Kanban Tekniği ile Zamanınızı En İyi Şekilde Kullanıp Hayatınıza Yön Verin

Hepimizin hayatında birden fazla görevi yerine getirmek zorunda olduğu durumlar oluyor. İşler bazen içinden çıkılması zor hale gelebiliyor. Neye öncelik vermemiz gerektiği konusunda kararsızlık yaşayabiliyor ve işleri bizim için daha zor ve stresli hale getiriyor olabiliriz. Böyle durumlarla baş edebilmek için tekniklere ihtiyaç duyarız. Kanban tekniği de hayatımızı kolaylaştıracak etkili tekniklerden biri. Bu yazımda Kanban tekniğinin tarihçesinden bahsedecek, nerede ve nasıl yapılacağıyla ilgili sizlere ışık tutacağım.

Nedir bu Kanban Tekniği?

Kanban kelimesinin kökeni antik Japonya’ya kadar dayanmakta ve iki anlam ifade etmektedir: Tahta ve Tabela. Taiichi Ohno 1940 tarihlerinde bir Japon firması olan Toyota’da endüstri mühendisi olarak çalışmaktaydı.
Çalıştığı fabrikada iş ve işçi verimliliğini arttırmak için Kanban adı verilen bir teknik geliştirdi. Kanban tekniği iki prensibe dayanıyor: Görselleştirmek ve Sınırlandırmak.
Yaptığımız işleri görselleştirmek işleri düzene sokmamızı ve plan yapmamızı kolaylaştırır. Görselleştirmek beynimizin iki lobunu da kullanmamıza olanak tanır.




İlk Aşama: Görselleştirmek

Şimdi üzerinde çalıştığımız işleri nasıl görselleştirebileceğimize bakalım. Bunun için bir adet panoya ve posti-tlere ihtiyacımız var. Elinizde pano yoksa duvarı veya uygun gördüğünüz , üzerine post-itleri yapıştırabileceğiniz herhangi bir zemini kullanabilirsiniz. Renkli post-itler kullanmak şemalarınızı daha göz alıcı ve sizin için daha dikkat çekici kılabilir.


İkinci Aşama: Sınırlandırmak

Gün içinde aklımız sürekli yaptığımız ve yapacağımız işlerle meşgul. Bu işlerin birden fazla olması bizi strese sokabiliyor ve aslında yapılması kolay olan işleri gözümüzde büyütebiliyoruz. Hatta kimi zaman bu stresten kaçınmak için ertelemeye başladığımızı fark ediyor ve ertelemenin aslında bizi daha fazla strese soktuğunu görüyoruz.
Sınırlandırmak yani sınıflandırmak bunun için en güzel çözüm yolu. Nasıl sınırlandırma yapacağımıza gelin birlikte bakalım. Bunun için üzerinde çalışacağımız zemini çizerek üç ayrı alana ayırmamız gerekiyor. Üç ana başlığa ihtiyacımız var. Bunlardan ilki “Yapacağım” adlı başlık, ikincisi “Yapıyorum” adlı başlık ve son olarak üçüncüsü de “Yaptım” adlı başlık. İsteğinize göre bu başlıkları kendinize göre uyarlayabilirsiniz.




Üçüncü Aşama: Görselleştirme ve Sınırlandırmayı Birleştirmek

Elinizdeki post-itlere yapmak istediklerinizi yazmanızı ve bunları oluşturduğunuz “Yapacağım” adlı başlığın altına yapıştırmanızı istiyorum. Bu size yapmak istediğiniz şeyleri size hatırlatarak yapmak için gerekli motivasyona sahip olmanıza olanak sağlayacak.
İkinci başlığımız olan “Yapıyorum” kısmına da şu anda üzerinde çalıştığınız konuları post-ite yazılmış haliyle altlarına yapıştırmanızı istiyorum. Böylece önceliklerinizi belirleyebilir ve asıl odaklanmanız gereken işlere yoğunlaşabilirsiniz. Yapıyorum aşamasında bitirdiğiniz her bir işi (post-iti) “Yaptım” başlığının altına kaydırabilirsiniz. Ve bir işi bitirmiş olmanın hafifliğini ve hazzını yaşayabilirsiniz. BAŞARDINIZ!
Kategoriler: Gelişim

Yorumlar (0) Yorum Yap

/