Malcolm X hapishanede geçirdiği yıllarda kitapların gücünü keşfetmişti. Hapishanenin duvarları arasında fiziksel olarak hapsedilmişti ama zihni özgürdü. Altı buçuk senesinin çoğunu hapiste, gece gündüz kitap okuyarak geçirdi. Malcolm X’in otobiyografisinde şöyle yazar:
“Gece nöbetçileri bir saatlik aralıklarla her odayı dolaşırdı. Yaklaşan ayak seslerini her duyduğumda yatağa yatardım ve uyuyormuş gibi yapardım. Nöbetçi geçer geçmez yataktan o ışık parıltısının düştüğü zemin alana geri dönerdim. Böylece nöbetçi tekrar gelene kadar 58 dakika daha okuyabilirdim. Bu her sabah saat üç veya dörde kadar devam etti. Bir gecede üç veya dört saat uyumak benim için yeterliydi. Genellikle sokaklarda geçen yıllarda bundan daha az uyumuştum.”
Zengin bir zihnin gücünü buradan anlayabiliriz. Ne kadar izole olursanız olun, zihniniz asla yalnız olmayacak. Bilgi ve fikir açısından zengin olacak. Asla sıkılmayacak veya yalnız hissetmeyecek. Şöyle düşünün; bilgi, zihnin temel kaynağıdır. Bilgi dolu bir zihin zengindir, bilgiden yoksun bir zihin ise fakirdir. İnsanların “Para kazanmak için para gerekir” dediklerini duymuş muydunuz? Mesele şu ki, paranız olduğunda daha fazlasını elde etmek için bu parayı yatırım için harcayabilirsiniz. Bir noktadan sonra servetiniz o kadar büyür ki bu serveti tamamen kaybetmeniz neredeyse imkansız hale gelir. Aynı şey zihniniz için de geçerlidir. Zengin bir zihne sahip olduğunuzda sürekli olarak zenginleşirsiniz.
Zihninizi her gün ne kadar zenginleştiriyorsunuz?
Malcolm’un yaptığı gibi 4 saat uyumaya ve zengin bir zihin yaratmak için uyanık olduğumuz saatlerin geri kalanını kitap okuyarak geçirmemize gerek yok. Gerçek şu ki, zihninizi geliştirmek için günde sadece bir saat harcamanız gerekiyor. Charlie Munger’den esinlenen Munger Tekniği’ne kulak verin. Munger, günün en iyi saatini zihninizi geliştirmeye ayırırsanız hayatınızı her düzeyde iyileştireceğinize inanıyor.
Zengin bir zihin geliştirmek, yapabileceğiniz en önemli şeydir. Ama bunu bir adım daha ileri götürebilirsiniz. Hayatta bir yerlerde sıkışıp kaldıysanız, işinizi kaybettiyseniz, işinizde başarısız olduysanız, adını siz koyun; zihninizi zenginleştirmek için günde en az 4 saat geçirin.
Başarılı yazar Dairus Foroux zihnini zenginleştirmek için uyguladığı yöntemden şu şekilde bahsediyor: “2015 yılında zor bir dönemden geçiyordum. Büyükannem vefat etti, ilişkim sona erdi ve kariyerim hiçbir yere gitmiyordu. Geri çekilmeye ve sadece zihnimi geliştirmeye odaklanmaya karar verdim. Sonunda işimi bıraktım ve her günümü kitap okuyarak, ders alarak, not alarak geçirdim, adını siz koyun. Zihnimi zenginleştirmeyi tam zamanlı bir iş gibi düşündüm. Annemle babamın yanına geri döndüm ve günde 8-10 saatimi zihnimi geliştirmeye harcadım. Bu, tekrar geçimimi sağlamayı düşünmeye başlamadan önce neredeyse bir yıl sürdü.”
Daha zengin bir zihin için neler yapmalısınız?
Kitap okuyun; Bu çok açık. Bir konu hakkında bilgi edinmek istiyorsanız en iyi kitapları satın alın ve okumaya başlayın.
Kurslara katılın; kitaplar fikirler için harikadır ancak genellikle pratikten yoksundurlar. Programlama, pazarlama, web siteleri oluşturma vb. gibi beceriler öğrenmek istiyorsanız kurslara katılmalısınız.
Sesli kitapları veya podcast’leri dinleyin; koşarken veya araba kullanırken bile öğrenmeye devam edebilirsiniz.
Röportajları veya belgeselleri izleyin; bazen okumak veya kursa gitmek istemezsiniz, ancak yine de öğrenmeye devam etmek istersiniz. Bu yüzden YouTube’da röportajları izleyebilirsiniz. İlham veren insanlar hakkında belgeseller izlemekten keyif alacaksınız.
Günlük tutun; öğrendiklerinizi kendi kelimelerinizle yazmak, daha iyi hatırlamanızı sağlayabilir.
Bilginizi paylaşın; fikirleriniz ve bilgileriniz hakkında başkalarıyla konuşurken sadece yardımcı olmakla kalmazsınız aynı zamanda kendi zihninizi de zenginleştirirsiniz.
Bu oldukça basit. Hepimiz zihnimizi zenginleştirmek için ne gerektiğini biliyoruz. Karşılaştığımız en büyük sorun bunun zor olması. Instagram’da ünlülerin, eski sınıf arkadaşlarınızın ve sevgililerinizin hayatları hakkında stalk yaparak saatler geçirmek daha kolay geliyor. Tuhaf değil mi? Ama hepimiz yapıyoruz.
Fakat bu bir zaman kaybıdır. Bu faaliyetlerin zihniniz üzerindeki etkisi nedir? Şanslıysanız sıfırdır. Başkalarına bakar ve kendinizi onlarla karşılaştırırsanız kıskanır ve kendiniz hakkında kötü hissetmeye başlarsanız. Bu saçmalığa bir son verin.
Peki, zengin bir zihin neye benzer?
Önce birkaç soruyu cevaplayın:
– Sık sık sıkılmış hisseder misiniz?
– Sık sık huzursuz hisseder misiniz?
– Başkalarının hayatları hakkında stalk yapma dürtüsü hissediyor musunuz?
Cevabınız hayır, hayır, hayır şeklindeyseniz zengin bir zihne sahipsiniz demektir. Kendi içinizde aramanız gereken işaret budur ve herkesin zayıf anları vardır. Bu tarihteki en zengin zihinlerin başına da gelmiştir.
Stoacı filozof Seneca bunu bir mektubunda şöyle yazmıl: “Stoacılığın amacı mükemmel olmak değildir. Stoacı ilkelere göre yaşama niyetinde misin? İşte önemli olan budur.”
Zihninizi zenginleştirdiğinizde asla sıkılmaz veya yalnız kalmazsınız. Zihniniz daha fazla bilgi için sürekli bir susuzluk hissedecek ve bu da sizi sonsuza kadar aktif tutacaktır.
This post is also available in: English
Yorumlar (0) Yorum Yap