Zara, Bershka Gibi Markalara Sahip Tekstil Devi Inditex’i Zirveye Taşıyan Adam: Pablo Isla

Batıhan Dizdaroğlu

Batıhan Dizdaroğlu

batihandizdaroglu.com

Başarı denildiğinde aklımıza gelen birkaç isim var. İnternet sitelerinde, dergilerde her gün onlarca başarı hikayesi okuyoruz. Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinin kurucularının ve sahiplerinin sabah kalkınca ne yaptığına kadar öğrenmeye gayret ediyoruz. Her zaman Bill Gates, Steve Jobs, Mark Zuckerberg, Elon Musk, Larry Page ve daha birçok “popüler” teknoloji ve iş dünyası ismini her gün tekrar tekrar okuyoruz. İlham, başarı, yenilik ve teknolojide de göz önünde, popüler olanı inceliyor; magazinsel bir yaklaşıma evriliyoruz.

Ancak dünya popüler olanlardan ibaret değil. Yukarıda ismini saydığım değişim öncülerinden başka ortalarda gözükmeyen, gözükmeyi de pek sevmeyen ancak büyük başarılara imza atmış şirket adamları, girişimciler de var.

Dünyanın en zengin dört insanından birisi olan Amancio Ortega’yı birçoğumuz tanıyor. Bu kadar zengin olmasına rağmen hala eski apartman evinde kalıp ortalama bir değerdeki arabasını kullanan, mütevazi hayatından kopmayan bu isim dünyanın en büyük tekstil holdingi Inditex Group’un sahibi. Ancak bu yazıda ondan bahsetmeyeceğim. Bu yazıda şirketin başarısının ardındaki gözlerden uzak diğer bir isimden; Inditex’ in gizli kahramanından bahsedeceğim: Pablo Isla.

Dünyanın en büyük tekstil zinciri olan; Zara, Zara Home, Massimo Dutti, Bershka, Oysho, Pull& Bear, Stradivarius ve Uterqüe’nin çatı şirketi Inditex’in CEO’su Pablo Isla, 2005’ten beri Inditex’te CEO’luk, 2011’den beri de başkanlık görevini yürütüyor.

Aslında bir hukuk fakültesi mezunu olan ve yıllarca avukatlık yapmasına karşın Isla, 2000’den sonra çeşitli şirketlerde üst düzey yöneticilikler yapmış bir isim. 2005’te Inditex’ e katılmasıyla Inditex Group’ta değişimler zincirini başlattı.

Devasa şirketlerin kurumsal yapılarına karşın Inditex’te esnek ve yatay bir çalışma modelini benimsetmiş olan Pablo Isla, şirkette çok fazla resmi toplantılar da gerçekleştirmiyor. Esnek bir organizasyon yapısı kuran Isla, çalışma saatleri içinde de sürekli mağazaları ve çalışanları ziyaret ederek, saha çalışmalarını inceliyor. Çalışanların yetki sahibi olduğu bir sisteme sahip Inditex’te aynı zamanda mağaza müdürleri ürün siparişleri konusunda söz hakkı sahibi. Şüphesiz bu esnek yapı sayesinde Isla, Inditex Group’da bir dönüşüme öncülük etmiş durumda.

Aynı zamanda Isla, Inditex’in dijitale geçişini de başarıyla gerçekleştirdi. Inditex markalarının dijital dünyada ve sosyal medyada trendleri anlama ve belirleme konusunda başarıları da göz dolduruyor. Inditex markalarının sosyal medyada toplam 100 milyondan fazla takipçisi bulunuyor.

Tüm bu değişim ve dönüşümler sonucunda hem online hem de offline dünyada attığı doğru adımlarla Inditex’i her bir markasıyla tekstil dünyasının zirvesine çıkardı. Bugün 8 marka ile 93 ülkede 7300 mağazaya sahip Inditex, 2016’da 23.3 milyar dolarlık satış yaptı.

Etik Yaklaşım

Tekstil sektöründeki sürdürülebilirlik ve etik eleştirilerine karşın Isla, Inditex Group’un mağazalarının tamamının 2020’ye kadar çevre dostu olması konusunda taahhüt vermiş durumda. Aynı zamanda Isla’nın önderliğinde Inditex; üretim süreçleri ve ürünlerin kalitesi, ham madde özellikleri, çalışma ve koşullarını kapsayan bir sürdürülebilirlik yaklaşımını benimsedi.

Sonuç:

Isla’nın Inditex’in benimsenmesini sağlayan değerleri, çalışma biçimi ve algısı, liderlik ettiği dönüşüm ve yenilikler onu 2017’de dünyanın en iyi performans gösteren 100 CEO’su listesinde birinci yaptı. Her gün bir mağaza açmakta olan Inditex Group, küresel büyüme hareketini Isla’nın önderliğinde götürmeye devam edecek.

 

 

Kategoriler: Başarı, İş

Yorumlar (0) Yorum Yap

/