Psikolojik Rahatsızlıklar Son Bulabilir mi?

Zaman zaman son yaşananlar, işlerdeki bazı kötülükler veya çevremizdeki insanlarla yaşanan sorunlar gibi birçok belli başlı etmenler sonrasında kafamızda bazı olumsuz düşüncelere saplı kalınmasını, hatta bunun ilerideki aşamalarda birçok psikolojik rahatsızlığı da beraberinde getirebileceğini bilmekteyiz. Bu durumu kontrol altına alıp kendimizi bu depresif ve olumsuz düşüncelerden olabildiğince nasıl soyutlarız sorusunu soran bilim insanları bu soruna bir çare üretmiş olabilir.

Nasıl bir çalışma yapıldı?

Belli özelliklere göre (yaş, cinsiyet, benzer mesleki eğilim vb.) üzerinde çalışılan katılımcılardan çile-hamam böceği, yosun-kuzey gibi birbiriyle hiçbir ilgisi olmadığı halde eşleştirilmiş bazı kelime öbeklerinin ezberlenmesi istendi. Daha sonra yeşil ve kırmızı ışık sinyalleri gönderilerek söylediklerini veya eşlerini hatırlamaları istendi. Aynı zamanda katılımcıların beyinlerindeki kan akışı, kimyasal değişimler ve fonksiyonel davranışlar izlenmeye başlandı. Bu sırada ise GABA denilen gamma-aminobitirik asit gibi sinir iletici bir nörotransmiter kimyasalın kilit rolde olduğu saptandı. Yani, beyinlerin hafıza veya hipokampüs bölgesinde daha çok GABA maddesi olan katılımcıların arzu edilmeyen düşünce ve anıları önlemekte daha başarılı olduğu gözlendi.
Prof. Anderson daha önceden yalnızca beynin hangi kısmının bu süreçte aktif olarak çalıştığını bildiklerini ancak yaptıkları bu son çalışma ile söz konusu süreçte rol alan sinir ileticiyi ortaya çıkarmış olmanın çok önemli bir adım olduğunu ifade ediyor.

Çalışma sonrası sonuçlar ne oldu?

Yapılan bu keşif sonrası şizofreniden travma sonrası stres bozukluğuna, sürekli kaygı bozukluğundan ani ruh geçişlerine kadar birçok psikolojik etmenler ile olumsuz düşüncelerden kurtulamama, otokontrol sisteminin zayıflaması ve sabit düşünceleri değiştirememe gibi pek çok rahatsızlığın da tedavisine ışık tutabilir. Prof.Anderson bu çalışmaları sonrasında yaşanabilecekleri de şöyle özetlemektedir:

“Şimdiye değin alın korteksinde meydana gelen fonksiyonların geliştirilmesine odaklanılıyordu. Araştırmamız sayesinde artık hipokampüs bölgesindeki GABA etkinliğinin arttırılması, insanların istenmeyen ısrarcı düşünce bataklığından kurtulmasına yardımcı olabilir.”

Ayrıca kişinin bu durumun en başından haberdar olması, kendisini olabildiğince soyutlamaya çalışması ve belli bir aşamadan sonra tamamen özgüvenini ve özsaygısını kaybetmeden farkında ve bilinçli bir şekilde müdahalede bulunması söz konusu olumsuzluklardan kurtulmasına fayda sağlayacaktır.
Kategoriler: Psikoloji, Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/