Neden En Az İki Kariyeriniz Olmalı?

Philippe Dumas

Philippe Dumas

Yeni nesil iş insanı

Kendinizi sadece tek bir mesleğe bağlı hissetmemelisiniz. Bir şey ilginizi çekiyorsa, bunun için harekete geçin.
Yenilenebilir enerji üzerine çalışmak isteyen bir avukatla ya da roman yazmak isteyen bir yazılımcıyla ya da peyzaj tasarımcısı olmayı hayal eden bir editörle tanışmak rastlaması çok da zor bir şey değildir. Hatta belki siz de şu anki işinizden çok farklı bir kariyere geçiş yapmayı hayal ediyorsunuz. Ancak bu sıçramayı çok az kişi başarabiliyor. Bu geçişin maliyeti çok yüksek gibi görünüyor ve başarı olasılığı da bir hayli uzak.
Tek bir kariyer yolculuğunda günden güne tükeniyor gibi hissetmek ve bunun asla değişmeyeceğine düşünmek de hiç kolay değil. Dolayısıyla en iyisi iki şeyi birden yapmak. İki kariyer, birinden hep daha iyidir. Ve emin olun iki kariyere bağlı kalarak her ikisi için de faydalar sağlayacaksınız.
Kabir Sehgal’in 4 mesleği var: kurumsal stratejist, ABD Deniz Kuvvetleri Subayı, kitap yazarı ve plak yapımcısı. İnsanların ona sıkça sorduğu iki soru var. Birincisi “Ne kadar uyuyorsunuz?”, ikincisi “Her şeyi yapmak için zamanı nasıl buluyorsunuz?” Bolca uyuduğunu ve her şeyi yapmak için de zamanlar yarattığını söylüyor. Kendisi bu sorularla ilgili şunu söylüyor:

“Bu sorular nedenlerimin ve motivasyonlarımın kalbine ulaşmıyor. Bunun yerine şöyle daha açıklayıcı bir soru harika olurdu: “Neden birden fazla kariyeriniz var?” Oldukça basit, birçok işte çalışmak beni daha mutlu ve daha tatmin ediyor. Ayrıca her işte daha iyi performans göstermeme yardımcı oluyor.”


Beceri Gelişiminizi Sübvanse Edin

Sehgal şöyle diyor:

“Kurumsal işim kariyerimi sübvanse ediyor. Bir yapımcı olarak hiç bir referansa sahip olmadığından, hiç kimse bana müziğini yapmam için para vermeyecekti ve ilk etapta yapımcı olmam için beni motive eden para değildi. Bu caz ve klasik müzik tutkumdu. Bu nedenle, bu yeni sektörde deneyim kazanabilmek için gönüllü oldum. Gündelik mesleğim bana sadece albüm yapma ayrıcalığı kazandırmakla kalmadı aynı zamanda yapımcı olarak başarılı olabilme becerilerimi de verdi. Çünkü bu işi yapmak aynı zamanda iyi bir üretici olmayı, vizyon oluşturmayı, bir personel işe almayı, zaman çizelgesi oluşturmayı, para kazanmayı gerektiriyor. Bir düzineden fazla albüm çıkardıktan ve birkaç Grammy kazandıktan sonra yapımcılar ve müzisyenler beni prodüktör olarak işe alıp alamayacaklarını görmeye başladılar.”

Kendisi genellikle kurumsal taraftaki müşterilerini müzik yapım seanslarına davet ettiğini söylüyor. Tüm gün ofiste çalışan biri için sahne arkasında şarkıcılar, müzisyenler ve diğer yaratıcı profesyoneller ile etkileşime girmenin heyecan verici olduğunu söylüyor. Bununla ilgili bir anısından bahsediyor:

“Küba’da albüm yaparken müşterilerimden biri dans müziği müzisyenlerini gözlemledi, “İş yerinde hiç bu kadar eğlenceli iş arkadaşlarım olmadı” dedi. Bu harika deneyim müşterilerim ve benim için olumlu sonuçlar yaratıyor. Dolayısıyla kurumsal ve müzik kariyerim karşılıklı olarak fayda sağlıyor.”


Farklı Çevrelerde Arkadaş Edin

Sehgal’in profesyonal çevresi Wall Street’te çalıştığı yıllarda ilk etapta finansal hizmetler sektöründeki diğer insanlarla sınırlıymış: bankacılar, analistler, ekonomistler. Kendisi o dönem ile ilgili şunları söylüyor:



“Birlikte ele alındığında, hepimiz pazarlar hakkında bir “fikir birliği” görüşü oluştururuz. Ve varlık yöneticisi müşterilerimin çoğu daha farklı bir şeyler arıyorlardı: “Bana çelişkili bir bakış açısı sağlayın.” Diğer bir deyişle, grup düşüncesini yani çoğunluğun fikrini duymak istemiyorlardı. Ben de müşterilerime farklılaştırılmış bir bakış açısı sağlayabilecek insanlar edinmeye karar verdim.”


Gerçek İnovasyonları Keşfedin

Farklı işlerde çalışırken, fikirlerin nerede etkileşime girdiğini ve daha önemlisi nerede etkileşime girmeleri gerektiğini tanımlayabilirsiniz. Disiplinlerarası düşüncenin somutlaşmış örneği olan Steve Jobs’ı bu konuda örnek alabilirsiniz.
Meraklarını ve tutkularını takip ettiğinde, yeni kariyerlerine de ışık getireceksin. Bu seni daha çok tatmin edecek. Birden fazla iş yaparak, hepsini daha iyi yapmayı başarabilirsin.

This post is also available in: English

Kategoriler: Kariyer

Yorumlar (0) Yorum Yap

/