Yapay Zeka Mühendisliği Nedir? Çalışma Alanları Nelerdir?

Teknolojik değişimlerin ve gelişmelerin takip edilmesi gittikçe zorlaşıyor. Çünkü her geçen gün baş döndürücü hızla bir diğer yenilik öncekini takip ediyor. Hal böyle olunca da sadece kullandığımız araçlar ya da yaşam standartları değil, meslek grupları da evrim geçiriyor. Yapay zeka mühendisliği de tıpkı böyle bir meslek dalı. Gelişen ve değişen dünya düzeninde bir sonraki adıma geçmek için gereken adım bu alanın mühendislerinin de katkısıyla olacak. Peki yapay zeka mühendisliği nedir? Mezunları ne iş yapar? Bu içeriğimizde bu soruların cevaplarına hep birlikte yakından bakıyoruz.


 

Yapay Zeka Ne Demektir?

yapay zeka mühendisliği nedir

Yapay zeka, makinelerin ya da sistemlerin görevleri yerine getirmek için insan zekasını taklit etmesini sağlar. Ayrıca bu süreç içerisinde topladıkları bilgilere göre de yinelemeli olarak kendilerini iyileştirebilen sistemlerdir. Aslında kısaca söylemek gerekirse, makinelerin insan gibi düşünmesini sağlamaktır.

Yapay zekadan bahsedilirken bu kavramı tek başlık altında ele almak eksik kalır. Çünkü makine öğrenimi ve derin öğrenme gibi terimler yapay zekayı oldukça kapsayıcı özelliktedir.


Makine Öğrenimi (Machine Learning) Nedir?

makine öğrenimi nedir

Makine öğrenimi, makinenin sunulan verilerle mantıklı ve rasyonel çıktılar getirmesini sağlayan algoritmalardır. Bu kısa ama anlamsal olarak karmaşık tanımı şöyle örneklendirelim: Bir mağazada müşterilerin alışveriş verileri ile ilgili algoritma yazılıyor. Bu algoritma; cips alan müşterilerin aynı zamanda kola aldıkları çıktısını veriyor. Bu çıktı neticesinde cips rafları ile kola dolapları birbirine yakınlaştırılıyor ve satışlarda yükseliş görülüyor.

Verilen bu örnek makine öğrenimi kavramının ne olduğunu açıklamak için oldukça basit bir anlatımdı. Günümüz teknolojisi ile düşünüldüğünde artık insan aklının bile zorlanacağı algoritmalar ve çıktıların varlığından rahatlıkla söz edilebilir.


Derin Öğrenme (Deep Learning) Nedir?

yapay zeka mühendisliği nedir

Makine öğrenimi ve derin öğrenme temelde birbirlerine çok benzer kavramlardır. Derin öğrenmenin çalışma prensibini, beynimizdeki nöronlara benzetebiliriz. Buna şöyle bir örnek verebiliriz. Bir makineye “üzüm, muz ve elma” meyvelerini algoritmaya girdikten sonra karşılaştığı meyvelerin hangisi olduğunu ayırt etmesi makine öğrenimiydi. Derin öğrenmede ise ayırt etme kurallarını kendisi oluşturur. Bu sayede hangi meyvenin muz hangisinin elma olduğuna kendisi karar veriyor. 


Yapay Zeka Mühendisliği Nedir? Mezunları Ne İş Yaparlar?

yapay zeka mühendisleri ne iş yapar?

Yapay zeka mühendisleri makineleri insan beyni gibi çalışacak şekilde programlarlar. Aynı zamanda makine öğrenme algoritmalarını tasarlayan kişilerdir. Yapay zeka mühendislerinin çalışma alanları var olan dönemde daha çok yazılım firmaları gibi görünmektedir. Fakat değişen düzene ve gelişen teknolojiye uyumlu olarak pek çok iş alanında yapay zeka mühendislerini görmek mümkün olacaktır.

Makinelerin davranışlarını insanınkilere benzetmeyi amaçladıkları için öncelikle insan davranışlarını analiz etmelidirler. Bunun akabinde çözüm süreçlerini inceleyerek bunları birer algoritmaya dönüştürürler. Bu algoritmanın kullanıcılar tarafından rahatlıkla erişebileceği seviyeye getirilmesinden de sorumludurlar. Veri mühendisleri ile işletme yöneticileri arasında koordinasyonu sağlarlar. Ayrıca yaptıkları yapay zeka modellerini test eder ve sürekliliğini sağlamaya çalışırlar.


 

Yapay Zeka Mühendisi Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalıdır? Ne Gibi Eğitimler Alınmalıdır?

yapay zeka mühendisliği nedir

Yapay zeka mühendisi olmak için aynı isimli mühendislik fakültelerinde eğitim alınır. Ayrıca bilgisayar mühendisliği ve yazılım mühendisliği bölümü okuyanlar da alanını bu şekilde belirleyerek çalışmalarını yürütebilir.

Üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olduktan sonra kendinizi geliştirmeniz için bazı alanlarda sertifika programlarına katılmanız gerekebilir. Yapay zeka mühendisi olmak ve kendinizi geliştirmek için katılmanız gereken eğitimler arasında:

  • Makine öğrenme algoritmaları,
  • Yazılım üretim döngüsü,
  • Veri girişi kurulumu,
  • Veri madenciliği ve örüntü eşleme, gibi konular yer almaktadır.

Yapay Zeka Mühendisliğinin Gelecekteki Durumu Nasıl Olacak?

yapay zekanın geleceği

 

Makinelerin insanlar gibi düşünmesi, kendi başına öğrenerek karar vermesi gibi konular genellikle distopyalara konu olur. Çünkü bu konu oldukça ilgi çekici ve komplo teorilerine açıktır. Yukarıda verdiğimiz örneklerde makinelere öğretilenler çok basite indirgenmiş halde anlatılmıştı. Fakat bu yapay zeka alanının geldiği en popüler nokta kendi başına yol alabilen “Tesla” arabalarıdır. Yalnızca buradan bile geldiği nokta oldukça açıktır.

Şu anda da günümüzde kolaylıklarını benimseyenler ve gelişmesini arzulayanlar vardır. Fakat öte yandan bunun insanlığın sonunu getireceğini düşünen bir kesim de azımsanmayacak kadar çoktur. Nitekim Stephen Hawking bu konuda: “Yapay zeka, insanlığın son buluşu olacak!” demiştir.

 

This post is also available in: English

Kategoriler: Bilim, Kariyer

Yorumlar (0) Yorum Yap

/