Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Nedir? Mezunları Ne İş Yapar?

Tercih 2021

Tercih 2021

Tercih Yapacak Adaylar İçin Faydalı, Bilgilendirici ve İlham Dolu İçerikler

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği ülkemizde ilk olarak İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi bünyesinde Metalurji Mühendisliği adı altında eğitim vermeye başlamıştır. 2012 yılından itibari ile ülkemizde yaklaşık 25 üniversitede bu bölümün eğitimi verilmektedir. Biz de bölüm ile ilgili tüm merak edilenleri sizin için derledik.

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Nedir?

metalurji ve malzeme mühendisliği
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümünü metalurji ve malzeme başlıkları altında inceleyebiliriz. Malzeme bilimi, malzemelerin iç yapısını ve bu iç yapılar sebebiyle malzemelerin gösterdiği davranışları ve bu yapıların oluşmasını sağlayan süreçleri inceler. Metalurji ise malzeme biliminin metallerde özelleşmiş kısmıdır. Genel olarak metallerle ve alaşımlarla ilgilenir.

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Bölüm 4 senelik bir eğitim programıdır. Diğer mühendislik dalları gibi ilk senesinde temel bilim dersleri alırlar.

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Bölümde alınan başlıca dersler şunlardır:
● Malzeme Bilimine Giriş
● Matematik
● Fizik
● Termodinamik
● Faz Diyagramları
● Karakterizasyon
● Faz Dönüşümleri
● Malzemelerin Kimyasal Özellikleri
● Malzemelerin Fiziksel Temelleri
● Malzeme Modelleme ve Simülasyonu
● Seramik Malzemeler
● Polimer Malzemeler
● Malzemelerin Elektronik, Magnetik ve Optik Özellikleri
● Malzeme Süreç Laboratuvarları

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümleri uzmanlaştıkları alanlara göre farklı sektörlerde çalışabilmektedir. Başlıca çalışma alanları demir-çelik, döküm, savunma, otomotiv, havacılık ve uzay sanayi ve kimya sanayidir. Bu alanların haricinde endüstrinin olduğu her yerde bölüm mezunları için bir iş vardır.

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Mezunları Ne Kadar Maaş Alır?

Bölüm mezunları, savunma sanayinde işe başlamak isterse başlangıç maaşları ortalama 8.000 TL civarındadır. Fakat çalışmak istedikleri şehirlere ve sektörlere göre değişiklik gösterebilmektedir. Ortalama bir Metalürji ve Malzeme mühendisliği mezunu demir-çelik ve döküm sanayinde işe başlamak isterse başlangıç maaşı 4.000 TL ile 5.000 TL arasındadır.

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümünün Zorlukları Nelerdir?

Bir kadın Metalurji ve Malzeme Mühendisi iseniz karşılaşacağınız başlıca zorluk cinsiyet ayrımcılığıdır. Çünkü saymış olduğumuz başlıca sektörlerde gerek mavi, gerekse beyaz yaka çalışanlarda erkek çoğunluğu mevcuttur. Toplumun geneline hakim olan cinsiyet ayrımcılığı burada da kendini gösterecektir. Bunun haricinde eğer İngilizce eğitim aldıysanız metalürji terimlerinin Türkçelerini bilmemek büyük bir zorluk çıkaracaktır. Ayrıca demir-çelik ve döküm sanayi çalışma koşulları itibarıyla zorlayıcı alanlardır. Çalışma alanları fabrikalar olduğu için fiziksel ve zihinsel olarak zorlayıcı olabilir. Sanayi alanları genellikle şehrin dışında olduğu için işe gidip gelirken çok fazla zaman harcayacağınızın farkında olmanız gerekir.

Kimler Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümünde Başarılı Olabilir?

Merak edip sorgulamayı seven, araştırmayı ve öğrenmeyi seven bireyler bu bölümde başarılı olabilirler. Amacı maddenin iç yapısını araştırmak olan bu bölümde okumak isteyen öğrenciler, her madde için “Nasıl?” sorusuna cevap aramalıdır.

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümünün İş Olanakları Nelerdir?

Bölüm çok geniş iş olanakları vardır. Özellikle ülkemizde savunma sanayine çok büyük yatırımlar yapılmaktadır. Malzeme bilimi yaşamın her alanındaki malzemeyi incelediği için üretim devam ettikçe Metalurji ve Malzeme Mühendislerine ihtiyaç var olacaktır.

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümünün Yurt Dışı İmkanları Nasıldır?

ABD başta olmak üzere dünyanın her yerinde günümüzdeki en önemli bilim dalı malzeme bilimi olarak sayılmaktadır. Bu sebeple gerek araştırmacı olarak gerekse istenen ülkenin üretim dinamiklerine bağlı olarak iş bulmak oldukça olasıdır.

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Mezunları Hangi Alanlarda Uzmanlaşabilir?

Nanoteknoloji, biyomalzeme, kompozit, seramik malzemeler ve zırh malzemeleri, yenilenebilir enerji, modelleme ve simülasyon, giyilebilir teknolojiler, roket teknolojileri, kaplama teknolojileri, çelik, hasar analizi, tahribatsız muayene ve kaynak teknolojileri gibi alanlarda uzmanlaşabilirler. Lisans sürecinde uzmanlaşmak istedikleri alana karar verip o alana yönelik dersler alabilirler.

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümünün Geleceği Nedir?

Dünyada var olan malzemelere alternatif malzeme arayışları devam ettikçe malzeme biliminin önemi giderek artmaktadır. Malzemelerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini anlamak üretim ihtiyaçlarını karşılamak açısından çok önemli olduğu için metalürji ve malzeme mühendisleri ile malzeme bilimcilerin üzerine düşen görev de gitgide artmaktadır. Üretim ve bu üretim için gerekli olan enerji ihtiyacı var oldukça yani dünyanın sonuna kadar metalurji ve malzeme mühendislerinin geleceği parlak olacaktır.
Diğer tüm üniversite bölümlerine buradan ulaşabilirsiniz.

This post is also available in: English

Kategoriler: Eğitim

Yorumlar (0) Yorum Yap

/