Kimya Mühendisliği, kimya, matematik, fizik, biyoloji ve ekonomi bilimlerinin kullanıldığı bir mühendislik dalıdır. Kimya bölümü ile karıştırılabilir. Ancak kimya bölümünden mezun olan bir kimyager maddenin kimyasal niteliklerini, molekül yapılarını ve bunların ne şekilde değişebileceğini inceler. Kimya mühendisi ise bu çalışmaları, ekonomik ve tonlarca ürüne dönüştürebilmek için gerekli olan üretim sürecini ve fabrikaları tasarlarlar. Bu bölüm ile ilgili tüm başlıkları derledik.
Kimya Mühendisliği Bölümü Nedir?
Kimya Mühendisliği, üretimin gerçekleşmesini sağlayan bölümlerden birisidir. Üretime katılacak olan maddelerin daha kullanışlı hale getirilmesi için çalışır. Malzemelerin kimyasal yapılarının, enerji içeriklerinin değişime uğradığı süreçlerin geliştirilmesi ve uygulanması ili ilgilenir.
Kimya Mühendisliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
Bölümün eğitim süresi 4 yıldır.
Kimya Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?
Bölüm tüm mühendislikler gibi temel fizik, matematik ve kimya derslerinden sonra termodinamik, akışkanlar mekaniği gibi bölümün temel derslerinin yanı sıra organik ve analitik kimya dersleri de alır. Makine mühendisliğiyle birçok ortak ders vardır ancak bu mühendisliği makineden ayıran temel kütle transferiyle ilgili hesaplamalardır. Son sınıfa ulaşmış bir bölüm öğrencisi ise reaktör tasarımı ve matematiksel modelleme dersleri alır.
Kimya Mühendisliği Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
Kimya Mühendisleri üretimin olduğu her alanda çalışabilir. Petrol türevlerinden üretilen hammaddelerin işlenmesi, gıda ve ilaç sanayi gibi farklı iş alanları vardır. Kimya Mühendisi mezunları, üretim tesislerinin tasarlanması, kurulması, çalışması ve kontrolünde görev alabilir. Üretim ve kalite sorunlarını inceler, çözüm bulur. Üretim sürecinin ekonomik analizlerini yapar ve en kaliteli ürünü en ucuza elde etmek için süreci tasarlar. Üretim sürecinde doğayı ve doğal dengeyi korumayı hedeflerler.
Kimya Mühendisliği Bölümü Mezunları Ne Kadar Maaş Alır?
Bölüm mezunlarının maaşları seçtikleri sektöre göre farklılık göstermektedir. Kimya Mühendisliği mezunlarının ortalama maaşı 4.000 TL civarındadır. Başlangıç maaşları 2.320 TL ile 5.000 TL arasında değişiklik göstermektedir.
Kimya Mühendisliği Bölümünün Zorlukları Nelerdir?
Bölümün öğrencileri aldıkları tüm ders konularıyla bağlantı kurmak zorundadır. Farklı disiplinlerden de alacakları dersleri kendi dersleriyle ilişkilendirmelilerdir. Bu bağlamda disiplinli bir çalışma sistemi başarıya ulaşmada çok önemlidir. Çünkü dersler birbiriyle fazlasıyla ilintilidir ve ezber değil kavrama esas olduğu için sistematik çalışma gerektirir.
Kimler Kimya Mühendisliği Bölümünde Başarılı Olabilir?
Bu özelliklere sahip olan kişiler bu bölümde başarılı olabilir:
● Ezber yeteneğinden ziyade neden-sonuç ilişkisi kurmada başarılı
● Fizik-kimya-matematik gibi alanlardan keyif alan
● Disiplinli çalışmayı başarabilen
● Çok boyutlu düşünebilen
Kimya Mühendisliği Bölümünün İş Olanakları Nelerdir?
Bu mühendislik dalı üretimin var olduğu sürece çalışmaya devam edecektir. Pek çok alanda çalışma imkanı olduğu gibi yeni ortaya çıkan alanlar da bu bölümün mezunları için çalışma imkanı sunmaktadır. Ancak bu alanlarda çalışabilmek için kişilerin kendilerini geliştirmeleri gerekmektedir. Kendini geliştiren bölüm mezunları için iş olanakları her daim vardır.
Kimya Mühendisliği Bölümünün Yurt Dışı İmkanları Nasıldır?
Bölüm mezunları için yurt dışı fırsatları vardır. Özellikle ilaç ve otomotiv gibi sektörlerde Türkiye maalesef mezunlara fazla imkan tanımamaktadır. Bu sektörlerde çalışmak isteyenler doğal olarak yurtdışına yönelmektedir. Bu sektörlerin yanı sıra çalışabilecekleri diğer sektörler için de yurt dışında çalışma imkanına sahiptirler. Ancak yurt dışındaki imkanlardan yararlanabilmek için alan bilgilerini ve yabancı dillerini geliştirmeleri gerekir.
Kimya Mühendisliği Bölümü Mezunları Hangi Alanlarda Uzmanlaşabilir?
Biyoteknoloji, çevre ve enerji, üretim gibi alanlar üzerine uzmanlaşmak mümkündür. Kimya Mühendislerinin uzmanlaşma alanları şu şekildedir:
● Petokimya
● Elyaf-tekstil
● İlaç
● Boya-kozmetik
● Çimento-alçı
● Cam-seramik
● Gıda
● Tarım Kimyasalları
● Arıtma
Kimya Mühendisliği Bölümünün Geleceği Nedir?
Üretilen ürünler değiştikçe bu mühendislik dalı da kendini geliştirmek durumundadır. Yerinde sayacak lüksü olmayan ancak miadı dolmayacak mühendislik dallarından biridir. Ne olursa olsun farklı alanlarda üretim devam edecektir. Bu üretimin gerçekleşebilmesi için ise Kimya Mühendislerine ihtiyaç olacaktır. Bu bağlamda şunu söyleyebiliriz: Üretim var oldukça Kimya Mühendisliği de var olacaktır.
Diğer tüm üniversite bölümlerine
buradan ulaşabilirsiniz.
This post is also available in:
English
Yorumlar (0) Yorum Yap