Ağımızı genişletmek, temel olarak başkalarıyla etkileşimde olmayı gerektirir ancak esas nokta, başkalarının beklentilerinin farkında olup davranışlarımızı onlara göre ayarlamaktan geçer. İyi bir network oluşturmayla ilgili sayısız yazı olsa da birçoğu, yalnızca birkaç kişinin düşüncelerini esas alınarak yazılmış yazılardır.
Geçtiğimiz senelerde, bu alandaki temel faktörleri belirlemek için dünya genelinde 3400 üst düzey çalışanla anket yapıldı. Katılanların büyük kısmının yaşı 30-59 arasındaydı ve katılımcılara network oluşturmada etkili olabilecek 20 özelliğin olduğu bir liste verildi. Bunlar arasından önemli olanları işaretlemeleri istendi. Anket sonuçlarına göre öne çıkan en önemli 7 özelliği sizin için derledik;
1) İyi bir dinleyici olduğunuzu karşınızdaki insana hissettirmek
İyi bir dinleyici olmak, listenin başındaki en önemli özellik olarak karşımıza çıkıyor. Network kurma konusundaki başarımız ne kadar iyi dinlediğimize göre şekilleniyor çünkü bu özellikler aynı zamanda kurduğumuz ilişkilere ne kadar değer verdiğimizi de gösteriyor. Unutmayın, insanları dinlemeden, neye ihtiyaçlarını olduğunu da bilemezsiniz ve yardım edemezsiniz.
2) Gülümseyerek pozitif bir tavır oluşturmak
İnsanların sizde gördüğü ilk şey, günlük hayatınızda nelerle nasıl başa çıktığınız oluyor. Sürekli olumsuz davranışlarda bulunan kişiler çevreleri tarafından pek hoş karşılanmıyor, bu yüzden pozitif davranmak karşınızdaki kişilerin sizinle ilişki ağı kurmak istemesini sağlıyor ve sizi bir adım öne geçiriyor.
3) İş birliği yapabilmek için esnek bir yapıya sahip olmak
Çıkan sonuçlara göre çevresindekilerle iş birliği yapabilen insanlar, diğer insanlarla daha rahat network oluşturuyor. İş birliği; başkalarına yardım etmek, faydalı bir yazıyı paylaşmak ya da belirli bir konuda iletişime geçmeye kadar her alanda olabilir. Bu konuda kendinizi geliştirmek, karşınızdaki kişiye güven sağlayarak güçlü bir ilişki kurmanın önünü açıyor.
4) Sağlıklı iletişimler için doğallığın gücüne inanmak
İyi bir dinleyici olabilirsiniz, pozitif davranabilir ve etrafınızdakilere yardım ediyor olabilirsiniz ancak bunları yaparken doğal davranmıyorsanız bu alanda başarılı olmanız maalesef çok zor bir hal alır. Başarılı networkerlar, başkası gibi davranmaya çalışmazlar çünkü yapaylık sürdürülebilir değildir ve bir süre sonra işe yaramaz.
5) Takipçi ve ısrarcı olduğunuzu hissettirmek
Yeni bir fırsat, özel bir sözleşme ya da bir iş tavsiyesi.. Konu ne olursa olsun takip etmeyen birine sunduğunuz öneriler bir süre sonra vaktinizi boşa harcıyormuş hissi uyandıracaktır. Birçok katılımcı “Servet, takipte yatıyor.” demiştir. Bir şeyleri takip edip, peşini bırakamayarak istediğiniz kişilerle tanışabilir ve bir gün hayalini kurduğunuz noktaya ulaşabilirsiniz.
6) Dürüstlüğünüzden ödün vermemek
Bu konuyu ankete katılan bir iş adamının “Kişi ne kadar başarılı olursa olsun, eğer o kişiye güvenmezsem birlikte iş yapmak istemem.” cümleleriyle açıklayabiliriz. Nasıl güvenmediğimiz birisine referans olmak istemiyorsak, aynı şekilde insanlar da güvenmedikleri kişileri çevresinde bulundurmayı istemezler.
7) Karşınızdaki insanı rahat hissettirmek için cana yakın davranmak
Birisine söyledikleriniz unutulabilir, yaptıklarınız akıllarından çıkabilir ancak nasıl hissettirdiğiniz asla unutulmaz. Karşınızdaki kişiye samimi ve içten davrandığınızda, kişi kendini rahat hisseder ve bu durumlarda da ilişki ağı kurulmaya başlar. Unutmayın, etkili networkler her zaman samimiyetten doğar.
This post is also available in: English
Yorumlar (0) Yorum Yap