İlişkiler karmaşık ve zor bir hal içinde yer alır. Büyüdüğümüz ortam, sahip olduğumuz değerler ve hayata karşı bakış açımız dahi her insana farklılık katarken karışık durumlara dönüşebiliyor.
Bu yüzden anlamlı iletişim kurmanın değeri ise el üstünde tutunabiliyor. Teknolojinin de işin içine girmesi ile yüzeysellik ön plana çıktı.
Bunun için iyi iletişim kuran insanın var olduğu ortam içerisinde değeri de fark edilir oluyor. İletişim, belli başlı öğeleri olduğu gibi bunu daha anlamlı ve sağlıklı hale getirmenin de küçük ipuçları yok değil. Gelin bakalım, iletişimlerimizi daha anlamlı hale nasıl getirebiliriz?
1) Önce kendinizle mutlu olmayı öğrenin.
Evet, büyük bir klişe olabilir ama unutmayın siz dâhil kendinizi kabul ve mutlu edemiyorsanız kimse tarafından bunu beklemeyin.
Değer ve öz saygı insanın önce kendisi ile başlar sonra çevresi ile devam eder. İlişkilerinizi anlamlı hale getirmek istiyorsanız önce kendi kendinize yetmeyi öğrenin.
2) Dinleyerek ve anlayarak bağlantı kurmayı öğrenin.
Çağımızın en büyük sorunu, karşımızdaki insanı yeteri kadar dinlemememiz. Sürekli olarak fikir belirtiyoruz ve bir şeyler anlatmak için fırsat yaratmaya çalışıyoruz. İşin özü ise kimin ne dediğini özümsemiyoruz.
Bu da bizi olabilecek sağlıklı iletişimden uzaklaştırıyor. İletişim kurarken gerçekten duyarak onları dinlemeyi deneyin. Bu ya size bir fikir verir ya da ne yapmak istemediğiniz konusunda yönlendirme yapmanızı sağlar. Yargılamasız ve kesintisiz bir dinleme.
3) İlk adımı atmaktan korkmayın.
Profesyonel ya da kişisel olsun geliştireceğiniz ilişkilerin sağlam ve anlamlı olması açısından ilk adımı atmaktan çekinmeyin.
Potansiyel olarak geliştireceğiniz ilişkileri 48 saat içerisinde aktif iletişime dönüştürmenizi uzmanlar öneriyor.
4) Yardım istemekten ve etmekten çekinmeyin.
Hayatınızın hangi alanında olursanız olun sadece yardım etmek ya da istemek ile kalmayın. İnsanların yaratılış amacı dahi birbiri ile etkileşim içerisinde yer almasıdır. Bir süper kahraman olsanız dahi yardıma ihtiyacınız olacaktır. Bunun için elinizden başkaları için yapabileceğiniz şeyler geliyorsa yapmaktan çekince duymayın.
Yorumlar (0) Yorum Yap