Okuma Alışkanlığınıza Yardımcı Olabilecek 10 İpucu

1. Spesifik Olmak
Bir mühendisin oranlar konusunda ne kadar hassas olduğunu düşünelim. Çok küçük oranlar maliyeti, boyutu ve direnci değiştirebilir. Bu yüzden oranlar oldukça nettir.Belki de bu okuma yaparken kullanmamız gereken bir özelliktir.Örneğin ilgi alanınıza giren bir konu hakkında bir metin okuyorsunuz. Metnin sonunda ne öğrendiğiniz sorulduğunda kişisel yorumlardan ziyade kısa ve net başlıklar ile bir açıklama yapabiliyorsanız belki gerçekten öğrendiğiniz içindir.

2. Konuya Basit Açıdan Bakabilmek
Küçük yaşlarda okulda sorduğumuz “Bu günlük hayatta ne işime yarayacak?” sorusu belki de oldukça zekice bir sorudur ve zaruri bir beklentidir. Zaman içinde bu soruyu sorma alışkanlıklarımızda farklılıklar oluşabilir ve bu soruyu unutabiliriz. O zaman bu soruyu her zaman hatırlamakta fayda olduğunu unutmayalım.Örneğin, ortalama uzunlukta okuduğunuz bir yazı sonrasında önemli gördüğünüz bir cümle ya da maddeyi baz alarak yazının bütün yazılma amacı o bilginin verilmesiymiş gibi bir çıkarımda bulunabilirsiniz.Bu şekilde konuyu oldukça basit hale getirerek hatırlanmasını kolaylaştırabilirsiniz.

3. Es Vermek
Yukarıdaki örnekte olduğu gibi konuyu oldukça basitleştirerek bir sonuca varabilir miyiz? Metin içerisindeki onlarca cümle içerisinden bir tanesine odaklanarak verimli bir öğrenme sağlayabilir miyiz? Belki de bunun cevabı sık sık esler vererek kodladığımız sayıyı arttırmaktır.Yani bu sayıyı esler vererek daha fazlaya çıkararak yazıyı tek seferde okumak yerine birden fazla durakla daha aşamalı olarak okuyabiliriz.Bunun gibi onlarca kodlama yazıyı bir bütün olarak tek başına anlamamıza değil küçük parçalar halinde onlarca parça olarak algılamamıza sebep olur. Daha sonra yazının ana hatlarını ve konusunu unutsak da küçük parçalardan birini bile hatırlamamız bizim için faydalı olacaktır.

4. Gözden Geçirmek

Okuduğunuz şey örneğin bir kitap ise her 15 sayfada bir durarak aklınızda neler kaldığını gözden geçirebilirsiniz. Bu esnada yeterince şey hatırlamıyorsanız yeterince ilgi ile okumadığınızı düşünebilirsiniz. Eğer yeterince şey hatırlıyorsanız, bu gözden geçirme onların daha kalıcı hale gelmesini sağlayabilir.
5. Gidişatı Değiştirmek
Aralarda oluşturduğunuz duraklarda geri kalan kısım ile ilgili tahminlerinizi düşünerek zaman geçirebilirsiniz. Ayrıca geri kalan kısım için değişiklik hakkınız olsaydı bunu ne şekilde yapacağınızı planlayabilirsiniz. Bu merak ve yaratıcı duygunuzu tetikleyerek ilginizi arttırabilir.
6. Günlük Hayattan Karşılıklar Aramak

Yazı ile ilgili öğrendiklerinizden sonra konunun her yerde karşınıza çıkabileceği ihtimalini unutmamalısınız. Dilerseniz içerik ile ilgili konuları “Google News” gibi platformlar aracılığı ile aratabilirsiniz. Böylece konunun günlük hayattaki karşılıkları ile ilgili daha fazla izlenime sahip olabilirsiniz.
7. Doğru Soruları Sormak
İlgili yazıdan sonra ilerisi için o bilgi ile ne yapacağımızı kendimize sorarak durumu net bir hale getirebiliriz. Neyi ne için yaptığımızı bilmek konu ile ilgili bağlantılarımızın güçlenmesini sağlayacaktır.
8. Potansiyel Cevaplar Hazırlamak
Okuma sonrasında gelecekte karşınıza çıkabilecek sorulara odaklanarak konuyu sizin için daha önemli hale getirebilirsiniz.Örneğin bir turistlik gezide, iş hayatında akademik bir ortamda ya da yazmak istediğiniz bir yazıdan sonra size sorulabilecek soruları düşünerek potansiyel cevaplar hazırlayabilirsiniz.
9. Başlıklar ve Maddeler Listesi Hazırlamak
Yazı ile ilgili içindekiler şablonuna benzer çeşitli maddeler ve başlıklar listesi oluşturarak yazı sonrası için kendinize kontrol noktaları oluşturabilirsiniz. Böylece yazı sonrasında bu noktalara bakarak kendinizi sınama şansı bulursunuz. Böylece gerçekten öğrenip öğrenmediğinizi test etmiş olursunuz.
10. Ve Tabiki Bağlantılar Kurmak
Eğer öğrendiğiniz konuları eskiler ile bağlantı kurmadan öğreniyorsanız, bu konunun unutulma şansının yüksek olacağı anlamına gelir. Duraklarda kendinize sorduğunuz “Bu konuyu eski bilgilerimden hangileri ile ilişkilendirebilirim?” şeklindeki sorularınız ilgili konuyu zihninizde aktif tutma potansiyelinizi arttıracak ve böylece unutma şansınızı azaltacaktır.
Keyifli Okumalar 🙂
Kategoriler: Gelişim

Yorumlar (0) Yorum Yap

/