Daha Başarılı Bir İş Hayatı İçin 30’larınızda Edinmeniz Gereken 10 Deneyim

İş hayatında eğitimle kazanılması mümkün olmayan en önemli unsur, geçen yıllar içerisinde bir veya birden fazla sektörde farklı pozisyonlarda çalışma ile elde edilen deneyimdir. Ancak deneyim sadece çalışarak kazanılmaz. Başarıyı elde etmek için sahip olunması gereken sayısız deneyim vardır ve bunlar hem kişisel hayat için hem de iş hayatı için büyük öneme sahiptir.

1) Doğayı, insanı ve kendimizi daha iyi anlamak için: Sosyal Sorumluluk

Sosyal sorumluluk, içine gireni hem değiştiren hem de dönüştüren bir güce sahip. Sosyal sorumluluk projeleri sayesinde dünyanın aslında ne kadar küçük olduğunu görürsünüz. Zamanla olaylara bakış açınızın değiştiğini, perspektifinizin genişlediğini ve empati kurabildiğinizi fark edersiniz.




2) Tersine Mentorluk (Reverse Mentoring)

Tersine mentorluk, kişinin kendisinden büyük birine mentorluk yapması olarak tanımlanabilir. Gençler açık fikirlidir, gelecek teknolojilerine anında adapte olabilirler. Son teknolojilerin içerisine doğan yeni nesil, bu mecrada bilgiye daha hızlı ulaşabildikleri gibi hangi bilginin daha yararlı olduğunu ve istenen bilginin nerede kolayca bulunacağını daha iyi bilirler. Tersine mentorluğun başka bir faydası ise farklı jenerasyonlardan insanları birbirine yaklaştırmasıdır. Tersine mentorluk “Biz” ve “onlar” tanımını ortadan kaldırarak çift yönlü iletişime olanak sağlar. Tersine mentorluk özellikle Y kuşağının tutundurulması, X kuşağının da dijital dönüşüme entegre edilmesi için sıkça başvurulan bir çözüm… Mutlaka deneyin!




3) Miras bırakabileceğiniz bir şeye başlayın.

Bir miras bırakabilmek, öldükten sonra hatırlanmak idealist insanların en çok istediği şeylerden biridir. Birçok başarılı insan dünyada iz bırakmıştır. Fiziksel varlığınız sona erdiğinde bile dünyaya, insanlığa, ailenize, torunlarınıza bir şeyler bırakabilmek düşünmeye değer bir konudur.


4) Rakibinizle iş yapmak o kadar da korkutucu değildir.

Aynı hedef kitle için yarıştığınız rakiplerinizle ne olursa olsun beraber çalışmanız ve varlıklarını kabul etmeniz gerekir. Rakipleriniz yaşlarına, cinsiyetlerine ve görüşlerine göre sorunlara sizden çok daha farklı bakış açılarıyla yaklaşabilirler. Onları küçümsemek, hor görmek veya görmezden gelmek profesyonel bir yaklaşım değildir. Onların fikirlerinden, bakış açılarından ve tecrübelerinden faydalanın.




5) Şirketin her kademesindeki çalışanlarla iyi zaman geçirin.

İletişim, bizi diğer tüm varlıklardan ayıran ve üstün kılan en önemli birkaç özelliğimizden biridir. İletişim, her şeyden önce insani bir ihtiyaç ve deneyimdir.



Bir kurumda çalışan kişilerin yetki ve pozisyonları fark etmeksizin işe bakış açılarına, yaşamlarına, olaylara yaklaşımlarına, tutum ve davranışlarına tanık olmak, şirket içindeki uzun vadeli hedefleriniz açısından değerli deneyimler içerir.


6) Kaçış değil, strateji: İkinci bir kariyer inşa edin.

Tek bir kariyer yolculuğunda zaman zaman tükeniyor gibi hissetmek yorucudur. İki kariyer, birinden hep daha iyidir. Bu aynı zamanda birincil işinize de hayal edemeyeceğiniz katkılar sağlayacaktır.
Farklı işlerde çalışırken fikirlerin nerede etkileşime girdiğini tanımlayabilirsiniz. Disiplinlerarası düşünce alışverişinde bulunabilirsiniz. Meraklarınızı ve tutkularınızı takip ettiğinizde, karşınıza birçok fırsat çıkacak ve bu sizi daha da tatmin edecek.




7) Daha önce başarısız olduğunuz bir şeyi tekrar deneyin.

Başarısızlık sadece bir an, bir sonuç! Yani geçici bir durum. Değişmeyecek veya değişmesi mümkün olmayan bir yaşam şekli değil. Eğer başarı istiyorsanız düşmekten korkmamalı ve sonuna kadar kararlı olmalısınız.



Bugün “başarısız” olduğunuzu düşünerek umutsuzluğa kapıldığınız, “pes ettim, yoruldum, yapamayacağım” dediğiniz ne varsa gözden geçirin. O gün belki olmadı ama bugün neden olmasın? Onu başarabilmek için içinizdeki gücü ve kendinize olan inancınızı ortaya çıkarın.


8) Profesyonel destek, kendinizle ilgili göremediğiniz şeyleri görmenizi sağlar.

“Şu işte başarılı olacağım”, “Bu şirkette yönetici olacağım” gibi somut hedefler strateji, verim ve kendinizle ilgili daha fazla keşif gerektirir. Bu noktada profesyonel destek almaktan asla çekinmeyin. Profesyonel destek yaşam koçluğu, kariyer koçluğu, yönetici koçluğu, eğitim koçluğu gibi işinizle ve kendinizle ilgili şekilde farklılaşabilir.



Tüm dünyada giderek yaygınlaşan koçluk gün geçtikçe önemli başarı hikayelerinin de temelini oluşturmaya devam ediyor. Hem bireysel hem kariyer yolculuğunda sorunları çözmek ve gelişime yönelik bir yaşam tarzı benimsemek için profesyonel desteği ciddiye alın.


9) İyi olduğunuz bir konudaki birikiminizi insanlarla paylaşın.

Uzmanlık alanınızdaki birikiminizi mümkünse eğitim formuna sokup insanlarla paylaşın. Eğitim vermek bilgisel sorumluluk gerektirir. Eğitime hazırlanmak ve eğitim verme deneyimini yaşamak, ilgili alanda ne kadar derinlemesine bilgi sahibi olduğunuzu görmenizi sağladığı gibi eksik olduğunuz alanları da fark etmenizi kolaylaştırır. Ayrıca bilgi aktarımı, bilgi akışı, eğitim gibi konularda size yeni beceriler kazandırır. Bunlar da işinizde doğrudan fark yaratmanızı sağlar.


10) Uluslararası Network değerli fırsatlar yaratır.

Her gün kurulan iş ortaklıklarının %70’inin Network aracılığıyla gerçekleştiği düşünülürse Network’ün önemini tartışmaya artık gerek yok gibi. Sosyal çevreniz genellikle kendi içinde sınırlı bir döngüdür. Ancak gerçek dünyada küçük Networkler’den oluşan birbiriyle bağlantılı dev bir ağ bulunur. Bu dev Network ağına girebilmek için ise sadece kendi iş çevreniz ve ülkenizle sınırlı kalmamalı, tüm dünyaya açılmalısınız.

This post is also available in: English

Kategoriler: Kariyer

Yorumlar (0) Yorum Yap

/