Amaca yönelik bir gün, daha iyi sonuçlar elde etmek için çok önemlidir. E-postalar, telefon görüşmeleri, toplantılar gibi dikkat dağıtan şeyler yüzünden gün boyunca en önemli görevler üzerinde çalışmak için asla yeterli zaman bulamayan birçok insan var. Bu insanlar günlerini, zamanı verimsiz geçirdiğini hissederek ve neyi başarıldığından emin olamayarak sonlandırıyor. Güne ne yapmak istediğinize dair net bir fikirle başlamak her şeyi değiştirir. Güne doğru başlamak ve bitirmek, başarınızla doğrudan ilgilidir.
“Sabahın erken saatlerinin ağzında altın var.” – Benjamin Franklin
Bu alıntı, güne doğru şekilde başlamanın önemini vurgular.
Benjamin Fraklin günü planlı yaşamanın başarıyı getireceğini savunuyordu. “Hazırlanmayarak, başarısız olmaya hazırlanıyorsunuz.”
Zapier’den Stephen Altrogge şöyle diyor:
“Sabah ve akşam rutinleri sizi başarıya hazırlar. Daha fazlasını başarmanıza, net düşünmenize ve gerçekten önemli olan işleri yapmanıza yardımcı olurlar. Rutinler, sizi gün boyunca düşüncesizce tökezlemekten alıkoyuyor ve en önemli şeyleri halletmenizi sağlıyor.”
Pek çok insan, gün ortasına kadar olan sabah saatlerinin son derece önemli olduğunu, aslında bu saatlerin tüm günün temelini oluşturduğunu unutur.
Jim Rohn bu konuya dair “Ya günü koşarsın ya da gün seni koşar” diyor.
Araştırmalar, erken kalkmak ile yüksek performans ve verim arasında bir bağlantı olduğunu göstermiştir. Bir
Harvard Business Review makalesi şöyle bir keşiften bahsediyor: Sabahları performansı zirveye çıkan insanlar, kariyer başarısı için daha iyi konumlandırılmış insanlardır, çünkü daha geç saatlerde çalışan insanlara göre daha proaktif olurlar.
Aklındaki son şey ile başla.
Yoğun bir işe olan bağımlılığınızı azaltın ve gerçek bir iş yapmaya odaklanın. Gününüze sonu düşünerek başlamak; strateji oluşturmak ve günlük işinize konsantre olmak için kesintisiz bir akış sağlar.
“Kendiniz için bir çalışma sistemi oluşturun. Bu sistem, dikkat dağıtıcı şeylerle zaman kaybetmeden güne başlamanızı kolaylaştırır. Somuttur. Sizi hareket ettirir. Kısa vadeli kazançlar yerine uzun vadeli kazançlara odaklanmanıza yardımcı olur.”
Cal Newport, dikkat dağınıklığı olmadan odaklanma yeteneğine sahip bir “derin çalışma” alışkanlığı geliştirmeyi tavsiye ediyor. Newport ayrıca sürekli kesintilerle mücadele etmemek ve daha kısa sürede daha fazlasını yapmak için de “derin planlama” öneriyor.
Bugünden başlayarak ileriyi planlama yeteneğinizi geri kazanın. Yaptığınız tek şey uygulamak olduğunda ve asla geri adım atmadığınızda işler daha da kolaylaşır.
Duke Üniversitesi’nde davranış ekonomisti olan Dan Ariely şöyle diyor: “Çoğu insanın, sabahın ilk iki saatinde üretken olduğu ortaya çıktı. Uyandıktan hemen sonra değil. Örneğin saat 7’de kalkarsanız en üretken saatiniz 8:00-10: 30 arasında olacak.”
Biyolojik saatinizi takip edin.
İnsan vücudu, “
ultradyan ritimler” adı verilen döngülerde çalışır. Araştırmaya göre, bu döngülerin her birinde en enerjik olduğumuz bir dönem ve tükendiğimiz bir dönem var. Sabahları en aktifsiniz. Gün geçtikçe enerji rezervuarınız azalır, bu nedenle en zor işe günün geç saatlerinde girişmek çok zordur.
Araştırmalara göre, beyniniz bir seferde yalnızca 90 ila 120 dakika odaklanabilir. Bir sonraki görevinizde tekrar yüksek performans elde etmek için 20-30 dakikalık bir mola vererek yenilenmeniz gerekir.
Güçlü yönlerinizi ve enerjinizin gün boyunca nasıl değiştiğini anlayın ve programınızı buna göre yapın. Amaca yönelik plan, yarın size rehberlik edecek ve güne hızlı bir başlangıç yapmanızı sağlayacaktır.
BBC’den Madeleine Dore bunu şu şekilde
açıklıyor: “Üretken olmanın anahtarını, gün içindeki çöküş anlarını keşfedip bu anları kucakladığımızda bulacaksınız.”
Yarını bugün planlayın.
Bugün zamanınızın yüzde 1’inden daha azına yatırım yapmak sizi yarın 10 kat daha verimli hale getirecek. Jack Canfield, gününüzü tepki vermek yerine oyunculuk yaparak geçirmeyi tercih ediyorsanız, bunu bir önceki gece planlamanız gerektiğini söylüyor.
Haftanızı veya ayları önceden planladıysanız yarın ne üzerinde çalışacağınızı bilirsiniz. Bunu her gün kendinize hatırlatın.
Bir önceki gece sonraki günün görevlerini planlamak için zaman harcayın. Planladığınız her dakika için, uygulamada dakikalardan tasarruf edersiniz. Her gün son 20 dakikanızı ertesi gün için düşünmek, işlemek ve önceliklendirmek için harcayın. Gününüzü bilerek bitirin.
Yarın için en zorunlu görevleri bulmak ve bunları bir “model gün” olarak planlamak, gününüzü maksimum sonuç için düzenlemenin en iyi yollarından biridir.
Planınız, dikkatiniz dağıldığında size rehberlik edecek ve iradenizin düşük olduğu, düşünmenin zor olduğu günün geç saatlerinde görevlerinize odaklanmanıza yardımcı olacaktır.
Yarın için bir plan oluşturmak için bugün en fazla 10 dakika ayırmak, size avantajlı bir başlangıç sağlayacak. Sizi görevde tutacak, üretkenliğinizi artıracak ve daha fazlasını başarmanıza yardımcı olacaktır. Yarını bugün planlamak için her gün kendinizden bir randevu alın.
Kaynak.
Bu içerikler de ilginizi çekebilir:
This post is also available in:
English
Yorumlar (0) Yorum Yap