Gelecek kaygısı taşıyan bir üniversitelinin, üniversiteli olmanın gerekliliklerine bağlı kalarak yapması gereken ilk şeylerden biri detaylı bir kariyer planı oluşturmaktır. Kariyer planı, ulaşmak istediğiniz hedefe daha sağlam adımlarla ilerlemenizi sağlayan en önemli yol göstericiniz olmalıdır.
Peki kariyer planı nasıl yapılır?
1) Genel Bakış
Öncelikle kendinize realist bir zaman aralığı belirleyin ve bu zamanı belirli dilimlere ayırın. Önümüzde detaylardan uzak, genel bir tablo oluştu. Bu tablo aslında kariyer planınızın kabataslak bir görünümüdür. Nereye, ne zaman ulaşmak istediğiniz konusunda bu tabloyu bir numaralı yol göstericiniz ilan edin.
2) Sektör ve Departman Belirleme
Fark ettiyseniz genelden özele bir yaklaşım sergiliyoruz. Sıradaki adım sektörlerin, sektörlerdeki firmaların ve sektörlerdeki firmalarda genel işleyişe katkısı bulunan departmanların araştırılması. Bunu yaparken ilgi alanlarınızı, niteliklerinizi, bilgi ve becerilerinizi baz almanız gerekiyor. Seçimleri yaparken günümüzde diplomanın sıradan bir statü haline geldiğini unutmayın. Yani okuduğunuz ya da mezun olduğunuz bölüme bağlı kalmaksızın ilgi duyduğunuz ve kendinize güvendiğiniz sektörleri de seçebilirsiniz.
3) Pazarlama Planı
Kendiniz için en doğru sektörü ve departmanı belirledikten sonra bu sektöre nasıl dahil olacağınızın planını oluşturmanız gerekiyor. Bu sektör için ne gibi niteliklere sahip olmasınız, neleri biliyor olmalısınız, staj imkanları nelerdir, işe alım süreçleri nasıl gerçekleşiyor vb. gibi sorulara cevaplar bulmanız gerekiyor. Bunlar doğrultusunda sektördeki firmalara ya da en azından sektöre kendinizi nasıl pazarlayacaksınız bunu düşünün. Neler yapabileceğinizi, nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini yavaş yavaş kafanızda oluşturmalısınız.
4) Kişisel Analiz
Güçlü, zayıf yanların belirlenmesi ve sektör için gereken niteliklerin değerlendirilmesi aşaması olan bu noktada planlanması gereken ciddi gelişim süreçleri vardır. Güçlü yanlarınızı daha da güçlendirmeniz ve zayıf yanlarınızı en aza indirgemeniz gerekir. Kendinizi ne kadar iyi tanıyorsanız bu maddeleri o kadar iyi analiz edersiniz. Vardığınız sonuçlar doğrultusunda eğitiminize ve gelişiminize yön vermeniz gerekebilir.
5) Hareket Planı
İlk maddede belirlemiş olduğunuz zaman aralığında neler yapacağınıza karar verdiğinize göre artık harekete geçme vakti. Şimdi araştırmalar yapabilir ve sektörde uzun yıllar tecrübe edinmiş başarılı kişilerle konuşabilirsiniz. Bir adım atmadan önce atacağınız adımla ilgili detaylı bilgiye sahip olmalısınız. Tanıdıklarınızla veya onlar aracılığıyla başkalarıyla görüşmekte de büyük fayda olduğunu unutmayın.
6) Finans Planı
Yaptığınız yeni bir kariyer planı ya da kariyer planınızda yapacağınız değişiklikler finansal durumunuzu etkileyebilir. Gerekli giderleri önceden düşünmeniz ve çözüm yolları üretmeniz faydalı olacaktır.
7) Planlar Değişebilir
Kişinin kariyer planları kendini tanıdıkça ve deneyim kazandıkça değişebilir. Örneğin pazarlamaya ilgi duyuyorsunuzdur ve bu alanda staj yaparken aslında dijital pazarlamanın sizin için daha ilgi çekici olduğunu düşünebilirsiniz. Bu çok normal ve birçok kişinin yaşadığı bir durumdur. Bu durumun kendinize olan güveninizi ve gelecek planlarınızı olumsuz yönde etkilemesine izin vermeyin.
Yorumlar (0) Yorum Yap