Dijital Yerliler Olarak Adlandırılan Nesil Gerçek mi, Efsane mi?

Kemal Çetin Ozan

Kemal Çetin Ozan

a.k.a. male version of bridget jones

1984 ve sonrası doğumluları tanımlamak için kullanılan ‘dijital yerli’ kavramı üzerine yapılan çalışmalar, bu zamana kadar bildiğimiz her şeyin yalan olduğunu gözler önüne serdi.
Dijital Yerli’ kavramı ilk kez; kişisel bilgisayarların ortaya çıkmasıyla, dijital dünyanın içine doğan kişileri tanımlamak için kullanıldı. 2001 yılında Prensky’nin yazdığı makale ile gündeme gelen dijital yerliler, kendinden önceki nesile göre daha iyi bilgisayar kullanabilen, dijital dünyaya hakim ve birden fazla işi aynı anda yapabilme gibi yeteneklere sahipler.
Bu kuram 2001 yılından sonra yapılan bir sürü eğitim revizyonunun gerçekleştirmesinin yanı sıra, kuşaklar arası çalışmalar yapan akademisyenlerin de büyük ilgi ile inceledikleri bir olgu oldu.

Fakat Ekim 2017’de yayınlanan ‘The Myths of the Digital Native and the Multitasker’ başlıklı makale dijital yerli diye bir şey olmadığını ileri sürüyor. Makaleye göre; dijital yerli diye bir kavramdan ve topluluktan söz etmemiz mümkün değil. Dijitali yetkin ve etkin kullanmanın doğum tarihi ile değil; eğitim ve dijitalde geçirilen zaman ile bir ilgisi var.

Makalede bahsedilen bir diğer ilginç durum ise, dijital yerli olarak adlandırılan kişilerin dijitaldeki haberlerin doğru veya yanlış olup olmadığını anlayamamaları.

Yine aynı makaleye göre birden fazla işi aynı anda yapma becerisi de sanıldığı gibi değil. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki; iki işi aynı anda yapmamız mümkün değil. Sadece bir işten diğerine hızlı geçişler yapıyoruz. Bu durum da yapılan işlerde gözle görülür bir verimsizliğe neden oluyor.

Peki, bu konuda siz ne düşünüyorsunuz? Dijital Yerliler gerçekten var mı? Yoksa bu tür kavramları kullanmak için henüz erken mi? 
Kategoriler: Dijital, Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/