Dövüş Sanatları: Savunma ve Saldırı Ritüeli

Dövüş sanatları, kişinin rakibi ile olduğu kadar kendisi ile de mücadele ettiği bir tarihçenin ürünüdür. Savaş sanatları olarak da kullanılan dövüş sanatları, spor dalları içerisinde bulunduğu gibi bağımsızda hareket edebilmektedir. Günümüzde çoğunlukla bu sanat türlerinin spor ile birlikte kullanıldığını görürüz.

Bunun sebebi ikisi arasındaki alanın gri bir alan niteliğine sahip olmasıdır. Bu anlamıyla dövüş sanatları tamamen spor değildir demek yanlış bir önerme olacaktır. Aynı şekilde bu sanatlar, spor dallarının bizzat kendisidir demek bizi yanlış bir noktaya götürebilir. Bunun sebebi dövüşün tarihsel süreçte çeşitli dönüşümler geçirerek bugüne ulaşmasıdır. Toplumların geçirdiği evrim ve modernizasyon süreçleri bu durumun temel dinamosu olmuştur.

Bu evrim süreci bugün hâlâ hız kesmeden devam ettiği gibi çeşitli alanları da etkilemeye devam etmektedir. Kültürel kabullerin ve inanışların dönüşüme uğraması aynı zamanda spor ve sanat gibi alanların da dönüşümünü sağlar. Böylece kökeni binlerce yıl öncesine dayanan bir savaş sanatı da farklılığa sahip olur.


Dövüş Sanatlarının Bugünü

dövüş sanatları

Geçmişte bir amfi tiyatro içerisinde gerçekleşen gladyatör dövüşü bugün şüphesiz hoş karşılanmazdı. O dönemde silah ve savunma ekipmanı kuşanmış erkeklerin birbirini öldürmeye çalışması keyif veren bir aktivitedir. Gladyatörler, sıradan insanlar ve hatta köleler olarak bunu yapmaya zorlanırlardı. Lakin bu durum gladyatörlerin güçlenmesine ve çeşitli savaş taktileri uygulamalarına yol açar. Böylece çeşitli zamanlarda otoriteye ve hatta Roma İmparatorluğu’na isyan ettikleri görülmüştür.

İnsanın kendini koruma ihtiyacından maksimum seviyede saldırıya geçmesinin bir kanıtı olduğu da söylenebilir. Asya’dan örnek vermek gerekirse; samuray ve ninjaların hareket serbestliği bugün etkisini tamamen yitiren bir görüntüye sahiptir. Bu durumun itici gücü hiç kuşkusuz Aydınlanma ile birlikte insan yaşamının kutsallığına yapılan vurgudur. İnsanın biricikliği, bedeninin bölünmez bütünlüğü ve onuru gibi olgular sosyal hayata girer.

Böylece Antik dönemlerden beri sürmekte olan ilkel sporlar da dönüşüm geçirmeye başlar. Yazımızın konusu ise dönüşüm geçiren tüm bu savaş sanatlarının günümüzde ne anlama geldiklerini açıklamaya çalışmak. Böylece bu en eski alışkanlıkların nasıl sürdürüldüğünü de daha iyi anlamış olabiliriz.


Dövüş Sanatları Arasında Yer Alan En Etkili 25 Örnek

1) Krav Maga

Krav Maga, sizi patlamaya hazır bir savaş silahına dönüştürebilir. Kuralsızlığın egemenliği altında bulunan bu uğraş, savaş sanatları arasında savunma ve saldırının mutlak bir kombinasyonu. Listemizin başında yer alan Krav Maga’nın en ayırt edici özelliği ise herkes tarafından uygulanabilir olması. Listemizin geri kalan tüm savaş sanatları için bu geçerli olmakla birlikte; Krav Maga şiddetin en üst seviyesinde yer almaktadır.

İsrail Silahlı Kuvvetleri’nin vazgeçilmezi olan bu sanat, artık her yerde uygulanmaktadır. Krav Maga’nın asıl özelliği, hayatta kalmanın kaçınılmaz bilgisini sunmasıdır. Modern ve melez bir savaş sanatı olması dikkat çekici diğer özellikleri arasında yer alır. Krav Maga, gündelik hayatta direkt olarak uygulanabilen, tam bir savaş sanatı sıfatına uygunluk taşır. Güreş, judo ve klasik boks kuralları ile Wing-Chun öğretisini çatısı altında toplaması da cabası.


2) Ninjutsu

Ninjutsu, geleneksel ve klasik savaş sanatları arasında yer almaktadır. Adından daha önce bahsettiğimiz bu sanat, ninjaların yeteneklerini sergilemesine ev sahipliği yapar. Günümüzde neredeyse hiç uygulanmayan Ninjutsu, teatral bir savaş sanatıdır. Bu durumun temelinde ise ninjaların gerçekleştirdiği bir spor olması yatıyor olabilir.

Rakibi sersemletme ve aldatmaya dayalı tekniklerin hâkim olması dikkat çeker. Melez olmayan bu sanatın, karanlıkta emin adımlarla yürümek için ideal bir alan olduğunu söylemek mümkündür. İstihbarat faaliyeti sürdüren ajanların ve kır savaşı veren gerillaların Asya’da kullandığı dövüş sanatları arasındadır.


3) Aikido – Japon Güreşi

Aikido, içerdiği yol düşüncesi ile manevi savunmayı güçlendirmeye odaklanır. Saldırı ikinci planda olduğu gibi rakibin düşüncelerine göre harekete geçme esaslıdır. İnsanın sahip olduğu manevi gücü ve aurayı en doğru şekilde kullanabilmesi amaçlanır. Bu doğrultuda kişinin kendi yolundan gitmesi beklenmektedir. Aikido aynı zamanda geçmişten günümüze dönüşen ve evrilen bir alandır.

Klasik bir sanat olan Aikido, tarih içerisinde yapılan katkılar sayesinde Neo-klasik dövüş sanatları arasında kendinden söz ettirmektedir. Esasen kötü enerjinin karşısına iyicil enerjiyi koymak amaçlanır. Böylece kişinin kendi manevi alanı da zarar görmemiş olur. Rakibin ayaklarını yerden kaldırma ve savurmanın en etkili yapıldığı savaş sanatları arasında yer almaktadır.


4) Capoeira

Capoire, dövüş sanatları arasında en ilgi çekenler arasında desek yanılmış olmayız. Fiziksel olarak güçlü ve atletik bir vücut gerektiren Capoeira, sanat ismini oldukça hak edenler arasında yer alıyor. Capoeira, ritmik bir bütünlük çerçevesinde gerçekleştirilir. Kökeni ve doğuşu itibarı ile oldukça keyif kaçıran bir tarihçeye de sahip olduğunu belirtelim. Brezilyalı yerlilerin köleleştirilme süreçleri ile yakın ilişkisi bulunmaktadır. Ayrıca kölelerin hem kendilerini savunmak hem de kültürel dinginlik yakalamak için geliştirdiği bir sanattır. Capoeira için pek çok tanım yapmak bu anlamda mümkündür.

Oldukça geleneksel olan bu sanatın yaratıcıları onu, özgürlük ile bağdaştırmıştır. Brezilyalı yerlilerin ve Angola’dan sürüklenen kölelerin bu yaratımı, günümüzün en ilgi çekici sanatını da doğurmuştur. Capoeira’da bacaklar ve kollar rüzgârda yatay olarak sallanırken, vücut ise yere paralel konum alır. Böylece yerden kuvvet alan vücut, ani tekme darbeleri ile rakibi sersemletebilmektedir.


5) Taekkyeon

Taekkyeon, Kore için özel anlama sahip bir dövüş sanatıdır. Geleneksel savaş sanatları arasında yer alan bu spor, rakibi havaya kaldırıp fırlatmanın da formüllerini sunar. Günümüzde Kore’nin tarihsel bütünlüğü için büyük öneme sahiptir. Vücudun tamamının senkronize bir şekilde hareket edip, düşmanı afallatmasına yarar sağlar.

Böylece hareket alanını ve hakimiyetini yitiren düşmana tek seferde saldırı yapma fırsatı yakalanır. Taekkyeon, Taekkyon-kkun üstadı tarafından icra edilir. Ayrıca Kore’de modern dövüş sanatlarının da etkilendiği bir spordur.


6) Kick Boks

İnsan bedeninin ne kadar kuvvetli ve direngen olduğunu gösteren savaş sanatlarından birisi Kick Boks’tur. Kick Boks, rakibe amansız saldırı gerçekleştirilen bir spordur. Eski dönemlerdeki savaş stratejilerinden ve sporlardan farkı ise belirli kurallara tabi olmasıdır. Bu kurallar insan bedeninin devamlılığı ve sporcu sağlığı için geliştirilmiştir. Kick boks temelde yumruk, diz ve tekme ile rakibe karşı atak yapmayı gerektiren bir saldırı sanatıdır.

Amaç rakibin pes etmesini sağlamak ya da raund usulü oynanan bir müsabakada fazla puanı almaktır. Bu anlamıyla kuralların geçerli ve kesin olarak uygulandığını belirtelim. Ayrıca Kick Boks, Asya ve Afrika’da çeşitli yeni saldırı sanatlarının da doğmasını tetiklemiştir. Bu özelliği sayesinde savaş sanatlarının, evrim geçiren ve dönüştüren özelliğini de üzerinde taşımaktadır.


7) Wing-Chun – Bahar Şarkısı

Bir diğer adı Bahar Şarkısı olan Wing Chun, hiç de göründüğü gibi olan bir spor değil. Rakibin nefesini ansızın kesmenin mümkün olduğu savaş sanatlarından birisidir. Bunu yaparken en önemli silahı ise Wing-Chun’a özgü ‘zincir yumruktur’. Wing Chun, tarihin en popüler isimlerinden olan Bruce Lee ile de yakın temas içindedir. Esasen Lee’nin yaptığı sporun adı olan Wing Chun’un kökeni Çin’e dayanmaktadır. Lee’nin üstatlığını yapan Yip Man ise bugün sayısız filmde karşımıza hikâyesi ile çıkan bir kişidir.

Dövüş sanatları arasında minimal olanlar arasında yer alan bir sanattır. Tehlike anında en kısa ve en etkili kararı verebilmenin de yolunu gösteren sanat dalıdır. Bu anlamıyla gösterişli bir yapısı olmadığını da peşinen belirtelim. Wing Chun için öncelikli olan rakibin olabildiğince yakın mesafesinde konum almaktır. Böylece ani patlamalar ile darbeler geciktirilip, rakibe karşı hasar verilebilmektedir. Yumruk, diz, dirsek, tekme gibi teknikler farklı şekillerde uygulandığı gibi yer dövüşü de içerisinde bulunmaktadır.


8) Wushu – Kung Fu

Wushu, Çin’de doğan ve geliştirilen, rakibi yaralamaya dayalı geleneksel bir savaş sanatıdır. Çin’de hemen herkesin çocukluktan itibaren öğrenmeye başladığı bir ata sporu da demek yanlış olmaz. Günümüzde dünyanın çeşitli ülkelerinde profesyonel olarak gerçekleştirilmektedir. Doğu saldırı sanatlarının neredeyse tümünde olduğu gibi bireysel gelişim ön plandadır.
Kişinin ruhani bütünlüğü, hemen her şeyin üstündedir. Ayrıca atak bir çevikliği de gerektiren bir alandır. Atletizm ögeleri ile dansın karışımı ve bu karışımın rakibi devirmeye yönelik uygulanması dikkat çeker. Tarihsel orijininde savunma ve saldırı silahları ile yapılan bu spor günümüzde puanlama usulü müsabakalarda uygulanır.


9) Karate

Karate, günümüzde en popüler sporlar arasındaki yerini korumaktadır. Karate bu popülerliğini hızlı bir şekilde yayılmasına ve hemen her yaş grubu tarafından yapılabilmesine borçludur. Karate, özü itibarı ile Japonya’da ortaya çıkan ve Zen felsefesi ile bütünleşen bir spordur. Saldırıyı maksimum amaç olarak görmez. Savunma ve manevi yükseliş daha ön plandadır. Karate kelimesinin etimolojik kökeni de silahsız bir savaş sanatını temsil eder.

Kumite, Kihon vve Kata olmak üzere 3 farklı tekniğe sahiptir. Bu teknikler kurallarına, el ve ayakların kullanımına, vücudun pozisyonuna ve müsabaka şekline göre değişmektedir. Karate ayrıca kuşaklar şeklinde ilerleyen bir başarı sırasına sahiptir. Beyaz, sarı, turuncu, yeşil, mavi, kahverengi ve siyah olmak üzere 7 farklı kuşak biçimi sunmaktadır.


10) Systema

Systema, Rus Askeri Birlikleri içerisinde yer alan Özel Kuvvetler tarafından üretilmiştir. Ortaya çıkmasındaki itici güç ise var olan tüm savaş sanatlarına karşı etkili bir savunma arayışıdır. Rusya’nın soğuk ve karasal iklimi etkilemiş olacak ki dayanıklılık ön plandadır. Atletizm ise dayanıklılığı esneten bir özellik olarak yer alır.

Antrenmanları gerçek bir müsabaka kadar yoran Systema, gerçek anlamda hayatta kalmaya yarayan bir saldırı sanatıdır. Mücadeleden vazgeçmeme prensibi ve mutlak atak gibi prensiplere sahip olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.


11) Muay Thai – Tayland Boksu

Tarihin en acımasız savaş sanatları listesi yapıyor olsaydık, listenin ilk sıralarında Muay Thai’nin olacağından eminiz. Muay Thai, diğer adıyla Tayland Boksu, boksun Doğu Asya’da yaygın bir türüdür. Diz ve dirseklerin ölümcül kombinasyonlarına sahiptir. Ayrıca seri yumruk ve tekmeleriyle de nam salmıştır.

Muay Thai genellikle kafes dövüşlerinde kullanılan bir dövüş sanatıdır. Sınırlı dar bir alanda tabiri caizse hayatta kalmanın metotlarını öğreten spordur. Antrenmanları bile bir savaşı andıran Muay Thai’de kondisyon, aranan vazgeçilmez niteliktir. Üst düzey kondisyonda yapılan bu sanat, izlemesi de bir o kadar zevkli sporlar arasındaki yerini koruyor.


12) Pencak Silat

Pencak Silat, geçmişten beri varlığını sürdüren dövüş sanatları arasında yer almaktadır. Günümüzde birbirinden farklı stiller ile yapılmaya devam edilmektedir. Pencak Silat’ın stil ve tekniklerine izlediğiniz bir aksiyon filminde mutlaka rastlamış olmalısınız. Dövüşen iki kişiden birinin, rakibinin eklemlerine bıçak saldırısı gerçekleştirmesi çok da yabancı olmasa gerek.

Silahın yerini zaman zaman değiştirdiği Pencak Silat’ta, hançer gibi silahlar da kullanılmaktadır. Esasında silahın kesici ve delici olduğu sürece bu savaş sanatında önemi olmadığını da belirtelim. Bu sporu gerçekleştiren profesyonele Pesilat adı verilmektedir. Modern yorumunda ise dizlere ve dirseklere ani saldırılar düzenleyerek kırma eylemi amaçlanır.


13) Eskrima – Kali Arnis

Listemize Doğu Asya kökenli bir diğer savaş sanatı ile devam ediyoruz. Eskrima yani bir diğer adıyla Kali-Arnis, yine sinemadan aşina olduğumuz bir spor. Sayısız sopa vuruşunun birbirini takip ettiği sahneleri hepiniz hatırlarsınız. İki kişi tahta ya da metal sopalar ile ya da sopa yerine geçen herhangi bir nesne ile birbirine saldırı gerçekleştirir. Bu sahneyi hatırlamanız muhtemelen uzun sürmeyecektir.

Eskrima, Filipinler’de ortaya çıkan ve geliştirilen bir savunma sanatıdır. Eskrima’nın temelinde rakibin silahını etkisiz hâle getirmek yatar. Rakip veya düşmanın silahı ne olursa olsun, gerekli teknikleri uygulayarak bu sağlanır. Günümüzde müsabaka amaçlı olarak uygulansa da doğada kolaylıkla uygulanabilecek bir sanat olduğu kesin.


14) Bando

dövüş sanatları

Bando, savunmanın öne çıktığı savaş sanatları arasında yer almaktadır. Savunmanın ön plana çıkması derken saldırının olmadığı kesinlikle anlaşılmasın. Bando, hızlı atakların öldürücü seviyelere ulaşabildiği bir saldırı sanatıdır. Ayrıca Bando’nun spesifik özellikleri de bulunmaktadır. Bu özelliklerin başında doğadan ilham alması gösterilebilir.

Rakibin saldırısına karşı konum alan kişi, öncelikle saldırıyı savuşturur. Ardından ismini bir hayvandan alan saldırısını gerçekleştirmek için hazırlanır. En bilinenleri kartal, akrep ve siyah panter olan bu tekniklerin oldukça etkili olduklarını da belirtelim. Doğayı bir nevi taklit eden bu savaş sanatının, Asya kökenli olduğunu da unutmadan ekleyelim.


15) Bokator

Bokator, Asya kökenli ve özel olarak Kamboçya’da yaygın olarak kullanılan bir savaş sanatıdır. Muay Thai ile birbirine oldukça benzeyen Bokator, diz, dirsek ve yumrukların etkili kullanılmasına dayanır. Muay Thai’den farkı ise belli başlı silahların kullanımıdır. Silah kullanımının Bokator’a sızması, Kamboçya’da askeri faaliyetler için kullanılmasından kaynaklanmaktadır.

Bambu asa, kısa çubuklar, kılıç ve lotus çubuğu gibi birbirinden farklı pek çok otantik silah kullanılır. Bunun dışında yer dövüşü Bokator için özel öneme sahiptir. Ek olarak Bokator’da kullanılan saldırı stilleri doğa ile özdeşleştirilmektedir. Bu anlamıyla Bando ile benzerlik taşıdığı da söylenebilir. Bokator’da temsil edilen hayvanlar yengeç, timsah, kuş ve fil gibilerinden oluşmaktadır.


16) Taekwondo

Taekwondo, vücudun el ve ayak gibi bölümlerinin en etkili kullanıldığı sporlar arasında yer alır. Ayakta ve vurmaya dayalı gerçekleştirilen sporlar kategorisinde dikkat çeker. Savunmanın yüceliği esasına dayandığı da bir gerçektir. Bunu yaparken vücudun nörolojik olarak uyanışını da temsil eder.

Tekme ve yumrukların rakibin sinir bölgelerine yaptığı direkt saldırıları ile beğeni toplar. Atletik bir vücut gerektirdiği gibi aynı zamanda sıçramaların da bol olması göze çarpar. Tıpkı Karate sanatında olduğu gibi Taekwondo’da kuşaklar arası gelişim söz konusudur. Sırasıyla beyaz, sarı, yeşil, mavi, kırmızı ve siyah kuşaklar bulunmaktadır.


17) Sambo

Sambo, tıpkı Systema’da olduğu gibi Rusya’ya özgü bir savaş sanatıdır. Systema’da olduğu gibi Sambo’da da savunma birincil plandadır. Rakibin oluşturduğu güç alanını ve kalkanı kırmak öncelikli hedeftir. Silahsız Savunma kelimesinden türeyen Sambo, bu kelimenin ilk harflerinden esinlenme sonucu ortaya çıkmıştır.

Güreşle de benzerlik taşıyan Sambo hem rakibin enerjisini çalmayı hem de kişinin kendini güçlendirmesini sağlar. Vücudun çeşitli bölgelerine kilit yapılmasına olanak sağlar. Örneğin Sambo’da ayağa kilit kurallar dahilinde bir durumdur. Bugün Sovyetler Birliği’nden boşalan coğrafyada çok yaygın bir spor ve kültürel faaliyet olarak sürdürülmektedir.


18) Kendo

Kendo, kökeni itibarı ile Japonya’ya dek uzanan, kılıç ve bambu sopaları ile gerçekleştirilen bir savaş sanatıdır. Japonca’da ‘ken’ kılıcı tanımlarken, ‘do’ ise yolu tanımlamaktadır. Bu anlamıyla kılıçla ilerlenen yol, kılıçla yürünen yol anlamına gelmektedir. Dünyada popüler olan sporlar arasında yer alan Kendo, ülkemizde de birçok kişi tarafından yapılmaktadır. Bunun başlıca sebepleri arasında Kendo’nun savaşı bir amaç olarak belirlemeyen tavrı bulunmaktadır.

Kendo’nun ana düşüncesi kötü enerjiyi uzaklaştırmaktır. Geleneksel yorumu katana ya da samuray kılıcı ile yapılan Kendo, günümüzde bambu sopalar ile yapılmaktadır. Zaman içerisindeki dönüşümü sonrasında bugün, kültürel gelişimin ve birliktelik kültürünün parçası olmaktadır. Bu anlamıyla sevilerek yapılan ve zarar vermeye dayalı olmayan dövüş sanatları arasında olduğu söylenebilir.


19) Judo

Judo’da tıpkı Asya’da doğan ve gelişen tüm sporlar gibi yol felsefesi üzerine oturur. Jujutsu’nun dönüşüme uğraması sonucu Judo ortaya çıkar. Tachi-waza ve Ne-waza olmak üzere iki parçada gerçekleştirilir. Bunlar sırasıyla ayakta ve yerde yapılan bölümlere verilen Japonca isimdir. Judo, müsabaka temelli bir spor olmasının yanı sıra tekniklerinin bolluğu ile de göz kamaştırır.

Her safhası için onlarca teknik bulunan Judo, bu anlamıyla zengin dövüş sanatları arasında yer almaktadır. Başarı ve yükselme odaklı olan Judo’da, Karate ve Taekwondo’ya benzer bir kemer sıralaması vardır. Bunun dışında odaklanmanın ve doğru saldırının üst düzeyde öneme sahip olduğunu da belirtelim. Modern savaş sanatları arasında Japon kökenlilerin ilkidir.


20) MMA – Mixed Martial Arts

Günümüzün en yaygın ve popüler savaş sanatı hangisi diye sorsak, MMA cevabı gelebilir. MMA, isminden de anlaşılacağı üzere pek çok savaş sanatının bir bütünü olarak ortaya çıkmıştır. Boks, judo, karate, jiu jitsu ve güreş gibi sayısız sanatın harmanlanmasından oluşmuştur. Bu anlamıyla ölümcül bir saldırı ve savunma sanatı olduğunu da ekleyelim.

Geri tepme, yer dövüşü, radikal yumruk ve tekmeler gibi pek çok özelliği bulunmaktadır. Bugün medyatik olarak en sık takip edilen sporlar arasında da ön sıralarda bulunmaktadır. MMA, güçlü bir vücudun oluşabilmesi için destek olan sporlar arasındadır ayrıca. Akıl almaz antrenman temposu ve kondisyon egzersizleri ile vücut yağ oranına da saldırmaktadır.


21) Jujutsu

Kılıcını kaybetmiş ve esir düşmüş bir samuray neye benzer ki? Samuraylar kılıçları ile var olan kişilerdir. Büyük savaşlar ya da küçük düellolar olsun samuraylar kılıçları ile nam salmıştır. Peki kılıcı olmayan bir samuray ne yaparsa düşmanlarını maksimum düzeyde etkisiz hâle getirebilir? Jujutsu tam da bu soruların peşine gelen biri savaş sanatıdır. Kendisinden sonra gelen Aikido, Hapkido gibi çeşitli dövüş sanatlarını da etkilemeyi başarmıştır.

Jujutsu’nun asıl özelliği kılıçsız ve ekipmansız dövüşün nasıl yapılacağını öğretmesidir. Bu anlamıyla kökeninin çok eskilere dayandığını da belirtelim. Rakibin saldırısına odaklanan Jujutsu, gelen saldırıları nasıl savuşturmak gerektiğinin tekniklerini öğretir. Bu teknikler arasında fırlatma, vurma, kırma ve boğma bulunmaktadır. Zamanla müsabaka sporları arasında da gelişen bir alan yaratmıştır kendisine.


22) Kalarippayatt

Kalarippayatt, Hindistan’da binlerce yıllık geçmişe sahip geleneksel bir savaş sanatıdır. Bu savaş sanatının en önemli özelliği tamamen çıplak el ile kıyasıya bir mücadele alanı olmasıdır. Çeşitli silahların da kullanıldığı Kalarippayatt, teknikleri ile de göz doldurur. Hemen her savaş sanatında olduğu gibi saldırı ve savunmanın merkezinde ruhsal barış vardır. Bu anlamıyla kişinin kendini düzeltmesi ve reorganize etmesi beklenir.

Meythari, Kolthari ve Ankathari olmak üzere 3 farklı sürece sahiptir. Bu 3 süreç dövüşün nasıl ilerleyeceğini de göstermektedir. Kalarippayatt açısından en çok dikkat çeken ise ‘marmalar’ kavramıdır. İnsan hayatını sonlandıracak vücuttaki 107 bölgenin üzerinde çalışılır. Bu anlamıyla maksimum düzeyde hasarın beklendiği dövüş sanatları arasında yer alıyor desek yanılmayız.


23) Lethwei

Herkes boksun kökeninin Amerika olduğunu düşünebilir fakat bu önerme yanlışlanabilir. Lethwei, kökeni çok eskilere dayanan ve müsabaka yoluyla yapılan bir boks türü. Diğer adıyla Myanmar Boksu tanımına da sahiptir. Muay Thai ile benzerlik taşıdığı gibi ek olarak kafa vuruşlarının da Lethwei’de yeri vardır. Bunun dışında diz, dirsek, tekme ve yumruk gibi pek çok saldırı opsiyonu bulunmaktadır.

Lethwei o kadar geleneksel ve kültüreldir ki; tarımsal üretim süreçlerinde eğlence amaçlı kullanılagelmiştir. İnsanlar için bir eğlencelik statüsüne de sahiptir. Ayrıca ulusal bir dövüş olması, farklı bir ulusal dövüş olan Muay Thai ile de mücadele içine girmesini sağlar. Taylandlı Muay Thai boksörleri ile Myanmarlı Lethwei boksörlerinin belirli aralıklar ile dövüştüğü bilinmektedir.


24) Keysi

Gecenin karanlığında yürüyen bir suçluyu ne korkutabilir? Batman’den başka herhangi biri değil. Keysi, Batman çizgi roman karakteri ile özdeşleştirilmiş bir savaş sanatıdır. Listemizin geri kalanında yer alan sanatlara göre oldukça yeni ve modern bir tarihe sahiptir. Justo Dieguez ve Andy Norman adındaki iki kişi tarafından geliştirilen bu dövüş sanatı, gitgide yaygınlaşma eğilimi taşımaktadır.

Bu eğilimin altında hiç kuşkusuz Batman film serisinin de payı olsa gerek. Keysi, temel itibarı ile bir sokak dövüşü sistemine sahiptir. Belirli açık veya dar bir alanda pek çok kişi ile dövüşmenin tekniklerini öğretmektedir. Arka arkaya saldırılara karşı Keysi’nin hem etkili bir savunma hem de geri püskürtme silahı olduğunu belirtelim. Sınırsız bir enerji ve motivasyonun hâkim olduğu Keysi’de, rakip kısa hamleler ile yerle bir edilebilmektedir.


25) Jeet Kune Do – Durduran Yumruğun Yolu

Jeet Kune Do, melez savaş sanatları arasında yer almaktadır. Türkçe karşılığından anlaşılacağı üzere amansız bir yumruğun peşinden gitmeyi tanımlamaktadır. Kung Fu üstadı Bruce Lee tarafından geliştirilen hibrit bir sistemdir. Temelinde sadelik, yalınlık ve tasarruf gibi unsurlar bulunmaktadır. Bedenin sahip olduğu enerjiyi hem somut olarak hem de soyut olarak tasarruflu kullanmayı önermektedir.

Bruce Lee’nin Wing-Chun öğretisi üzerine oturan Jeet Kune Do, belli başlı farklılıklara da sahiptir.
Bu farklılıklar melez bir savaş sanatı olmasından kaynaklanmaktadır. Eskrim, boks, taekwondo, judo, muay thai gibi pek çok savaş sanatından teknikleri bütünleştirmiştir. Bruce Lee’ye göre Jeet Kune Do’nun temel tekniği, her şeyden edinilen bilginin zaferidir. Diğer dövüş sanatları ile kurmuş olduğu ilişki sayesinde 1960’lı yıllarda oldukça popüler olan bir spor dalıdır.

This post is also available in: English Français Español Deutsch

Kategoriler: Fayda, Gelişim, Kültür, Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/