İyi Avukat Olmak

Günümüzde ülkemizde artan avukat sayısı, müvekkiller açısından avukatlık mesleği mensupları arasında seçenekleri arttırmakta ve bu da rekabeti arttırmaktadır. Bu sebeptendir ki, avukatlık mesleğini icra eden bireyler, aynı statüye sahip bireyler arasında fark edilmek için birçok yolu denemektedir.

Bilinen markalar, ürünlerde olduğu gibi avukatlarda da öncelikli seçeneklerdendir. Markalaşmış, duyulmuş ürün, tüketiciler tarafından az risk ve yüksek kaliteyi ifade etmektedir. Ürünler gibi tanınmış bir avukatta müvekkiller açısından riski azaltmakta ve kaliteyi arttırmaktadır. Bu da markalaşmış bir avukatın, meslektaşları arasında sivrilmesine, fark edilmesine ve tercih edilmesine sebep olacaktır. Bu yazımda naçizane fikrimce, avukatlık mesleğinde markalaşmanın püf noktalarını genel itibariyle birkaç maddede kaleme alacağım.

  DIŞ GÖRÜNÜŞE ÖNEM VERİN

Elbette ki, müvekkilleri entelektüel bilgi ve beyin gücü ile etkilemek önceliklidir. Lakin zannımca giyim, bireyde profesyonelliğin dışa vurumudur. Bununla birlikte yapılan araştırmalarca ilk izlenimin önemi de ispatlanmıştır. Unutulmamalıdır ki “İyi bir ilk izlenim bırakmak için ikinci bir şansınız asla olmaz.” Asla hafife alınmamalıdır.

  İYİ HİZMET VERMEYE ODAKLANIN

Müvekkillerinize, en iyi hizmeti vermek öncelikli hedefiniz olmalıdır. Mevcut müvekkillerin sizden memnun kalması, hem mevcut müvekkilinizden hem de tavsiye edebileceği potansiyel müvekkillerinizden yeni işler alma şansınızı arttıracaktır.

  SEÇİCİ OLUN

“Pareto Prensibi” ne göre sonuçların %80 ‘i, sebeplerin %20 sinden dolayı gerçekleşir. Pareto prensibini işinize uyguladığınızda, vaktinizin çoğunu meşgul eden niteliksiz, faydasız yahut alan dışı işler yerine, vaktinizi nitelikli, yararlı ve uzmanlık alanınızda ki %20 lik işlerinize ayırmanız, size başarıyı getirecektir.

  TEKNOLOJİYE AYAK UYDURUN

Gelişen teknoloji ile faydalanabileceğiniz uygulamalar her geçen gün artmaktadır. Hukuk alanında da geniş bir yelpazeye sahip olan söz konusu uygulamalar, aynı işi daha az enerji harcayarak sonuçlandırabilmenizi sağlaması yönüyle, fark yaratmanıza yardımcı olacaktır.

İlerleyen süreçte çağa ayak uydurabilenler, gelecekte kendine yer edinebileceklerdir.

  KİTAP VEYA DERGİ ÇALIŞMALARINA KATILIN

Kitap veya dergi aracılığıyla yayınlanan içerikleriniz, size okuyucuların dilinden anlayan, hukuki bilgilerini edebi bir şekilde aktarabilen avukat niteliğini kazandıracaktır. Katılacağınız çalışmalar akademik çalışma niteliğinde olmasa dahi, kariyerinize katkı sağlayacağı su götürmez bir gerçektir.

  SOSYAL OLUN

Mümkünse sivil toplum kuruluşlarına katılın. Söz konusu kuruluşlar, yeni çevreler oluşturmanızı kolaylaştırır. Bununla birlikte sosyal çevreniz tarafından sevilen bir kişi olursanız, çevreniz tarafından sürekli hatırlanacağınız da aşikardır.

  KONFERANS VE SEMİNERLERE KATILIN

Konferans ve seminerlere katılmanız, sizlere yüzlerce yeni yüze kendinizi tanıtma imkanı sağlayacaktır. Söz konusu konferanslar hukuk fakülteleri konferanslarından, tıp konferanslarına, girişimcilik konferanslarına kadar uzanan büyük bir yelpazeden oluşmaktadır. Markalaşmak istediğiniz alana ilişkin konferanslara katılmanız, hem alana yönelmenize hem de alanla ilişkili bireylerle tanışmanıza yardımcı olacaktır.

  TELEVİZYON, İNTERNET VE RADYO PROGRAMLARINA KATILIN

Bu platformlarda, markalaşmak istediğiniz alanla ilişkili programlara katılma imkanınız var ise, katılımınız birden çok kişiye hızlıca ulaşmanızı sağlayacaktır. Platformlarda yeteneklerinizi, bilginizi ve tecrübenizi ekran başındakilere – dinleyenlere aktararak, uzmanlığınızı markalaşmak yolunda verimli şekilde değerlendirebilirsiniz.

  ÖĞRENMEYE AÇIK OLUN

Hukuk her geçen gün gelişen, büyüyen ve değişen bir alandır. Bu değişimi takip edip, güncel gelişmelerden haberdar olun.

Velhasılı kelam avukatlık mesleğini icra eden bireyler kanaatimce, öncelikle alanında uzmanlaşmalı, ilkelerine sadık kalmalı ve uzmanlığının potansiyel müvekkillerce fark edilmesini sağlamalıdır. Bu üç hususu gerçekleştirmiş avukatlar, zannımca başarıyı elde etmiş, markalaşmış kimselerdir.

Yukarıdaki makalenin tüm hakları yazarı Samet Can Aslan‘a aittir ve makale, yazarı tarafından Hukuki BLOG ( https://www.hukukiblog.com ) sayfasında yayınlanmıştır.
Kategoriler: Kariyer

Yorumlar (0) Yorum Yap

/