En Zor Kararları Bile Kolayca Netleştirmenizi Sağlayacak Yöntem: 10-10-10 Kuralı

Zeynep İrem Çobanoğlu

Zeynep İrem Çobanoğlu

Yeditepe Üniversitesi Psikoloji

Hayat, hangi yiyeceği satın alacağınızı seçmek gibi gündelik kararlardan evleneceğiniz insanı seçmek gibi hayati seçimlere kadar karar verme mecburiyetiyle doludur.
Kararsız kişiliğe sahip insanlar ise bu süreçleri diğer insanlardan daha fazla zorlanarak yürütmeye çalışırlar ve çoğu kez verdikleri yanlış kararlardan, iki seçenek arasında kalınca seçim yapmayı başaramamaktan veya kendileri için en doğru seçimimi anlayamamaktan yakınırlar. İşte bu karar verme sancısını yenmek ve doğru kararlar almak için 10-10-10 kuralı ve bu kuralı hayatınızda uygulama yöntemleri.

10-10-10 Kuralı Nasıl Ortaya Çıktı?

Ünlü gazeteci Suzy Welch, beynimizin karar vermeye çalıştığı sırada sergilediği aktiviteyi inceleyerek beyninde ‘hiperbolik azaltma’ denen negatif bir faktörün devreye girdiğini gözlemledi.
Bu faktör bizim gelecek yaşanmayacakmış gibi davranmamıza, örnek olarak hiç yaşlanmayacakmışız gibi sağlıksız beslenmemize neden oluyor. Welch bu etkiden yola çıkıp insanların mantıklı, sağlıklı ve uzun vadede faydalı kararlar almaları için bir soru mekanizması oluşturdu.
Buna göre insanların, zor kararlar almadan önce kendilerine bu kararları aldıkları takdirde hayatlarının ne yönde evrileceği sorusunu açıkça sormaları gerekiyor: “Çocuk sahibi olma zamanım geldi mi?”, “Yeni bir eve taşınmak benim için iyi olacak mı?” gibi soruların odak noktası, taşınmak veya taşınmamak, çocuk sahibi olmak veya olmamak gibi kararın değişkenlerini göz önünde bulundurmak.

10-10-10 Kuralı Nasıl Uygulanır?

10 – 10 – 10 kuralı ise, bu değişikliği yaşadıktan veya bir kararı verdikten sonra yaşanacaklarla ilgili.
“Bu seçeneklerden her birinin 10 dakika sonraki ,10 ay içindeki ve 10 yıl sonraki sonuçları neler olacak?” Burada amaç, vereceğiniz kararın uzun ve kısa vadede ne gibi sonuçlar doğuracağını henüz kararı uygulamadan net bir şekilde görmektir.
İlk 10 dakika, kararın alındığı anı, yakın tarihi ifade eder (örneğin çocuk sahibi olmaya karar verdiğiniz an hayatınızda yaşanacak değişimler).
10 ay, aldığınız kararın ilk gerçek sonuçlarını ortaya koyar (Çocuğunuzun dünyaya gelmesiyle beraber hayatınızda yaşanacak değişimler).
10 yıl ise kararınızın uzun zaman sonraki etkilerini gösterir (Çocuğunuz ve sizin hayatınız, yıllar önce verdiğiniz karardan nasıl etkilendi?).
Bütün bu soru mekanizmasının sonunda ise, kendinize sormanız gereken son bir soru kalıyor:

Hayatımı kontrol etmeme yardım edecek seçenek hangisi?

Welch bu soruyu cevaplarken, hedeflerinizin,hayallerinizin ve ihtiyaçlarınızın örtüşmesi ve uyum içinde olması gerektiğinin söylüyor.Verdiğiniz karar hedef ve hayallerinizi doyuruyorsa, ihtiyaçlarınızı tamamlıyorsa ve istediğiniz geleceği size vaat ediyorsa, kararınız doğru karardır.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Kategoriler: Gelişim

Yorumlar (0) Yorum Yap

/