Armatör Mesleği Hakkında Merak Edilen Her Şey

Armatör mesleği nedir sorusu oldukça ilginç bir mesleği cevaplamak için yöneltilir diyebiliriz. Çalışma hayatında pek çok mesleğin kendine has özellikleri bulunur. Bu anlamıyla şimdi ele alacağımız armatörlük en ilginç meslek dalları arasında yer alır. Ticaretin deniz üzerinden ve deniz yolu ile gerçekleştirilmesini sağlayan mesleğe armatörlük denir. Armatörlükle ilgili ilk söylenebilecek şey bu anlamıyla deniz üzerinden sağlanan bir çalışma alanı olmasıdır. Armatörler deniz üzerinde yolculuk yapan gemilerde faaliyet gösterirler. Bu gemiler kimi zaman armatörlerin kendi mülkleri olurken kimi zamansa başkalarına ait gemiler olur.

Bu doğrultuda armatörlerin iş veren veya yatırımcı olarak iş yaptıkları söylemek mümkündür. Karşılıklı alım-satım anlamına gelen ticaretin deniz yoluyla yapılmasına deniz ticareti denir. Armatör ise günümüzde bu ticaret sürecini ve koşullarını sağlayan kişilere verilen isimdir. Armatörlerin yaptığı ticaret her yöne olabilmektedir. Bu ister ülke içerisinde isterse de kıtalar ötesi yolculuklar şeklinde olabilir. Burada fark yaratan koşullar genellikle armatörün hacmine bağlıdır. Hacmi ise şirketin büyüklüğü, gemilerin kapasitesi gibi konulara bağımlılık gösterir.


Armatör Mesleğinin İş Yükümlülükleri ve Görevleri Nelerdir?

armatör mesleği

Ticari işlemlerde belki de en önemli koşul ticaretin eksiksiz ve karşılıklı güven zemininde yürütülmesidir. Armatör mesleği nedir sorusu kapsamında biz de mesleğin iş yükümlülükleri üzerinde durmaya çalışacağız. Öncelikle belirtmemiz gerekir ki armatörlük mesleği de güvenilir ticareti zorunlu kılar. Armatörün deniz üzerinde taşımış olduğu gemilerin güvenilir ve sağ salim limanlara varması en önemli durumdur. Armatörün yürüttüğü iş kapsamında mal ve yük gemilerinin sorunsuz bir şekilde demirlemesi en istenen olgudur.

Bu durum tabii ki belli başlı bürokratik yükümlülükleri de beraberinde getiriyor diyebiliriz. Öncelikle taşınacak yükler hakkında gümrük ve yazı işlerinin eksiksiz bir şekilde sağlanması gerekmektedir. Taşınan yükün tanımı, ne olduğu ve niçin kullanılacağı ile ilgili kapsamlı bilgiye sahip olması gerekir. Alınan yüklerin alındığı şirketlerden aynı şekilde bilgi temin edilmesi gerekir. Herhangi bir olumsuz durumun ortaya çıkmasını engellemek için yasa dışı her türlü uygulamadan kaçılması gerekir. Taşınan yüklerin limanlara ulaştırılması sırasında liman güvenliği ve yönetimi ile koordine olmak gerekir.


Armatörün Gemisine Karşı Sorumlulukları Nelerdir?

amatör mesleği

Her armatörün önceliği kuşkusuz kendi gemisidir. Gemisine karşı sorumluluk sahibi olan bir armatörün başarılı olması içten bile değildir. Gemisine karşı sorumluluk sahibi olan bir armatörün çeşitli yükümlülükleri bulunmaktadır. Bunlar arasında gemi mürettebatı ve gemi bakımı gibi konular ön plana çıkar. Armatörlerin yaptıkları ticaret işlemleri kimi zaman uzun süreli yolculukları ortaya çıkarabilmektedir. Bu yolculuklar aylar süren kıtalar arası deniz yolculukları olabilmektedir. Bu anlamıyla gemide yer alan mürettebatın en iyi şekilde eğitilmesi, kalifiye olması gerekir.

Bununla birlikte mürettebatın sağlık kontrolleri ve denetimleri de eksiksiz bir şekilde sağlanmalıdır. Aksi takdirde istenmeyen sağlık sorunları ortaya çıkabilir ve ticari işlemler yarım kalabilir. Geminin en temel ihtiyaçları yerine getirmek en önemli görevler arasında yer alır. Geminin düzenli bir şekilde yakıt kontrolüne tabi tutulması bunların başında gelir. Aynı şekilde gemiye su ikmali de yapılması oldukça önemli hususlar arasındadır. Geminin sık sık ve her sefer öncesinde bakımlarının düzenli bir biçimde yapılması elzemdir. Gemi çalışanlarının ücretlerini zamanında ve eksiksiz bir şekilde ödemek, armatörün görevlerindendir.


Armatör Olmak İçin Gerekli Koşullar Nelerdir?

ticaret

Armatör mesleği nedir sorusu için verilebilecek en iyi cevap kuşkusuz ticaretin deniz koşulları iyi bilinmesidir. Ticareti iyi bilen ve öngörülü bir armatörün başarılı olması içten bile değildir. Deniz ticareti konusunda uzman olan bir armatör işini en iyi şekilde gerçekleştirebilir. Bu durum aynı zamanda hukuk bilgisini, denizcilik bilgisini de beraberinde getirmektedir.

Armatör mesleğini icra edebilmek için bu anlamıyla direkt olarak bir üniversite mezunu olmaya gerek yoktur. Günümüzde belli başlı üniversitelerin denizcilik üzerine eğitim veren fakülteleri bulunmaktadır. Bu bölümler ile birlikte ticaret eğitimi almak armatör olmak için yararlı olacaktır.

Tabii armatör olmanın belki de ön önemli ön koşulu yeterli sermaye düzeyine sahip olmaktır. Sermayeye sahip bir armatör kendi gemisine sahip olabilir. Bu sayede istediği düzeyde ve sermaye hacmine bağlı olarak deniz ticaretine başlayabilir. Armatör olmanın ikinci adımı ise network ağını geliştirmektir. Sermayenin ardından kurulan başarılı ilişkilerde armatörün ticari geleceğini önemli ölçüde etkileyecektir. Bu koşullar sağlandığı takdirde armatörlük mesleğini yerine kolaylıkla getirebilirsiniz.


Armatör Mesleğinin Kazancı Nasıldır?

maaş

Armatör mesleği nedir sorusunun en merak edilen cevaplarından birisi ise kazançları kuşkusuz. Bu mesleği icra edebilmek yeterli düzeyde sermaye birikimi gerektirmektedir. Aynı şekilde kazançlarının da bu şekilde olduğunu belirtelim. Armatörler herhangi bir kuruma, yapıya veya şirkete bağlı olarak çalışmazlar. Bu nedenle kendi işinin sahibi bir meslek olma özelliği taşır.

Deniz ticareti ve taşımacılığı için kendilerine ait şirketler kurarlar. Bu şirketler aracılığı ile ticari seferler düzenlemeye başlarlar. Bu da oldukça büyük bir ekibin ve çalışma ortamını gerektirir. Çalışan sayısı oldukça maksimum sayıda olduğu için ve gemi ticareti yapıldığı için standart maaşlar söz konusu değildir.

Ticari işlemler doğrultusunda ortaya çıkan kâr dengesine göre gelir elde edilir. Bu anlamıyla armatörün başarılı ticari seferleri sonucunda gelir elde ettiğini söylemek mümkündür. Gemi adedi, sefer sayısı ve yoğunluğu, kalifiye mürettebat gibi pek çok değişken bulunur. Bu değişkenlere bağlı olarak armatörün geliri değişim gösterebilir. Ortalama bir gelir söz konusu değildir. Ancak küçük ölçekli bir armatör 3 bin dolar bandında gelir elde ederken büyük ölçekli olanları yüz binlerce dolar kazanabilmektedir.

This post is also available in: English Français Español

Kategoriler: Kariyer

Yorumlar (0) Yorum Yap

/