BEYNİNİZİ GELİŞTİRİN!
İnsanlar kaslarını geliştirmek için spor salonlarına giderler, dayanıklıklarını geliştirmek için koşarlar. Vücutlarını geliştirmek için zaman ve para harcarlar, bunu hayatları haline getirirler. Bunlar tabi ki sağlık için çok önemli ve güzel aktiviteler ancak ben size vücudunuzda geliştirmeniz için başka bir yerden bahsedeceğim. BEYNİNİZ! Kas gruplarını çalıştırıp geliştirdiğimiz kadar beynimizi de çalıştırıp geliştirmemiz gerekiyor. Gelin birlikte bunu nasıl yapacağımıza bakalım.
1 – KULLAN YA DA KAYBET
Beynimiz tıpkı herhangi bir kas grubu gibi çalışır. Ne kadar çok kullanırsanız o kadar çok gelişir. Bunu yapmanın altın kuralı yeni bir şey öğrenmekten geçer. Yeni bir şeyler öğrenerek beyni aktif tutarsınız. Bu yüzden günlük rutinlerinizden kurtulup yeni bir şeyler yapmaya, öğrenmeye çalışmalısınız. Örneğin yeni bir dil öğrenmeye çalışın, bir müzik enstrümanı çalmaya başlayın, bilmediğiniz konular hakkında araştırmalar yapın, bunları etrafınızdaki kişilerle tartışın. Böylece beyninizde yeni sinir yolları oluşturacaksınız. Bir dili ne kadar iyi konuşmayı öğrenirseniz, bir enstrümanı ne kadar iyi çalmayı öğrenirseniz, bir konu hakkında ne kadar çok bilgi sahibi olursanız beyninizde ki yeni sinir yolları güçlenecek ve yeni bağlantılar kuracaktır. Küçük adımlarla hayatınıza yenilikler katın ve bu yenilikleri düzenli olarak tekrarlayın alışkanlık haline getirin.
2 – BİR ANDA HER ŞEYİ YAPMA
Aynı anda birden fazla şeyi yaparken, bunları yapabildiğimizi düşünmek ve başardığımızı hissetmek aslında yanıltıcı bir his. İşler istemediğimiz gibi gittiğinde hata yapma ve hayal kırıklığına uğrama ihtimalimiz çok yüksektir. Bu yüzden bir seferde birçok işi yapmak yerine her işi kısa zaman aralıklarına ayırın. Beyninizi bir seferde bir olaya odaklanmak ve onu başarmak odağına çekebilir, bu konuda beyninizi eğitebilirsiniz. Böylece o zamanı sadece başarmanız gereken işe ayırırsınız ve başarma oranınız artar. Son zamanlarda da yapılan bir araştırmaya göre bir anda birden çok işi yapmaya çalışmak bir süre sonra beyne zarar vermeye başlamış. O yüzden bir anda her şeyi yapmak yerine işlerinizi kısa zaman aralıklarına bölün ve her defasında sadece o işe odaklanın.
3 – OYUN OYNAYIN
Her gün bir kere bulmaca çözmenin demans hastalığına iyi geldiğini bir yerlerde mutlaka okumuşsunuzdur. Daha önceki yazılarımda bulmaca çözmenin faydalarından bahsetmiştim. O yazımı da okumanızı tavsiye ederim. Bilimsel olarak bu “beyin jimnastiği” temalı oyunların katkısı defalarca kanıtlandı. Böyle oyunlar oynamak hem teşvik edicidir hem de güzel vakit geçirmenizi sağlar. Boş vakitlerinizi doldurmak için uygulayabileceğiniz güzel aktivitelerden biridir bulmaca çözmek. Çözmeye başladığınız an direk bir etki görmeye bilirsiniz ancak ilerleyen zamanlarda bulmaca çözmeye devam ettikçe bazı soruların cevaplarını hatırladığınızı fark edeceksiniz ve bu sizi gerçekten tatmin edecek.
4 – OKUYUN
Her gün mutlaka kitap okuyun. Gece yatmadan önce, öğlen boş vakitlerinizde ya da akşamüstü çay içerken. Ne zaman olduğu önemli değil ama mutlaka okuyun. Kitap okumak bilişsel becerilerinizi geliştirir. Kitap okumayı düzenli hale getirdiğiniz zaman başlarda fark etmeseniz de dikkat algınızın da geliştiğini ilerleyen zamanlarda fark edeceksiniz. Yaşadığınız olaylara daha dikkatli yaklaşmaya başlayacaksınız. Yapabiliyorsanız aynı zaman içinde birden farklı konuyla ilgili kitaplar okuyun. Beyniniz hepsini hafızada tutmaya çalışacak. Bu eforu sarf ederken beyniniz hafızanızı korumaya yarayan nöronları sürekli aktif hale getirecek. Kısacası hafızanız gelişecek. Bunu sadece kitapla da sınırlı tutmayın. Hoşunuza giden konularla ilgili dergiler alın okuyun. Gazete okuyun, köşe yazarlarını takip edin. Kendinize bu güzel alışkanlığı kazandırın. O yüzden bugünden itibaren elinize bir kitap, bir dergi veya bir gazete alın ve okumaya başlayın!
5 – MEYDAN OKU
Beyninize sürekli meydan okuyun. Bunu yapmanın en güzel yöntemlerinden biri, birinci başlıkta belirttiğim yeni şeyler öğrenmedir. Beyni sürekli yeni şeyler öğrenmeye, kendini yenilemeye itersiniz. İkinci yöntem ise zaten bildiğiniz bir konuda kendinizi geliştirmenizdir. Örneğin resim çiziyorsanız bunun üstüne gidin ve kendinizi geliştirin. Yeni teknikler öğrenin, güzel çiziyorum dediğiniz bir bölümü daha güzel çizmeye çalışın. Sürekli daha iyisini yapmaya kendinizi teşvik edin. Böylece hem resim çizme yeteneğiniz gelişecek hem de beyniniz. Böyle meydan okumalar beyninizin büyümesi, gelişmesi için çok önemlidir.
6 – FARKLI PENCERELERDEN BAK
Olaylara karşı bakış açılarınızı değiştirmeye çalışın. Olaylara farklı pencerelerden de bakın. Bu uygulama okulda herhangi bir kişinin sana neden baktığını düşünmek kadar basit aslında. Ama olaya daha farklı bakın. Belki size baktığını gördünüz fakat aslında siz onun için kör noktadaydınız. Böyle küçük konular hakkında bile farklı durumlarda düşünmek beyninizin daha farklı ve daha yaratıcı düşünmesini sağlayacaktır. Olaylara çok sayıda farklı pencereden yaklaşmanızı sağlayacaktır. Empati yeteneğinizi geliştirecektir. O yüzden olaylara yaklaşırken farklı alanlardan da bakmaya çalışın.
7 – HAFIZANI KULLAN
Duyduğunuz bir şarkının adını hatırlamak. Melodisini söyleyip ismini bir türlü çıkaramamak. Ne kadar kötü bir durum değil mi? Hepimiz bu durumu yaşadık ve yaşıyoruz da. Bu durum aslında beyniniz için çok önemli bir aktivite. Bir şeyleri hatırlamaya çalışmak beyninizin işlevlerini geliştirir. Onu aktif hale getirir ve bu bilgiyi aramaya başlar. Hafızanızı meşgul tutmak, hafızanızı ve beyninizi geliştirmenin en basit ve güzel yöntemlerinden biri aslında. Arkadaşlarınızın telefon numarasını ezberlemek mesela. Çok basit ve çok etkili bir hafıza yöntemidir. Hafızanızı ve beyninizi aktif tutmaya çalışın. Böyle küçük şeyleri bile hatırlamak beyniniz için çok önemli.
8 – DOĞRU BESLENME
Yüksek proteinli, az yağlı yiyecekler tüketin! Sloganı artık klişe oldu neredeyse. Her zaman her yerde bu tür cümleleri duyuyoruz. Beyin, vücuttaki diğer tüm organlardan daha fazla glikoza ihtiyaç duyar. Glikoz beynin yakıtıdır aynı zamanda. Peki, biz nereden temin ederiz bu glikozu? Tabi ki karbonhidratlardan. Toronto Üniversitesinde yapılan bir araştırma da sağlıklı karbonhidrat tüketen bireylerin hafıza ve beyin performansı, sağlıklı karbonhidrat tüketmeyenlere göre çok daha iyi olduğu gözlemlenmiş. Yani karbonhidrat alırken sağlıksız yiyeceklerden değil de meyvelerden, tahıllı yiyeceklerden, sebzelerden alın. Beyninizi yakıtsız bırakmayın.
Yorumlar (0) Yorum Yap