İnsan Kaynaklarının ve İşverenlerin CV’lerde Artık Görmek İstemediği İşe Yaramaz 10 Beceri

Philippe Dumas

Philippe Dumas

Yeni nesil iş insanı

Belirli bir kariyer yolunda uzun yıllar yatırım yaptınız. Onbinlerce derece ve sertifika aldınız. Birtakım beceriler kazandınız. Belki de bir tutkuyu kovalamak için daha karlı işlerden vazgeçtiniz. Tam her şey yoluna girecekken ‘değişim’ gerçeğiyle yüzleştiniz. Bir baktınız ki yatırım yaptığınız, önemli olduğunu düşündüğünüz bu beceriler, yetenekler artık kimsenin umrunda değil. Bugünün işleri yarının işi değildir. Dün ihtiyaç duyulan becerilere bugün ve yarın ihtiyaç duyulmayabilir.
Bu senaryoyu yaşayan binlerce insan var. Birkaç yıl önce önemli olduğu halde bugün işe yaramayan bir sürü beceri, program, görev tanımı var. Gelin bunlara hızlıca bir göz atalım.

1) Microsoft Office

Microsoft Office artık o kadar her yerde ki iş dünyasına dahil olma noktasına geldiğinizde bu becerilere temel anlamda zaten hakim oluyorsunuz. Word ve Excel’e aşina olmanız zaten iş verenin beklentileri arasında yer alıyor. İşe veya sektöre bağlı olarak muhtemelen PowerPoint veya OneNote gibi başka programlar da zamanla beklenecektir. Bu programları biliyorsanız bu harika. Ancak işveren bunları istemediği sürece bu programları artık CV’nize yazmayın.
İleri düzey Excel, Excel VBA gibi konularda uzmanlığınız varsa tabi ki yazacaksınız. Burada bahsettiğimiz temel düzeyde Microsoft Office.

2) Kelime İşlem

“Kelime işlem” kavramı eski bir neslin ifadesidir. Temel olarak aslında 10 parmak kafadan yazmak demektir. Bir klavye kullanarak tamamen kafanızdan Word veya Not Defteri gibi bir kelime işlemcisine yazmak anlamına geliyor. Bu da artık Y kuşağındaki her gencin tabir-i caizse Starter Pack’inde yer alıyor. ?

3) Eski Programlama Dilleri

Buradaki beceriler elbette endüstriye ve işe göre değişebilir, ancak bildiğiniz eski programlama dillerini CV’nizden silmelisiniz. Yani yazılımcı, geliştirici değilseniz eski programlama dillerinin CV’nizde yer almasının artık çok da bir anlamı yok.

4) Veri Girişi

Muhtemelen gerekli bir beceri olarak iş açıklamasında “veri girişi” olan bir iş ilanıyla karşılaşırsınız. Bu da kelime işlem becerisine benziyor. Bir bilgisayara veri giriyorsunuz. Bu belki çok az daha uzmanlık gerektirebilir. Çünkü bir veritabanında yolunuzu bilmeniz gerekebilir, ancak bir bilgisayarı kullanabilirseniz muhtemelen veri girişi görevlerini de yerine getirebilirsiniz.

5) Yönetim

Bu aslında hala değerli bir beceri ancak özgeçmişinize dahil etmek isteyeceğiniz bir beceri olmak zorunda değil. Bir işveren, tecrübenize ve geçmişinize bakarak bu konudaki yetkinliğinizi rahatça değerlendirecektir.

6) Ekip İçinde ya da Bağımsız Olarak Çalışabilme Becerisi

Bu, işverenlerin ve insan kaynakları yöneticilerinin kullanmaktan hoşlandıkları popüler bir ifadeydi. Ama bir o kadar da anlamsız. Zaten üçüncü bir ihtimal yok. Yani biri zaten ya bir takımda ya da kendi başına çalışacak, değil mi? Eğer yürüyüp nefes alabilirseniz, ikisinden birini de yapabileceksinizdir. Bazı insanlar tek başlarına daha iyi çalışır, bazıları ise takım atmosferinde daha başarılıdır. Ancak bu kesinlikle bir beceri olarak listelemeniz gereken bir şey değildir.

7) Sosyal Medya

İletişim, reklamcılık, pazarlama alanlarında çalışmıyorsanız sosyal medyayı yetenek listenizden çıkarmanız gerekiyor. Çünkü sosyal medya kullanmak artık fark yaratan bir beceri değil.

8) E-posta

“E-posta”yı da beceri listenizden silebilirsiniz. Zaten bir işe başvururken e-posta kullanıyorsunuz. Birine nasıl e-posta gönderileceğini bildiğiniz aşikar. İK ekibi Gmail hesabınıza nasıl giriş yapabileceğinizi ve bir e-postayı nasıl göndereceğinizi bildiğinizi varsayacaktır.

9) Defter Tutma

Bir işletmenin kayıtlarını ve deftlerini sağlam tutmak çok önemlidir. Ancak buradaki görev de artık giderek dijitalleşti. İnsan hatası olasılığı göz önüne alındığında, daha fazla şirket, defter tutma görevini teknolojiyle çözmek istiyor. Bu, hala muhasebecilere ihtiyacımız olmadığı anlamına da gelmiyor tabi. Sadece hızla gelişen bir iş veya kariyer alanına girmek istemeyebilirsiniz.

10) Araştırma

Bir akademik araştırma var, bir de düzenli olarak hepimizin arama motorlarında yaptığı online araştırmalar var. Biz ikincisinden bahsediyoruz. Artık  Google’a bir şeyler yazabilmek bir beceri değil. Zorlu bir araştırma yaptığınız akademik bir pozisyon için başvuruda bulunmadığınız sürece, özgeçmişinizden “araştırma” veya “online araştırma”yı çıkarmanız daha iyi olur. Listemizdeki diğer birçok beceri gibi, bu da zaten sizden beklenen bir şey.
Kategoriler: Kariyer

Yorumlar (0) Yorum Yap

/