Bahane Üretme Kendin İçin Çözüm Üret!
Bahane üretme en sıkıntılı durumlardan biridir. Mesela herhangi bir başarısızlık durumunda haytayı başkalarında veya bulunduğumuz ortamda bulabiliyoruz. Üşenmek, bahane üretmek, atalet yani (harekete geçememek) gibi durumlar gelişimimizi engelleyen dev sorunlardır. Peki bunlardan nasıl kurtulacağız.
Bazı İnsanlar başarısızlığını çevresindeki insanları suçlayarak veya bulunduğu ortamı suçlayarak bahane üretme durumuna girer. Nedeni ise öz güveninin zedelenmemesidir. Ayrıca bu kişiler cesurca ben başarısız oldum da demezler. Bir insan bir kere bahane üretti mi, zamanla alışkanlık hele getirip bahane üretme eğiliminde olurlar. Tabi bunun sonucunda ise atalet ortaya çıkıyor, yani harekete geçememe demektir. Eğer harekete geçemezseniz ilerleyemezsiniz. Bu durum bana Newton‘un hareket yasalarındaki bir sözünü hatırlatıyor. Duran bir cisme kuvvet uygulamazsanız o cisim durma eğiliminde olur. Eğer o cisme kuvvet uygularsanız işte o cisim hareket eğiliminde olur. Tabi bu açıdan bakıldığında kulağa hoş gelebilir. Fakat buradan şunu anlıyoruz ki her ne olursa olsun bir şekilde harekete geçmeliyiz.
Bunun için ise vücudun ana merkezi olan beyine dokunacağız. Evet, şuanda beyinin içindeki sesi duyuyor musun? “Sonra yaparım, yarın yaparım, nasıl olsa daha zamanı var”. Şöyle baktığınız zaman bahane üretmek harekete geçmekten daha kolay geliyor değil mi? Bu konuda dünyanın en erdemli ve en zeki insanları olan Japonlar,
Kaizen adında yeni bir formül geliştirmişler. Japonlar formülün açılımını şöyle açıklıyor: “Eğer bir şeyi başarmak istiyorsan hep küçük adımlarla ilerle” diyor. Tabi bunları bir kaç örnekle sizlere aktaracağım. Ofisinizde çalışma masanız toz olmuş, duvarınızın köşesinde
örümcek ağları var, pencereniz de lekeler oluşmuş, gibi. Sizde 10 gündür temizlik yapmam lazım diyorsunuz. Bu kelimeleri tekrar etmenize rağmen 10 gündür hiç bir hareketlenme yok. O sırada ofis arkadaşlarınız sizi yemeğe davet ediyor, sizde bugün ofisi temizlemem lazım diyerek arkadaşlarınızın teklifini reddediyorsunuz. Peki temizlik yapacak mısınız? Kesinlikle hayır, yine yerinizde duracak ve hiç bir şey yapmayacaksınız. Tabi zaman ilerliyor ve hafta sonunuz geliyor yani tatil gününüz. Siz buna da bir bahane uydurarak “Bu işi sonrada yaparım, 1 saatlik iş zaten, hem tatil günü temizlik mi olur” gibi sözlerle ancak kendinizi kandırırsınız. İşte böylelikle günleriniz hep hareketsiz geçiyor.
Kaizen Tekniği ile Kendini Yeniden İnşa et!
Şimdi ofisinizdeki yapılacak tüm işlerinizi unutun ve alarmınızı sadece 1 dakikaya ayarlayın. Şimdi 1 dakika için geri sayıma başlayın ve bu süre içerisinde en yakınınızdaki işleri bitirmeye çalışın. 1 dakika dolduğu anda alarmınız çalacak ve İşte o zaman 1 dakika içerisinde yaptığınız işleri görünce, öz güveniniz artacak. Bu durumun sonucunda ise bir sonraki alarm dahada kolaylaşacak. Zaman ilerledikçe göreceksiniz ki beyniniz bahane üretme durumundan kurtulmuş, ataleti (harekete geçememe) yenmiş ve bunun sonucunda ise artık alarm bile kurmadan işinizi yapamaya devam etmiş olacaksınız.
Kaizen 1986’da Masaaki Imai tarafından geliştirildi. İşte o tarihten beri dünyada tanılan bir formül haline gelmiş. Şimdi ise uluslararası şirketlerde bile kullanılıyor. Bende bu teknik sayesinde bir çok işin üstesinden geldim ve şimdi sizlere öneriyorum. Bitirilmesi gereken iş küçük veya büyük her ne olursa olsun Kaizen tekniği ile bu sorunların üstesinden geleceksiniz.
Kaynak: Devamı için tıklayınız…..
Yorumlar (0) Yorum Yap