Nasıl oyuncu olunur? Rol yapmak bir yetenek midir yoksa geliştirilebilir mi? Yapılması gerekenleri ve daha fazlasını sizler için derledik. İyi okumalar dileriz.
İyi Bir Oyuncu Hangi Özelliklere Sahiptir?
Çoğumuz, hayatımızın bir döneminde müzisyen ya da oyuncu olma hayali kurmuşuzdur. Özellikle çocukluk çağımızda.
Bu sanat dalında başarılı olanların başlıca ortak özelliklerine rastlarız. İyi bir oyuncu olmanın birtakım şartları ve gereksinimleri bulunur. Peki işini mükemmel yapan bir oyuncu hangi niteliklere sahiptir?
- Öncelikle eğitimlidir. Eskilerin tabiriyle ”mektepli değil alaylı” olsa da bir şekilde sahne tozunu yutmuştur.
- Kendini geliştirmiş ve farkındalığı yüksektir.
- Bilgi bakımından zengindir. Genel kültürü geniştir ve kitaplarla arası iyidir.
- Gözlemcidir. Etrafında olup bitenleri dikkatle inceler. Olaylar karşısında kişilerin tepkilerini izler.
- Canlandıracağı rolleri benimseyeceği için empati duygusu yüksektir.
- Duyguyu seyirciye aktarmada ve hissettirmede başarılıdır.
Nasıl Oyuncu Olunur? Alınması Gereken Eğitimler Nelerdir?
Öncelikle nasıl oyuncu olunur sorusuna yanıtla başlayalım. Belirli kriterlerin olması gerektiği kuşkusuz. Bu durumda bazı yönlerimizi geliştirmemiz gerekiyor. Örneğin;
Diksiyon: Hitabet sanatı, etkileyici bir konuşmanın temelini oluşturur. İletişimde iyi olmak, karşı tarafın sizi daha iyi anlamasını sağlar. Kelimeleri doğru ve temiz bir şekilde telaffuz etmek önemlidir. Artikülasyonunuzu güçlendirmek için diksiyon dersleri alabilirsiniz.
Ayna Kullanmak: İstediğimiz kadar doğaçlama yapabileceğimiz bir alan da aynamızın karşısı. Sizi zorlayan roller için sık sık prova yapın. Zaman geçtikçe mimikleriniz ve oynadığınız karakter gerçeğe daha yakın olacaktır.
Kült filmleri İzlemek: Ödül almış veya efsanevileşmiş sinemalara göz atın. En iyi oyuncu seçilen sanatçıların içinde bulunduğu eserleri seyredin. Sanat filmlerinden bir tercih yaparak hayata en yakın canlandırmaları keşfedebilirsiniz.
Sınırları Zorlamak: Bir duyguyu anlamak için illa o anı yaşamak gerekmez. Karakteri benimsedikçe bu durum oyunculuğunuza da yansır. İçinde hiç bulunmadığınız olaylarla yakınlık kurmaya çalışın.
Normalde zor ağlayan biriyseniz, gözyaşlarınızı akıtmaya çabalayın. Yüz ifadenizde görmekten hoşlanmadığınız hareketleri canlandırın. İyi bir oyunculuğun yolu, her ruh haline bürünmekten geçer.
Sık Sık Kitap Okumak: Düzenli okumalar yapmak, içine gireceğiniz karaktere de katkı sağlar. Özelikle romanlarda ve hikayelerde, kişilerin nasıl tepkiler verdiğini görebilirsiniz. Yeraltı edebiyatının bu konuda size fazlaca yardımcı olabileceğini söyleyebiliriz.
Beden Dilini Öğrenmek: Belirli olaylarla karşılaştığımızda beden dilimiz de devreye girer. Mimiklerimiz kadar jestlerimiz de çok şey anlatır. Bunun için internette dahi çeşitli eğitimler bulmanız mümkün.
Tiyatroya Gitmek: Genel kültürünüzü de artıracak bu etkinlikle, başarılı sanatçıları gözlemleyebilirsiniz. TV’de daha minimal olması gereken oyunculukların, daha canlı versiyonuyla da tanışmış olursunuz.
Apayrı bir ruhu olan tiyatro sanatı, gelişiminizde büyük yol katetmenize yardım eder. Oyun sonlandığında tiyatrocularla tanışma şansı bulabilirseniz bu fırsatı kaçırmayın.
Ses Eğitimi: Sesimizin düzgün kullanımında eğitimin oldukça faydası var. Nefes egzersizleri, metinlerle okuma yapma, diyafram kullanımı vb. oyunculuğa dair pek çok mühim konuyu öğrenebilirsiniz.
Empati Yapmak: İnsan ilişkilerinde olduğu kadar oyunculukta da empati sahibi olmanın önemi büyük. Neyi canlandırırsanız, o kişi olmanız gerekir. Bu nedenle, rolünüzü hissederek oynamalısınız.
Karakterinizle zıt olsa dahi gözlem yapın, kişilerin ne şekilde reaksiyon verdiğini izleyin. Duygusal zekanızın zamanla artığını göreceksiniz.
Eğitim Almak: Her sektörde olduğu gibi bu sanatta da eğitimin paha biçilemez bir katkısı var. Konservatuarlar, tiyatral yeteneklerinizi sağlam bir biçimde şekillendirir. Yetenek sınavlarına girerek şansınızı deneyebilirsiniz.
Bunun için geç olduğunu düşünüyorsanız veya elemeyi geçemezseniz başka fırsatlar da mevcut. Bir tiyatro ya da oyunculuk atölyesine başlayabilirsiniz. Pek çok yerde eğitime dair kurslar bulmanız mümkün. Cast ajansları da kendinizi fark ettirmeniz için işe yarayabilir.
Herhangi bir dizi ya da reklam filmindeki rolü, ufak da olsa kabul etmelisiniz. Başarıya çıkan merdivenlerde ağır yürümemiz, daha sağlam adımlar atmamızı sağlar.
Cast ajanslarında, seçildiğiniz kategoride oynayarak becerilerinizi geliştirebilirsiniz. Yönetmenin yönlendirmeleriyle, doğru tekniklere her seferinde daha çok yaklaşma imkanı bulursunuz.
Oyunculuğa Başlamak İçin Hangi Cast Ajansına Kaydolmak Gerekir?
Öncelikle cast ajansı konusunda dikkatli ve özenli bir seçim yapmalısınız. Gerçek bir kurumun sizden para istemesi söz konusu değildir.
Ön eleme, kalabalık ve popüler ajanslarda mutlaka yapılır. Yüzünüzün yüksek çözünürlüklü fotoğrafı mutlaka bulunmalıdır. Resmi internet sitelerinden başvuru kabul ettiklerini de unutmayın.
Dolandırılma vb. durumlarla karşılaşmamak için yazılacağınız ajansı iyice araştırın. Başvurduğunuz anda ücret isteyen bir yerin güvenilir bir şirket olmadığını anlayabilirsiniz. Peki işin öğrenme kısmı?
Bu konuda, çeşitli atölye ve okullara başvurma seçeneğiniz var. Hem sosyalleşmeyi hem de eğitim almayı aynı anda başarmanız mümkün. Yaratıcılığınızı artırmak, vücut dilinizi kullanmak ve temel basamaklar için pek çok yeri tercih edebilirsiniz.
Oyunculuk Eğitimi Alabileceğiniz Okullar
Müjdat Gezen Sanat Merkezi: Ücretsiz konservatuar arayışındaysanız, Müjdat Gezen Sanat Merkezi’ne başvurabilirsiniz. Kadıköy’de bulunan okul, sanatseverlerin uğrak yeri.
Gri Sahne: Şişli’de yer alan topluluk, prova ve tiyatro oyunları için cazip olanaklar sağlıyor. Sahnesi 50 kişi kapasiteli ve atölyesi de mevcut.
3MOTA: Modern oyunculuk tekniklerini öğrenmek isterseniz 3MOTA tam size göre. Ümit Çırak’ın ev sahipliği yaptığı sahne, geleceğin oyuncularını yetiştirmek için başarılı bir platform.
Sahne Tozu Tiyatrosu: 2008-2009 yıllarında, Haldun Dormen’in cep tiyatrosundan uyarlanmış ve İzmir’deki ilk cep tiyatrosu olmuştur. Başarılı sanatçılarla dolu kadrosuna ek olarak 6 sahneye sahip.
Ankara Akademi Sanat: Sahne sanatları, kamera önü oyunculuğu ve yaratıcı drama gibi pek çok eğitimi burada bulabilirsiniz. Aynı zamanda dans kursu, bale, dramatik yazarlık gibi başka branşlar için de yetenekli öğretmenleri bünyesinde barındırıyor.
Sadri Alışık Kültür Merkezi: Çolpan İlhan’ın katkılarıyla kurulan sanat okulu, pek çok tiyatro festivaline de ev sahipliği yaptı. Sinema, TV, dizi ve tiyatro gibi alanlarda yer almak isteyenler için oluşturulmuş bir eğitim kurumu. Eğitimin yanı sıra, nasıl oyuncu olunur ve oyunculukta nasıl başarı kazanılır sorularının cevabı da burada.
Craft Tiyatro: Craft; temel oyunculuk dersleri, dramaturji, dans, müzik gibi konularda güçlü kadrosuyla eğitim veriyor. Yaratıcılığı ortaya çıkarmayı amaçlayan atölyede, kamera önü oyunculuğuna yönelik dersler de mevcut.
İstanbul Drama Sanat Akademisi: Ayla Algan’ın sanat yönetmenliğiyle yürütülen akademide, pek çok eğitime katılabilirsiniz. Çocuk, yetişkin ve kurumsal eğitimler olarak ayrılan kategoriler oldukça çeşitli. Müzikalden yaratıcı yazarlığa, oyunculuktan şan derslerine dek birçok seçeneğiniz var.
Tercih ettiğiniz bir atölyeden başlayabilir, başarılı bir oyuncu olma yolunda emin adımlarla yürüyebilirsiniz.
Yaratıcılığınızın ve şansınızın her gün katlanarak artması dileğiyle…
This post is also available in: English
Yorumlar (0) Yorum Yap