Kişisel gelişim soyut bir konudur ve farklı insanlar için farklı şeyler ifade eder. Ve bunu ölçmenin tek ve popüler bir yöntemi yoktur. Peki “kişisel gelişim” ne demektir? Gelişim kelimesi bir ilerleme olduğunu ima eder. Öyleyse şu an bu ilerlemenin hangi aşamasındasınız? Başarılı kişisel gelişim yazarı Darius Foroux sizin için bu soruyu cevaplıyor. Birlikte bakalım.
Kişisel gelişim nedir?
Kişisel gelişim bence sizi güvenilir, faydalı bir insan yapacak faaliyetlerdir. Sizin de güvenebileceğiniz birine doğru evrilmektir. Bana göre bu, felsefenin modern versiyonudur. Antik Roma’da felsefe çoğunlukla pratik bir uğraştı. Daha iyi bir insan olma sanatını icra edebileceğiniz gerçek okullar vardı. Yol boyunca felsefeyi akademik bir arayışa dönüştürdük.
Kimin neyi, neden söylediğinin bir analizine dönüştü. Felsefe kelimesi, bilgelik aşkı anlamına gelen Yunanca φιλοσοφία kelimesinden gelir. Tarihsel olarak, bir filozof sahip olduğu bilginin bir uygulayıcısıydı. Aristoteles, Sokrates, Seneca, Epiktetos, Buddha, Konfüçyüs gibi tanınmış antik filozofların hepsi kendi bilgilerinin uygulayıcılarıydı, kendi öğütlerini uyguladılar. Bu eğilim 19. yüzyıla kadar devam etti.
William James ve Sigmund Freud gibi modern filozofların hepsi felsefe uygulayıcısıydılar. Çoğunlukla başka işleri de vardı; James bir psikologdu ve daha sonra öğretmen oldu, Freud ise bir nörologdu. Ancak 20. yüzyılda filozoflar bilginin sözcüleri oldular. Felsefe, akademik bir kariyer haline geldi ve bilginizi uygulayıp uygulamadığınız önemli değildi. Bu tarihi bilmek neden önemlidir? Hepimizin bilgelik susuzluğu var, bu yüzden onu bir yerden almalıyız.
Bu yüzden geçen yüzyılda felsefe değişmeye başladığında, diğer insanlar bu boşluğu doldurdu. Bu insanlar kimdi? Napoleon Hill, Wallace D. Wattles, Earl Nightingale, Jim Rohn ve şu anda kişisel gelişim alanında aktif olan diğer tüm insanlar… Antik felsefe okuluna gitmek yerine, online topluluklara katılıyor, blogları okuyor ve birbirimizden öğreniyoruz. Amaç daha iyi, daha faydalı, daha güvenilir bir insan olmak.
Kişisel gelişimin dört aşaması
Kişisel gelişimin dört aşamasını belirledim. Bu aşamaların farkında olmak, daha iyi bir insan olma yolculuğumuzda nerede olduğumuzu anlamamıza yardımcı olur. Nerede olduğunuzu anlayarak kişisel gelişiminiz için gerekli adımları atabilirsiniz.
1) Keşif
Tüm gelişme acıdan gelir. Kendimizi gerçekleştirmeyi sürdürmek için bir neden olmadan asla başlamayız. Her insan hayatında karanlıkla başlayan ve meydan okuma ile devam eden bir dönemden geçer. Çoğumuzun kendini geliştirmenin gücünü keşfettiği yer burasıdır. Her zaman üretkenlik, iş ve kişisel gelişimle ilgilenmiştim. Ama 2014 – 2015’e kadar ciddiye almadım. Kaybetme, kariyer perspektifinden yoksunluk, ayrılık, sırt ağrısı gibi kişisel zorluklardan geçiyordum. Bu zorlukların hiçbiri tek başına büyük değildi ancak kombinasyonu zordu. Bir noktada cevap aramaya başlarsınız. Aynı dönemde abim de bu aşamadan geçiyordu. Bu yüzden birbirimiz ile kitaplar paylaştık ve daha birbirimize ilham verdik.
2) Tüketim
Kişisel gelişim dünyasını keşfettiğinizde umutlu olursunuz. “Hey, hayatımı değiştirebilirim. Daha iyi, daha güçlü, daha güvenilir olabilirim.” Yani tam bir tüketim çılgınlığı yaşarsınız. Kitaplar okursunuz, blogları tararsınız, podcast dinlersiniz, belgeseller izlersiniz; bilgi için susuzluğunuz sonsuzdur. Bu aşamadayken bilgi kuyusundan su içmeye devam edin.
3) Uygulama
Elimden geldiği kadar her şeyi tüketerek yaklaşık 18 ay geçirdim. Bunu tam anlamıyla söylüyorum. Tüm gün boyunca okudum, dinledim ve ilham verici şeyler izledim. Haftada 2 ila 3 kitap okudum, günde en az bir saat günlük tuttum ve her saat podcast dinledim veya röportajları izledim. Ama bunu sonsuza kadar yapamazsınız. Bir noktada, öğrendiklerinizi yaşamak istersiniz. Böylece onu kişisel yaşamınıza, sağlığınıza, kariyerinize, işinize uygulamaya başlıyorsunuz. Değişikliklere başlarsınız ve edindiğiniz bilgiyi somutlaştırırsınız.
4) Öğretmek
Bilginizi başarıyla öğrendikten ve uyguladıktan sonra başkalarıyla paylaşmak istersiniz. Bu, aileniz, arkadaşlarınız, iş arkadaşlarınız, ekibiniz veya yabancılar olabilir. Kişisel gelişim aşamalarından geçen herkes mesleği gereği öğretmen olmuyor ama kendini geliştiren herkes, başkalarına da aynısını yapmaları için ilham vermek istiyor. Başkalarına kendini geliştirmelerini söylemek zorunda değilsiniz. Sadece doğru örneği oluşturarak başkalarına da aynısını nasıl yapacakları konusunda ilham verirsiniz. Bana göre öğretmenin gerçek amacı bu ve bu, kendini geliştirmenin dört aşamasını özetliyor. Şanslıysak, hayatımızın çoğunu son aşamada geçirebiliriz ancak tüm aşamalar da harika yerlerdir.
This post is also available in: English
Yorumlar (0) Yorum Yap