Selamlar,kitap okumak isteyen arkadaşlara sesleniyorum:KİTAP OKUMAK İÇİN HER YER UYGUN. Bahanelere ve boş vakit kollamaya son !
Yaklaşık 15 gündür üst üste staj yapmak için toplu taşıma araçlarını kullanıyor ve sesten gürültüden uzak durmak için kulaklık takıyorum kulaklık beni sesten ve gürültüden kafa yapıma uygun müzik türleriyle uzaklaştırıyor. Peki ya görüntü kirliliği ?
GÖRÜNTÜ KİRLİLİĞİ
İnsanın görme alanına girdiğinde insan tabiatına hoş gelen, onu rahatsız etmeyen görüntülere güzel; insanı rahatsız eden, bir şekilde olumsuz etkileyen görüntülere de çirkin denilebilir. Bu tanıma uygun olarak insanların doğal çevrede yapmış olduğu olumsuz değişikliklerle sağlıklı insanların görüntü alanlarının kişileri rahatsız edici hale getirilmesine “görüntü kirliliği” denilmektedir. Günümüzde sanayileşmenin, nüfusun ve çarpık kentleşmenin hızla artması insanları etkileyen görüntü kirliliklerinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Sanayileşme beraberinde görüntü kirliliği ve çevre kirliliğini getirmektedir. Gelişi güzel kurulmuş ve çevresel olarak hiç bir önlem almamış sanayiler aynı zamanda çevrede yaşayan ve o çevrede zorunlu olarak bulunmak zorunda kalan insanların yaşamlarında kötü görüntülerin oluşmasına neden olmaktadır. Nüfusun hızla artması ile birlikte plansız kentleşme sıklığı da artmaktadır.
kaynak: https://cevreonline.com/goruntu-kirliligi/
Tüm bu görüntü ve gürültü kirliliğine karşı telefon ile hem müzik ihtiyacımı hem de güzel görüntü ihtiyacımı karşıladığımı düşünüyordum geçmiş dönemlerde her fırsatta telefonu ile uğraşan telefonu ile dikkatini odağını toplumun kötü unsurlarından uzak tutan biriydim fakat kitap okuma alışkanlığı kazanmak istediğim günlerde olmuştu bu alışkanlığı konfor alanımı terk etmeden kazanamayacağımı biliyordum ne yazık ki o konfor alanı kitap okuma azmimin önündeydi… Staja gittiğim dönemde toplu taşıma alanlarında bir kaç kere kulaklığı takıp merak ettiğim kitaplara biraz göz atmak istedim ve fark ettim ki hiç umulmadık yerlerde seni o kaos ortamından alıp hayal gücün ile doğru orantılı şekilde farklı diyarlara götürüyormuş kitap sanıldığının aksine o kadarda sıkıcı değilmiş her insanın her ortamda her durumda bir kaçış bir çıkış bileti olabiliyormuş sadece bilgelik için bilgi kazanmak için değil dost ve iletişim halinde olmak içinde bir seçenekmiş kitaplar. Sizlerde benim gibi kitap okumaktan uzak bir neslin parçasıysanız kendinizi modern dünyanın ezik trajedisi olan telefonlardan biraz da olsa sıyırıp kitaplara koşun.Bu bir düşüş değil bu bir çıkış.
Benim Önerim: Hasan Ali Yücel Klasikler dizisinden seçmek istediğiniz herhangi bir klasik ile başlamanız. Sizin zevkiniz isteğiniz nasılsa o şekilde kendinizi yönlendirebilir istediğiniz kitaptan başlayabilirsiniz. Barış Özcanın “90 günde okunacak 12 kitap” isimli video içeriğinden de yararlanabilirsiniz ayrıca “oku” isimli video listesinde güzel kitapların özetlerini geçmiş ve önerilerde de bulunmuştur. İyi seyirler.
Yorumlar (0) Yorum Yap