Öfke Kontrolü İçin Kişisel Gelişim

Aykut ÖÇAL

Aykut ÖÇAL

Digital Creator & Growth Marketer

Öfke kontrolü, kişinin öfke esnasında vereceği tepkileri doğru ve zararsız bir şekilde ifade edebilmesini sağlamaktır. Buradaki amaç tepkileri daha da yumuşatmak ve kişileri saldırgan yapılarından uzaklaştırarak iyi bir iletişim şekli kazandırmaktır.

   İnsanlar öfkelerini kontrol edebildikleri zaman herhangi bir olayla karşı karşıya geldiklerinde tarafsız ve doğru bir iletişim becerisiyle olaylara tepki vermelerini sağlayacaklardır.
 İnsanlar Ne Zaman Öfkelenir?
   Bireyler, haz almadıkları durumlarla karşı karşıya geldiklerinde, istediklerini alamadıklarında, haksızlıkla karşılaştıklarında, kaçırdığı fırsatlar olduğunda, kavgalar ve tartışmalarda, anlaşılamama durumlarında, istedikleri şeyleri yapmalarına engel oldukları zaman, kendilerine saygı duyulmaması gibi durumlarda ani öfkeler yaşayabiliyorlar.
 Öfkenin Zararları
   Öfkelerini kontrol edemeyen kişilerin ve bunu doğru olmayan şekillerde karşısındakilere yansıtmaları sonucunda öfke duygusu kişilerin sağlığını etkilemekle kalmayıp kendi çevrelerindeki insanları da onlardan uzaklaştıracaktır. Toplum tarafından kendilerinin sinirli oldukları anlaşıldığında ister istemez kendilerinden uzaklaşacaklardır. Kişi öfkesini kontrol edemediği zamanlar kendisi için yıkıcı sonuçlar doğurabilir ve geri dönüşü olmayan yolları seçmiş bulunabilir. Bunun için öfkelerinin yoğunluğunu azaltmaya yönelik yöntemler denemelerinde fayda bulacaklardır.
 Öfke Kontrolünü Sağlamak İçin Neler Yapılabilir?
   Duyusal iletişimler, duygusal ve davranışsal durumlarda yapılabilecek değişikliklerle kişiler öfkelerini iyi düzeyde kontrol altına alabilirler. Düşünce şeklini, verdiği tepkileri değiştirebilir, mantıklı düşünmeye çalışabilir veya oluşan sorunlara ani öfke göstermek yerine daha sakin kalmaya çalışarak sorunlara çözüm odaklı yaklaşarak öfkesini kontrol etmeye fayda sağlar.
   Öfke, bir problemi çözme aracı, sorunları gidermek için yöntem değildir. Öfkesini kontrol altına almak isteyen bireyler, yaşadıkları durum karşısında eğer ani öfke krizleriyle karşı karşıya kalıyorlarsa ilk olarak o ortamdan uzaklaşarak sorunun büyümesini engellemeleri gerekir.
   Öncelikle öfkelendiklerini fark etmeliler, öfkeli olduklarında nasıl davrandıklarını ve bunların sonucunun kendilerine ne kadar zarar verdiklerini görmeliler. Duygularını zamanında dile getirmeliler ki ani öfke patlamaları yaşamasınlar. Daha sonra öfkeli oldukları zaman öfkelendikleri şeyleri düşünmeyi bırakmaları gerekir çünkü bu düşüncelerden kurtuldukları zaman öfke problemleri de kendiliğinden yok olacaktır. Eğer kendilerini kontrol etmekte daha çok zorlananlar var ise o zaman bir kişisel gelişim tekniklerinden biri olan kaplumbağa tekniğini uygulayabilirler. Yani kendi kabuklarına çekilip, öfkelerini kontrol etmeyi başararak hem kendilerine hem de çevreye verebilecekleri zararları en aza indirgeyerek daha kontrollü davranabilirler. Bu yöntem aynı zamanda kişileri durdurarak daha mantıklı düşünmelerini sağlayacaktır.
  Kişiler, öfke yaşayabilecekleri durumlar karşısında olaylara daha net bakarak ön yargısız bir şekilde yaklaşmaya çalışırlarsa öfkelerini kontrol edebileceklerdir. Diğer yöntemlerden biri ise, kişilerin kendi öfkelerini iyi tanımaları ve öfke yaşamalarına sebep olacak bilinçaltlarında yatan sebepleri düşünmeli ve kendilerine engel olmaya çalışmaları gerekmektedir. Bunun için kişi öfkesine hiçbir şekilde sahip çıkamıyorsa alanında uzman birilerinden yardım isteyebilir ve psikolojik tedavisini başlatabilir.
   Bu yöntemlerden sonra sorunları daha net görecek ve öfke problemlerinden kurtulmayı başararak kişisel gelişimlerine katkıda bulunabileceklerdir.
Kategoriler: Gelişim

Yorumlar (0) Yorum Yap

/