Güney Kore eğitim sistemi başta olmak üzere; her alandan teknolojiler, dünyaca ünlü K-pop grupları ve dizi yıldızları ile aklımıza gelebilir. Pek çok anlamda kendini geliştirmiş ve geliştirmeye devam eden bu yarım ada ülkesi, üne kavuştuğu konularda haklı üstünlüğünü korumaya devam ediyor.
Güney Kore de gelişmiş ülkeler arasında, eğitim sistemiyle adından söz ettiren bir ülke konumunda yer alıyor. Eğitim sistemi konusunu ele almadan önce 2016 yılı itibariyle milli hasılasını 1,509 trilyon dolara ulaştıran ve dünyanın en büyük 11. ekonomisi olan Güney Kore’ye bir göz atalım.
Tarihine baktığımızda Kore’de ilk devletin kuruluş tarihi MÖ 2033’e kadar dayanmaktadır. Tarih boyunca farklı ve çeşitli hanedanlıklar tarafından yönetilmiş olan Kore; Çin ve Japonya’nın üzerinde hak iddia ettiği topraklar haline gelmiş. İkinci Dünya Savaşı’yla birlikte Kore Cumhuriyeti olarak bağımsızlığını ilan etmiştir.
Kuzey Kore’nin 1950’de Güney bölgeye saldırmasıyla Kore Savaşı başlamış; SSCB ve Çin desteğini alan Kuzey Kore’e karşı içinde Türkiye’nin de bulunduğu BM ülkeleri Güney Kore’yi desteklemiştir. 3 yıl süren savaş, ateşkes antlaşmasıyla sona ermiştir ve bu antlaşma halen devam etmektedir.
Peki tarihi boyunca himayeler altında yaşayan ve büyük savaşlar veren Güney Kore, nasıl oldu da en gelişmiş eğitim sistemlerinden birine sahip oldu?
Güney Kore halkının %98’i okuryazardır. 1948’den beri Milli Eğitim Bakanlığı’nın kontrolünde olan eğitim sistemi politikadan uzak ve siyasetten bağımsız tutulmaktadır. Bakanlığın sistemine baktığımızda ise sistemin pek çok kez değiştiğini söyleyebiliriz.
Güney Kore anayasasının 27’inci maddesinde eğitim ile ilgili şu bilgilerden bahsedilmiştir: Her vatandaş eğitimden eşit yararlanma hakkına sahiptir. Her vatandaş tüm çocukların eğitimini almasından sorumludur. Zorunlu eğitim parasızdır. Eğitimde özgürlük ve politik tarafsızlık sağlanır. Eğitim sistemindeki temel hususlar kanunla düzenlenir.
“Hongik Ingan” ideolojisi
Bu tabir Güney Kore’nin resmi olmayan sloganı gibidir. Türkçe karşılığı “insan sadakatine bağlı olmak” olarak çevrilebilir. Kore’nin ideoloji ve dinin sınırlarını aşan özgün kurucu felsefesi diyebiliriz. Eğitim sistemleri de bu ideolojiyle paralel bir şekilde devam eder.
Bu ideoloji, her Kore vatandaşı bireyin ülkelerinin ve diğer toplumların demokrasilerine katkıda bulunan, ülkesinin refahını ön planda tutan özgüvenli kişiler olarak yetiştirilmesini amaçlar. Bu amaca göre; ilk, orta ve yükseköğretim kurumlarının ders kitapları ve müfredatın oluşturulması ve yaşam boyu eğitim gelişiminden Milli Eğitim Bakanlığı sorumludur.
Güney Kore Eğitim Sistemi
Güney Kore eğitim sistemi, 6+3+3+4 yıl şeklinde gerçekleşiyor. İlköğretime başlangıç yaşı 7 olmakla birlikte, bazı özel okulları dışarıda bırakırsak; ilköğretim her birey için ücretsiz gerçekleşiyor. Lise eğitimi üç ana bölüme ayrılıyor. Bu bölümler; genel, mesleki ve diğer (yabancı dil, güzel sanatlar vb.) şeklinde sıralanıyor. Yükseköğretim kurumları ise öğrencilerini kendileri seçiyor ve o kurumda öğrenim görmeye hak kazanan öğrenciler devam edebiliyor.
Anaokulu Eğitimi
Anaokulunda çocuklar ilkokula hazırlanır ve günde ortalama 3 saat eğitim görürler. Bu sürecin yaş aralığı 3-5 arasındadır. Çoğu çocuk bu dönemde, ilkokula geçmeden önce okuma yazmayı öğreniyor. Genellikle anadilin yanında ikinci olarak yabancı dil olarak İngilizce eğitimi veriliyor.
İlkokul Eğitimi
İlkokul için okula başlama yaşı ise 6 olarak belirlenmiş. Bu süreç tüm ülkede zorunlu ve parasız olarak geçiyor. İlkokulda okula giden çocuk oranı %99,9’la ciddi şekilde yüksek seyrediyor. Ülkenin sınıf mevcudu ortalaması ise 27. Yılın 210 günü eğitim – öğretim devam ediyor.
Ortaokul Eğitimi
Ortaokula giden çocuklar 12 ila 14 yaş aralığında oluyor. Mesleki yönlendirmelere başlanmış olunsa dahi liseler için giriş sınavı bulunmuyor. Ortaokul düzeyinde ortalama 15 öğrenciye 1 öğretmen düşecek şekilde düzenlenmiş.
Lise Eğitimi
Lise eğitiminde 17 ve 19 yaş aralığındaki öğrenciler eğitim görüyor. Lise müfredatına göre eğitim süresi 3 yıl olarak belirlenmiş. Ülkedeki lise mezunu öğrenci sayısı %98 oranında. Üniversiteye hazırlık sürecinde, alan tercihleri 11. sınıfta yapılıyor. Buna göre öğrenciler; sosyal bilimler, fen bilimleri veya mesleki eğitim alanlarından birini seçiyor. Lise döneminde özel kurs ve dershane sistemi oldukça yaygın.
Güney Kore’de ortaokul ve lise öğrencisi olmak çok zorlu bir süreç olarak tanımlanıyor. Tam gün eğitimden sonra, sınavlara hazırlık ve dil kurslarına kalınıyor. Akşam geç saatlerde evlere gidilebiliyor. Yüksek hırs ve rekabetin olduğu bu dönemlerde çocuklar, uykusuz gecelerle mücadele ediyor. En büyük hayalleri ise prestijli bir üniversite hayatına adım atabilmek oluyor.
Yükseköğretime Geçiş
Üniversiteye geçiş sisteminde senede bir kez sınav düzenleniyor. 5 bölümden oluşan sınavda; matematik sınavı, anadil sınavı, İngilizce yabancı dil sınavı, sosyal bilimler, fen bilimleri, ikinci yabancı dil Çince ve mesleki eğitim alanlarından sorular çözüyorlar. Bu sınavlar sabahtan akşama kadar sürüyor. Öğlen yemek arası bile veriliyor. Öğrencilerin lise başarısı ve yeteneği onlara puan kazandırıyor. Hatta sadece bu puanla üniversiteye giriş şansı yakalayan öğrenciler bile var.
Güney Kore’de katı bir eğitim sistemi hüküm sürerken PISA indeksine göre gelen büyük başarıların sebebi ne?
Genel hatlarıyla incelediğimiz Güney Kore eğitim sistemi, öğrencilere okul hayatlarının başlangıcından bitişine kadar çektirmediği eziyet kalmıyor diyebiliriz. Buna rağmen sadece Asya’da değil, tüm dünyada başarılarından söz ettirmeyi başarıyor.
PISA gibi uluslararası başarı ölçümlerinde üstün başarı göstermesi; sadece Finlandiya gibi özgürlükçü eğitim sistemlerinin değil, Güney Kore gibi katı ve baskıcı eğitim sistemlerinin de başarıya götürebileceğinin bir kanıtı olarak görünüyor.
Güney Kore Eğitim Sistemi ile ilgili ilginç noktalar:
- İlkokulla birlikte başlayan kapsamlı eğitim dönemi başlıyor. Temel matematik, fen bilimleri gibi derslerin yanında toplumsal inceleme gibi derslere de yer veriliyor.
- Ortaokulda 11 temel dersten sorumlu olan Koreli öğrenciler için gün bu kadarla sınırlı değildir. Bu derslerin yanı sıra, meslek edindirme kurslarına katılım ve başarılı geçme zorunlulukları da vardır. Klasik bir günün ardından eve gedikleri saate ise şaşırmayın; 22.00 civarında evde olabiliyorlar.
- Güney Kore eğitim sistemindeki aşılması güç zorluklar sebebiyle intihar eden öğrencilerin sayısı ise, araştırmalara konu olan bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Başarılı bir eğitim sistemi olarak adından söz ettirse de, ülkedeki genç neslin intihara meyilli olması yetkilileri endişelendiriyor.
- Güney Kore’de lise eğitiminin zorunlu olmamasına rağmen, liseye katılım oranı %97’dir. Sistemde, öğrenci liseye gelene kadar ne yapmak istediğini bilen, ilgilerini keşfetmiş ve ilerlemek istediği alanı bilerek gelir. O alana yönelik eğitimi ise lise düzeyinde geliştirir.
Nasıl Ders Çalışılır? Daha Verimli Olmak İçin Yapılması Gerekenler
İngilizce Bağlaçlar: Kullanım Alanları ve Türkçe Anlamları
This post is also available in: English
Yorumlar (0) Yorum Yap