Kariyerle İlgili Yaşanan 5 Büyük Pişmanlık

Batıhan Dizdaroğlu

Batıhan Dizdaroğlu

batihandizdaroglu.com

Her birimiz, eğitim ve iş hayatımız ile ilgili kritik kararlar vermiş, bu kararlar sonucunda ” keşke ” veya ” iyi ki ” demişizdir. Yahut tanıdığımız insanlardan kendi hayatlarıyla ilgili pişmanlıklar dinlemiş, bu pişmanlıkların devamında da nasihat ve önerilerle karşı karşıya kalmışızdır. İnsan, gelecekte kendisini neyin beklediğini bilemediği için kariyer ve yaşantısı ile ilgili karar vermek durumunda kalmaktadır. Etraflıca ve uzun süreç göz ederek düşünülmeden hızlıca verilmiş kararlar, beraberinde birtakım kariyer pişmanlıkları getirmektedir. Her birimizin kariyeriyle ilgili sıklıkla duyduğu veya tecrübe ettiği beş pişmanlığa göz atalım.

1) “Keşke Para için Meslek Tercihi Yapmasaydım.”

Belki de gençlerin kendilerinden yaşlı insanlardan en çok duyduğu pişmanlık cümlesidir. Eğitim hayatı ve bunun beraberinde gelen meslek seçimleri önemli bir ölçüde kazanılacak maaşa dayalı durumda. Ülkemizde belki de bu yüzden birçok öğrenci maaş getirisi yüksek bölümlere onların hayal ve istekleri önemsenmeden yönlendiriliyor. Ancak bu durum, beraberinde iş hayatında mutsuzluğu da getiriyor.

2) “Keşke İşimden Daha Önce Ayrılsaydım.”

Hayat bazen insana önemli fırsatlar sunabilir. Bir işte çalışırken önümüze potansiyeli yüksek, daha çok yapmak istediğimiz ve yapabileceğimiz iş fırsatları çıksa da mevcut işimizden ayrılmak ve cesurca yeni bir maceraya atılmak kolay olmuyor. Gelir ve güven kaygıları sebebiyle karşımıza çıkan fırsatları erteleyip kaçırabiliyoruz. Bu durumda bir keşke daha dilimizden çıkabiliyor.

3) “Keşke Girişimimi Hayata Geçirecek Özgüvene Sahip Olabilseydim.”

Girişimcilik, şüphesiz ki tam bir özgüven ve inanç gerektirir. Potansiyel keşfettiğimiz bir alanda sorunları çözecek iş fikrini bulmanın yanında, bizi harekete geçirecek “girişimci yakıtı” şüphesiz özgüven ve inançtır. Yakıtsız bir araba hareket etmediği gibi, özgüven sahibi olmadığımız zaman, fırsatların ardından pişmanlık duyabiliriz.

4) “Keşke Öğrenciyken Zamanımı Daha Dolu Geçirseydim.”

Öğrencilik, iş hayatına adım atmış her bireyin geçmişinin en güzel zamanlarıdır. Bireysel sorumluluklar hariç bir sorumluluk sahibi olmadığımız, kişisel gelişim ve fırsatları değerlendirme adına bolca zamana sahip olduğumuz devir, öğrencilik devridir.Öğrenciyken kazanılacak her tecrübe, edinilecek her bilgi iş hayatında bizi ileri taşıyacak bir adım demektir.  Ancak güzel zamanlar bir kuş gibi uçup gittiği için, mezun olurken geriye bakınca boş geçmiş zamanlara bakıp keşke diyebiliriz.

5) “Keşke Önsezilerime Göre Hareket Etseydim.”

Yukarıdaki başlıklarda da bahsettiğimiz gibi, bazen kaçırılmaması gereken fırsatlarla karşılaşabilir, kariyer güzergahımızı değiştirmenin vaktinin geldiğini düşünebiliriz. Değişimin tetikleyicisi olabilecek bu önsezilerimizi bir kenara bırakıp mevcut kariyerimizde sorunsuz bir devamlılığı tercih edebiliriz. Ancak bu durumda yaşadığımız bir pişmanlık ve geri dönüş isteği, geldiğimiz onca yolu geri dönmemizi gerektirebilir. Bu durumda kat edeceğimiz yol daha uzun ve zahmetli olacağından derin bir pişmanlık kaçınılmaz olacaktır.

Tüm pişmanlıklara rağmen, her zaman “zararın neresinden dönersen kârdır.” sözü gereğince insan pişmanlıklarının ardından değişime yönelmelidir. Başkalarının yaşadığı pişmanlıkları da tecrübe etmeden gerekeni yapmalıdır. “Keşke” den uzak, “iyi ki” lerle dolu bir kariyer dileğiyle.

 

Kategoriler: Kariyer

Yorumlar (0) Yorum Yap

/