Son yıllarda ne kadar da sağlıksız beslendiğimizin farkında mıyız? Doğal ve katkısız ürünler bulmak gittikçe zorlaşıyor. Bu konu hakkında onlarca belgesel çekilmiş. Ben de bu belgesellerden bazılarını sizin için listeledim. Keyifli okumalar.
1. That Sugar Film (2014)
Avustralya yapımlı bu belgesel filmde, bir adamın şeker hakkındaki acı gerçeği keşfetme yolculuğunu izliyoruz. Filmde Damon Gameau sağlıklı bir bedene sahip olarak teste başlıyor. Bu süreçte çoğumuzun “sağlıklı” olduğuna inandığı yüksek şekerli gıdaları tüketiyor.
2. Tıka Basa | Fed Up (2014)
Bu ufuk açıcı belgesel, ciddi bir tıbbi mesele haline gelen obezitenin nedenlerini inceliyor. Düzenli spor alışkanlıklarının artmasına rağmen çoğalmaya devam eden obezite sorunu, belgeselde hem fizyolojik hem de psikolojik açıdan inceleniyor.
3. Çatal Bıçaktan Üstündür | Forks Over Knives (2011)
Belgesel, iki gıda bilimcinin yaptığı araştırmayı konu alıyor. İşlenmiş gıdaların popülerliği ve beslenme alışkanlıklarımızın değişmesi hastalıkların çoğalmasına sebep oldu. Belgeselde özellikle hayvansal gıdalarla beslenmenin kanser üzerindeki etkisi sorgulanıyor. Vejetaryen bir diyetin kanserin temel dinamiklerine olan etkisi araştırılıyor.
4. Şişir Beni | Super Size Me (2004)
Fastfood’un etkilerini McDonald’s üzerinden işleyen belgeselin yönetmeni Morgan Spurlock, belgeselin kobaylığını da üstleniyor. Spurlock’un 1 ay boyunca yalnızca McDonald’s ürünleriyle beslenmesini ve bunun sonucunda bedeninde oluşan değişimleri izliyoruz. Korkutucu gerçeklerle yüzleşmeye hazır olun.
5. Yemek, Ltd. | Food, Inc. (2008)
Bu belgeselin konusu diğerlerinden biraz farklı. Katkılı ve ambalajlı ürünlerin aksine çiftlik ürünleri konu alınıyor. Belgeseli izledikten sonra, et yemeden önce iki kere düşünmeniz gerektiğini hissedeceksiniz. Bazı çiftlik ürünlerinin genetiğinin değiştirilmiş olması zaten son yıllarda çokça tartışılan bir konu. Belgeselde hem işin vicdani yönüne hem de sağlık açısından zararlarına vurgu yapılıyor.
6. Gıda Maddeleri | Food Matters (2008)
Belgeselin ana fikri, hekimliğin öncüsü olan Hipokrat’ın “Yiyeceğin ilacın, ilacın da yiyeceğin olsun” sözleridir. Bu belgesel, beslenmemizi değiştirdiğimizde hayatımızda olabilecek değişiklikleri gösteriyor. Bir grup doktor, kanser dahil bir sürü kronik hastalıkta beslenmenin önemini ciddi verilere dayanarak bize sunuyor. İlaç sektörüne de değinen belgesel, insanları iyileştirmesi gereken hastalardan ziyade bir pazar olarak gören farmakoloji piyasasının da gerçek yüzünü gösteriyor.
7. Vegucated (2011)
New York’ta yaşayan, et ve süt ürünleri aşığı üç kişinin, altı hafta boyunca tamamen vegan bir diyet ile beslenmelerini konu alan bir belgesel. Bu belgeselde sadece kendi iradeleriyle değil çevresel faktörlerle de mücadele ediyorlar. Kısaca psikolojik bir savaşa şahit olacağınız bir belgesel.
8. Şişman, Hasta ve Ölmek Üzere 1-2 | Fat, Sick and Nearly Dead 1-2 (2010-2014)
Vücutları harap olmuş iki adam, sağlıklarını geri kazanmak için ant içerek iyileşme yolunda azimli adımlar atıyor. Bu bol ödüllü belgesel sayesinde sizin de hayatınız değişebilir. Belgeselin ikincisi ise 2014 yılında çekildi.
9. Gıda Tercihleri | Food Choices (2016)
Belgeselde dünyadaki beslenme tipleri inceleniyor. Beslenme alışkanlıklarını değiştirerek sağlıklarına kavuşmuş kişilerin başarı öyküleri anlatılıyor. Uzman hekimlerin yorumlarıyla yanlış beslenme tercihlerine mercek tutuluyor. Beslenme konusunda önemli bir kaynak olan belgesel, tüketilen gıdaların psikolojik boyutuna da değiniyor.
10. Gıda Suçları | Rotten (2018)
Bu maddenin en ilgi çekici yanı bir belgesel dizi olması belki de. Netflix’in orijinal yapımlarından biri olan Gıda Suçları, tatsız gerçekleri ortaya çıkarıyor. Ne yediğimizi belirleyen gizli güçleri ifşa etmek için gıda tedarik zincirinin merkezine kadar gidip bizi gerçeklerle yüzleştiriyor.
11. Değişim Açlığı | Hungry for Change (2012)
İşlenmiş şekerin çabuk doyurup çabuk acıktırması, gıda endüstrisinin daha fazla ürün satması için en güçlü silahtır. Ne kadar irademize yüklenirsek yüklenelim, açlığımızı arttırmaya yönelik bu gıdalar yüzünden diyet yapmamız oldukça zorlaşır. Belgesel, besinlerin vücudumuzda uğradığı değişimi detaylarıyla anlatıyor. Yeni bir başlangıç için gerekli olan psikolojik motivasyonun da doğru adresi olabilir.
This post is also available in: English
Yorumlar (0) Yorum Yap