OYUNLAŞTIRMA İLKELERİ

Mehmet Sait Işık

Mehmet Sait Işık

Girişimcilik/Yazılım/Tiyatro

Öğrenme süreçlerinde daha etkili, verimli ve çekici deneyimler sağlayabilmenin yollarından birisi de öğrenen kişilerin motivasyonlarını arttırmak, öğrenenlerin bu süreçlere adanmışlıklarını sağlamak ve süreçlerin sürdürülebilirliklerine yönelik tasarımlar yapabilmekten geçmektedir.

Bu doğrultuda oyunlaştırma, oyun tasarım ilkelerini oyun dışı bağlamlara uygulayabilmeye yönelik öneriler sunan yenilikçi bir yaklaşım olarak ortaya çıkmaktadır. Bu kapsamda bu çalışma oyunlaştırma yaklaşımını eğitim çerçevesinde ele almakta, oyunlaştırmanın tanımı, uygulama alanları, karakteristik özellikleri, oyuncu tipleri ve oyunlaştırma modellerine yönelik açıklamalarda bulunmaktadır.

Oyunlaştırmanın temel mantığı kullanıcıların uygulamaları kullanmaya devam etmelerini ve sürekliliğini arttırmaktır. Kullanıcılar belirli Oyun stratejileri ile uygulamalara dahil edilir ve sürekliliği artar. Uygulamayı kullanmaya devam etme isteğini arttıran bu sistem karşılıklı fayda da sağlayabilmektedir. 

Duolingo gibi online ingilizce eğitim platformları kullanıcılara çeşitli oyunlaştırmalarla dahil olmaları gerektiğini hatırlatan bildirimler sunar ve kullanıcıların belirli kısmı bu teknikler dahilinde uygulamanın verimini almaya daha çok yatkınlaşır.

Türkcell,Vodofone,Türktelekom gibi telekominasyon şirketlerinin mobil uygulamalarında ise “çarkı çevir kazan” , “salla kazan” gibi oyunlaştırma teknikleri uygulanmaktadır. Bu teknikler sayesinde kullanıcı ödüllendirilme hissiyatına kapılarak uygulama içerisinde kazanması gerektiği bir ödül olduğu hissiyle harekete geçer. Bu hareket doğrultusunda uygulamaların kullanım sürekliliği artmakta kullanıcılar uygulamalara daha fazla dahil olmaktadır.

“Oyunlaştırmanın %25’i Teknoloji %75’i Psikolojidir.”
Gabe Zichermann
Dilerseniz daha fazla teknik detay ve daha bilgili bir araştırmacı tarafından Oyunlaştırma İlkeleri ile alakalı bilgi alabilirsiniz. Bunun için aşağıda bulunan videoyu izleyebilirsiniz.
Sağlık ve bilgi ile kalın.
https://www.linkedin.com/in/mehmet-sait-işık-409809155
Kategoriler: Gelişim

Yorumlar (0) Yorum Yap

/