan hırs yaptığını, çok isteyip, çok çalışarak bu unvanı elde ettiğini konuşmalarında da ifade ediyor.
4) TÜSİAD ‘ın İlk Kadın Başkanı : Arzuhan Doğan Yalçındağ
1971 yılında kurulan Türk Sanayicileri ve İş Adamları Derneği’nin tarihinde ,2007 yılında ilk kez kadın bir başkan seçildi ve Arzuhan Doğan Yalçındağ 13. başkan olarak görev üstlendi. Hatta o yıllarda gündeme gelen TÜSİAD’ın isim değişikliği ise 2018 yılının ilk ayında kısaltması korunarak Türk Sanayicileri ve İşinsanları Derneği olarak değiştirildi. Değişimin sebebi ise cinsiyet eşitliğini sağlamaktır.
5) ilk Kadın Avukatımız : Süreyya Ağaoğlu
Hukuk fakültesine başvuran ilk kız öğrencisidir ve 1925 yılında Hukuk Fakültesi’nden mezun olmuştur. Hukukçu olma konusunda Türk kadınına öncülük eden önemlli bir isimdir ve her zaman kadın haklarının savunucusu olmuştur. O dönemlerde yemek yemek için restoranta gitmesi bile büyük olay olmuştur ve Gazi Mustafa Kemal sayesinde lokantada yemek yiyebilen ilk Türk kadını olmuştur.
6)Dünyanın İlk Kadın Savaş Pilotu : Sabiha Gökçen
Sabiha Gökçen 1913,Bursa doğumludur,anne ve babasını küçük yaşta kaybetmiştir , ağabeyiyle yaşarken Mustafa Kemal’in Bursa’yı ziyaretinde onunla tanışmayı başarmıştır.Yatılı okula gitmek istediğini söyleyen Gökçen ,Mustafa Kemal’i çok etkiler ve onu evlat edinmiştir.Sabiha Gökçen bu ünvanını 1937 yılında Dersim Harekatı’nda almıştır. Hatta Gökçen Kore Savaşı’nda da savaşmak istemiş ama Birleşmiş Milletler’in kadınları cephe gerisinde tutma kararından dolayı bu durum içinde kalmıştır.
Yorumlar (0) Yorum Yap