Elite U.S. Navy SEALs, Amerikan Ordu’sunun en önde gelen özel birimlerindendir ve yıllarca aldıkları, birçoğumuzun acımasız diyebileceği sıkı eğitimlerden geçerek orduya girerler. “Navy SEAL Savaş Sanatı” kitabının yazarı SEAL emekli subayı Rob Roy, “SEAL” olmanın odadaki en güçlü kişi olmak anlamına gelmediğini, aynı zamanda en akıllı kişi olmak anlamına geldiğini söylüyor.
Yeni bir Big Think videosunda Roy, SEALs’ın usta savaşçılar olduklarını söylerken, güce ve cesarete olduğu kadar dikkatli planlama ve deneysel liderlik yaklaşımlarına güvendiklerini de belirtiyor. Ağızları açık bırakan işler başarırken, bunun sanılanın aksine doğuştan gelen bir kahramanlık olmadığını, daha çok izlenilen gelişim sürecine bağlı olduğunu ekliyor.
Roy’un, uuygulayıp en büyük korku ve hedeflerinizin üstesinden gelebileceğinizi söylediği SEALs’ın en zorlu görevleri alt etmekte kullandığı 7-adım yaklaşımını ise şöyle:
1) Aydınlatıcı Sorular Sorun
Askeriyede, hedeflerinizin açık ve net olması önde gelir. Yanlış kişiyi yakalayıp esir almak istemezsiniz veya kazanmış olmanın net bir tanımının yapılması gerekir. Sivil hayatta da aynı şekilde, kendiniz için başarının tanımını yapmadığınız sürece ona ulaşamazsınız. Rob Roy bir SEAL’ın ise görev öncesinde şu soruları sorduğunu belirtiyor: “Tam olarak ne yapmalıyım? Kiminle, neyi, ne zaman, nerede ve nasıl?”. Tanımlayıcı sorular size hedefinizin ne olduğunu bulmanıza yardımcı olacak, en azından gideceğiniz yönü sizin için tayin edecektir.
2) Kaynaklarınızın Ne Olduğunu Saptayın
Bir sonraki adım ise kaynaklarınızı sıralayıp hedeflerinize ulaşmak için ne gibi kaynaklara sahip olduğunuzu anlamaktan geçiyor. Bu sadece para, teknoloji gibi materyal kaynaklar olmak zorunda değil. Edindiğiniz network ağı, yetenekleriniz ve sosyal becerileriniz gibi soyut kaynaklarınızı da göz önüne almalısınız. Maddi kaynaklara sahip olmayan birçok başarılı girişimcinin, hırs-inanç-hayal gücü gibi soyut materyaller sayesinde veya hızlıca finansman bulmalarını sağlayan sosyal yetenekleriyle bu açığı kapattıklarını da unutmamak gerekir.
3) Görev ve Sorumluluklarınızı Tanımlayın
Bob Roy’a göre SEAL, herhangi bir göreve çıkmadan hemen önce, mitralyöz nişancısından sıhhiyeciye kadar herkesin görevlerine hakim olduğunu defalarca gözden geçirir. Takım içindeki rolünüz büyük ihtimalle bir makineli silahları veya morfin içermez ama, büyük resimde herkesin takım içerisindeki rolünü ve sorumluluklarına hakim olması o takımın başarısını belirleyecek en önde etmenlerdendir.
4) Taviz Vermeden Hedefinize Odaklanın
Microsoft’un CEO’su Satya Nadella’nın da dediği gibi, şartlar ne olursa olsun, bütün iyi liderler sonuç odaklı sorumluluk almalıdır. Gerçek liderler için bahane diye bir şey yoktur, çünkü her zaman hedef odaklıdırlar ve çıkan engeller için sürekli çözüm arayışı içerisindedirler.
Rob Roy: SEAL takımlarında yaptıklarımız söylediklerimizdir, ‘-Hey Bin Ladin’i bugün yakalıyoruz!’ Ve sorduğumuz ilk soru ‘-Peki eğer helikopter düşerse görevi kaç kişiyle yapabiliriz?’ olur. Kısacası asla şartların bahanelere dönüşmesine izin vermemelisiniz.’
5) Tüm Senaryoları Düşünün
Pratikte bu, karamsar hayal gücünüzün karşılaşabileceğiniz tüm engel ve kesintileri hayal edebilmesi için deli gibi çalışması anlamına gelir. Peki bu olasılıkları nasıl tersine çevirebilirsiniz?
“Araç kaza yaptı. Tamamdır, yürüyoruz. Ama yol da kapatılmış. Pekala, oraya nasıl geçebilirim?” Rob Roy: Sürekli bir sonraki adımı, benzer bir durumda ne yapacağınızı düşünmeniz gerekiyor. Çünkü eninde sonunda, o görevi tamamlamak zorunda kalabilirsiniz.
6) Stress-Proof (Stres-Geçirmez) Olana Kadar İdman Yapın
Hedefinizi biliyorsunuz, görev ve sorumluluklar dağıtıldı, yanlış gidebilecek her şeyi düşündünüz ve alternatif yollar oluşturdunuz. Birinci sınıf bir plana sahipsiniz, ancak atmanız gereken olmazla olmaz bir adım daha var: Kağıt üzerindeki planlarınızın gerçek hayata geçirilmesini garantilemek. “Bu adım çoğumuzun basıp kaydığı ve sonunda çuvalladığı bir aşama”. Daily Stoic (Gün Gün Stoacılık) kitabında Ryan Holiday, küçük adımların tek başına bir anlam ifade etmezken, birleştiklerinde yarattığı etkinin (compound effect) hafife alınmaması gerektiğini söylüyor. Büyük başarılar, gün be gün sarfedilen küçük eforlar olmadan ulaşılamazlar.
Birincisi, beceriler ancak bu şekilde kazanılır veya bütünlük teşkil eden bir çalışma ancak birbirini tamamlayan birçok alt hedefin tamamlanmasıyla oluşur. Ayrıca, düzenli çalışma ve antrenman size, büyük hedeflerinize ulaşmada yaşayacağınız stres ile nasıl başa çıkabileceğinizi öğretir.
“Bir SEAL çok fazla çalışır ve antrenman yapar. Her şeyi defalarca tekrar, tekrar ve tekrar yaparsınız, çünkü kas hafızası oluşturmanız gerekir”. Bob Roy: Yaptığınız işi tanıdıkça, hata ve yaşanacak sıkıntılar için sıklıkla çalıştıkça, kısa bir zaman dilimi içerisinde gayretsizce yapabileceklerinizin miktarı da aynı oranda artar.
7) Durum Değerlendirmesi Yapın
Hedefinize ulaştınız mı? Tebrikler!.. Ancak atmanız gereken son bir adım daha kaldı. “Eğer ki başarılan noktaları ve yanlış giden yerleri sorgulamazsanız kendinize ve takımınızdakilere kötülük yapmış olursunuz”. Bu kimseye suç atmak veya kötülemekle ilgili değil. Yapılan yanlışların bulunup, bir sonraki seferde tekrar edilmemesini sağlamak ile alakalıdır.
…
Yorumlar (0) Yorum Yap