Eğitimcilerden Öğrencilere 9 Tavsiye

Çağatay Gültekin

Çağatay Gültekin

CEOtudent - reklamcı kafası

Öğrenmek, hiçbir zaman sonu gelmeyen bir yoldur. Bu yolda, hızınıza hız katacak bazı yöntemler bulunuyor. İşin uzmanı eğitimcilere, “Öğrencilere neler tavsiye edersiniz” sorusu sorulduğunda verdikleri cevapları size ileterek size yol arkadaşı olmak için  bu yazımızı kaleme aldık. O zaman yolculuğa başlayalım mı?

1) Rahatsız edici tüm unsurlardan uzak dur.

Basit olmayan bir adımla yola çıktık, farkındayız. Günümüzde her an, her yerden bir uyarıcı ile karşılaşıyoruz. Bir arkadaşımızı görüyoruz, telefonumuz çalıyor, yakın arkadaşlarımız mesajlaşarak akşam için plan yapıyor gibi onlarca hatta yüzlerce rahatsız edici unsurdan bir süre uzak durmalıyız. Birçok öğrencinin yapmasına rağmen müzik dinlemek de rahatsız edici bir unsur. Profesör Don Slish diyor ki “Ders çalışırken, dinlediğiniz şarkıyı söylüyorsanız, mesaj yazıyorsanız veya sosyal medyayı takip ediyorsanız hiçbir şey öğrenemezsiniz” Acı, ama gerçek.

1


2) Dünyaya yardım edebilirsin.

Günümüzde, insanlara yardım edebilmek o kadar kolaylaştı ki, basit bir buluşla binlerce insanın hayatına dokunabilirsiniz. Gelişen teknoloji ve iletişim araçları sayesinde buluşunuz bir anda Dünya geneline yayılabilir. Çin’in Google’ı olan Baidu’nun ikinci numarası ve baş bilimcisi, aynı zamanda Standford Üniversitesi’nde olan Andrew Ng, “Hayaline ulaşmak için çalıştığın iş ile ilgili kendine şunu sor, ‘En güçlü hayalime ulaştığım zaman, diğer insanlara yardımım dokunacak mı’. Eğer cevabın “Hayır” ise, başka bir iş için çalış. Diğer türlü, asla potansiyelini tam yansıtamazsın”

2


3) Çok soru sor.

Ne çalışıyorsunuz, neden çalışıyorsunuz gibi sorular sorun kendinize. Öğrendiklerinizle, günlük yaşam arasnda bağlantı kurmaya çalışın. Gerçek örneklerle, bilgilerinizi pekiştirin. Her şeyi, olduğu gibi ezberlemeyin. Soru sorarak nedenlerini öğrenin. İnanın, bu sayede daha kolay öğreneceksiniz.

3


4) Dersin seni büyülemesini bekleme, sen büyülenecek bir şeyler bul.

University of California, Berkeley’de fizik profesörü olan Richard Muller diyor ki “Üniversitelerdeki derslerin birçoğu, önceden bazı insanların bu derslerden etkilenmelerinden dolayı bulunuyor. Önemli ve etkileyici olma özellikleri gösterdikleri için dersler programda yer alır”. Gerçekten de, eğer bir ders programda yer alıyorsa, bir sebebi bulunuyordur. Şimdiki hocanızda bu heyecanı göremiyor olabilirsiniz ama dersin içine iyice girdiğinizde, bu dersin neden var olduğunu anlayacaksınız. Ders, sizi bir kere etkileyince artık çok daha kolay hale gelecektir. Çünkü artık ona karşı daha ilgili olacaksınız ve sizin için sıkıcı olmaktan çıkacak.

4


5) Network. Network. Network.

Disruptor Capital’in İnsan Kaynakları’ndan David Weisser diyor ki, “Aldığınız derslerden daha önemli olan bir şey var: edindiğiniz arkadaşlarınız. Onlardan çok edinin! Okulunuzdaki arkadaşlarınız, sizi geleceğin girişimcileri ve patronları olacak”. Mezun olduktan sonra iş ararken, okulda kurduğunuz network’un meyvelerini yiyeceksiniz. Buna çıkar ilişkisi olarak bakmayın, insan tanımak olarak bakın ve elinizden geldiğince insan tanımaya çalışın.

5


6) Diplomaya çok da güvenme.

Birçok kişinin söylediği bu cümleyi ekip olarak sonuna kadar destekliyoruz. Kişilerin, yalnızca diploma üzerine geleceklerini inşa etmenin hata olabileceğini, kendi isteklerinin diplomayla sınırlamaları gerektiğini düşünüyoruz. Birçok eğitim uzmanı da bizimle aynı fikirde. Freelance çalışanlara nasıl para kazanabileceklerini öğreten Ramona Jar, “Diplomanızla alakası olmayan bir yerde bulabilirsiniz kendinizi” diyerek öğrencileri uyarıyor. Sürekli öğrenmenin, okumanın ve kendini geliştirmenin, diplomadan çok daha etkili olduğunu vurguluyor.

 

 

6


7) Kendini, başkalarıyla kıyaslama.

Aslında bunun için söylenecek çok şey yok. Başkasının ne yaptığı umurunda olmasın. Sen, kendin için bu hayattasın. Kendi ideallerin için çalışıyor ve savaşıyorsun. Başkalarının neler yaptığı seni ilgilendirmemeli. Eğer kendini, illa birisiyle kıyaslama yapmak istiyorsan geçmişini kıyasla. Ne kadar gelişme kat ettiğini görmek, motivasyonunu arttıracaktır.

7


8) Hayallerin ve onlara ulaşmak için belirlediğin stratejilerin net olsun.

Ne istediğinizi bilirseniz, hayata daha hazır olursunuz. Ne istediğinizi öğrendikten sonra, ona ulaşmak için belirli stratejiler hazırlamalısınız. Bunları olabildiğince net olmalı. Böylelikle kararlılığınız ve motivasyonunuz artacaktır. Hayallerinizle ilgili araştırmalar yapın ve bunlar üzerinde derinlemesine düşünerek stratejinizi oluşturun.

Clear Strategy


9) Öğrenmeye her an açık ol.

Bilginin, ne zaman nereden geleceği belli olmuyor. Her an, işinize yarayabilecek minik bir bilgi parçası bile, hayatınızı değiştirebilir. Bunun dışında, yaşa, eğitim durumuna, deneyime bakılmadan yeni bilginin peşinden koşulmalı.

9

Kaynak.

Facebook'ta Paylaşnew-twitter-paylas

Kategoriler: Gelişim

Yorumlar (0) Yorum Yap

/