Günlük Plan Nasıl Yapılır? Günlük Program Hazırlama Nasıl Yapılır?

Ezgi Diliçıkık

Ezgi Diliçıkık

Environmentalist, Digital Addict

Günlük plan nasıl yapılır? Günlük program hazırlama alışkanlığı hayatımı nasıl değiştirebilir? Gün planlama nasıl yapılır ve neden önemlidir? Planlı bir hayat sürdürmek isteyenler için cevaplanması gereken ilk sorular genellikle bu sorulardır. Bu değerli sorulara alacağımız cevaplar, “Hiçbir şey için zamanım yok”, “Yapmam gereken bir ton iş var.”, “Bunalmış durumdayım.” bahanelerini de bir kenara atmamızı sağlıyor. Ayrıca planlı yaşama geçiş aşamasında size yol gösterici olarak kafa karışıklıklarının önüne geçiyor.
Leonardo Da Vinci’nin bile 1490’lı yıllarda günlük programlar hazırladığını ve bu programları takip etmek için çaba gösterdiğini biliyoruz. Da Vinci’nin oldukça hassas olduğu konular arasında yanında mutlaka bir not defteri taşımak vardı. Da Vinci bu alışkanlığı sayesinde aklına gelen parlak fikirleri her an not edebiliyor, günlük plan listesine de sadık kalabiliyordu. Leonardo Da Vinci’nin not defterleri ile olan bağı öylesine güçlüydü ki, ünlü dahi not defteri ile birlikte mezara verilmişti. Da Vinci’nin yapılacaklar listesini daha önce sizlerle paylaşmıştık.
Özellikle 21. yüzyılın en büyük sorunlarından biri olarak gösterilen hiçbir şeye yetişememe ve gününüzü planlayamama halini küçük ipuçlarıyla daha düzenli bir biçime oturabilirsiniz. Gelin günlük plan nedir ve nasıl kullanabilirsiniz birlikte bakalım.

Günlük plan hazırlama nasıl yapılır? Günlük program nasıl olmalıdır?günlük plan hazırlama

Planlı yaşama geçmeye hazır mısınız? Şimdi adım adım her şeyi anlatıyoruz. Kağıt kalemleri çıkarın!

1) Günlük program hazırlamada ilk adım: Her şeyi bir arada görün

Günlük planlama programı hazırlamak için masaya oturmadan önce yapmanız gereken tüm işleri, ödevleri, görevleri küçük maddeler halinde bir arada olacak şekilde yazmanız, günlük plan yapma aşamasına geldiğinizde nasıl bir akış oluşturacağınıza dair size yol gösterecektir.
Gün içerisinde yoğunluğunuzun nasıl olacağına dair bir öngörüde bulunabilmek, bu yoğunluğu gün içerisine nasıl dağıtacağınızı bilmenizi ve günlük program hazırlama konusuna bir adım önde başlamanızı sağlayacaktır.

2) Günlük program belli bir düzende olsun: Tüm sorumluluklarınızı kategorilendirin

Günlük program hazırlama konusunda ilk adımı attınız ve tüm işlerinizi, ödevlerinizi, görev ve sorumluluklarınızı bir yerde not ettiniz. Şimdi sıra, birbiriyle bağlantılı görevlerinizi kategorilere ayırmaya geldi. Günlük plan kategorileriniz şunları içerebilir: Ev, İş, Kişisel Bakım, Spor, Ödev… Kendi günlük programınıza göre bu kategorileri çeşitlendirebilir, isterseniz her kategoriyi de kendi içerisinde gruplara ayırabilirsiniz.
Evde günlük plan hazırlarken sorumluluklarınızı kategorilere ayırmanız, farklı görevleriniz arasında geçiş yaparken daha bilinçli olmanıza, harcadığınız zaman ve enerjiden tasarruf etmenizde yardımcı olacaktır.

3) Günlük plan zamanla ortaklaşa çalışsın: Belli saatleri, belli aktivitelere ayırın

Günlük plan hazırlama sürecinde üçüncü adım, saatlerinizi bölmek olacak. Yepyeni bir güne başladığımızda yapılması gereken birçok iş var gibi hissederiz ve kimi zaman nereden başlayacağımızı bilemeyiz. Merak etmeyin, günlük plan oluşturma adımlarından üçüncüsü sizi tam da bu kafa karışıklığından kurtarmak için var.
Günlük plan hazırlamadaki üçüncü adımımızda, çalışacağımız süreleri aralıklandıracağız. Örneğin, sabah saat 08:00 – 09:00 arasını kişisel bakım ve kahvaltıya ayırdıysanız bu süre içerisinde başka şeylerle ilgilenmemeye çalışın. Kendinizi yalnızca kişisel bakımınıza ve lezzetli bir kahvaltı hazırlamaya verin. Her anın keyfini çıkarın. Eğer saat 14:00 – 15:00 arasını ödevinize 2000 kelime daha yazmaya ayırdıysanız beyninizi sadece bu işle meşgul etmeye çalışın.
Belirlediğiniz zaman aralıklarında kullanmak için farklı zaman yönetimi metotlarını deneyebilir, size en uygun olanı seçebilirsiniz. Eisenhower Matrisi, Pomodoro Tekniği ve 80/20 Pareto İlkesi gibi yöntemlere göz atabilirsiniz.

4) Günlük plan sürekli aktif olmak değildir: Molalarınızı belirleyin

Günlük plan hazırlamak demek, kendinizi sürekli meşgul etmek anlamına gelmemeli. Bir işle uğraşırken sürekli dikkat halinde olmak, farkında olmasak da vücudumuz için çok yorucudur. Hem enerji toplamak hem de sıradaki işe daha motive başlamak için, belirlediğiniz her 30 dakika ya da 45 dakikalık sürelerde vereceğiniz küçük molalar sıradaki iş için daha etkili çalışmanızı sağlayacaktır.
Bahsettiğimiz farklı zaman yönetimi metotlarını deneyerek kendiniz için en uygun çalış-mola ver dengesini kurabilirsiniz. Molalarda sizi gün içerisinde bekleyen görevlerden mümkün olduğunca uzaklaşmak ve günlük plan stresinden kurtulmak, beyninizi ve dikkatinizi yenileyerek sizi bekleyen diğer günlük görevlerde daha etkin olmanızı sağlayacaktır. Molalarda, Salvador Dali ve Albert Einstein gibi isimlerin de uyguladığı mikro uyku yöntemini de deneyebilirsiniz.

5) Günlük program hazırlamak tüm işlerinizi bitireceğiniz anlamına gelmez: Yapmayacağınız işleri de bilin

Günlük program hazırlama sürecinde yapılan en kritik hata, tüm işlerinizi sihirli bir şekilde birkaç günde/haftada ya da ayda bitirebileceğiniz yanılgısına kapılmaktır. Tamamlamak için “Evet” dediğimiz işlerle birlikte aslında başka işler için de otomatik olarak “Hayır” diyoruz.
Gerçekten neyi isteyip istemediğinize karar vererek verimliliği hedeflemenin en iyi yolu liste hazırlamaktır. Yapılacaklar listesinin yanında bir de yapılmayacaklar listesi hazırlayarak, istemediğiniz işlerle kendinizi meşgul etmekten kaçınmış olursunuz. Bu süreçte Warren Buffet’ın 25/5 formülüne göz atmanızı öneririz.

Günlük Plan Hazırlama Programları

günlük plan
Kalem kağıtla planlarımızı yapmaya hepimiz çok alışkınız. Dijitalleşen dünya ile birlikte günlük program hazırlama alışkanlıklarımız da yavaş yavaş değişiyor. Ancak hala gidecek yolumuz var gibi görünüyor. Günlük planlarınız için dijital olarak size destek olabilecek faydalı birçok uygulama bulunuyor. Günlük plan hazırlama programı kullanmaya hazır mısınız?
Kısa notlar ve görüntüler her zaman kaydedilebilir olsun derseniz Evernote’ta hesabınızı oluşturarak aldığınız tüm notlarınızı, eklediğiniz tüm fotoğraflarınızı, ekran görüntülerinizi, PDF dosyalarınız gibi farklı dökümanlarınızı giriş yaptığınız tüm teknolojik cihazdan görüntülemenizi ve düzenlemenizi sağlayan Evernote’u kullanmanızı öneririz.
Günlük programlarımızı yaptığımız ajandalarımız ya da not defterlerimizi her zaman yanımızda taşımak, mobilitemizi olumsuz etkileyebiliyor. Günlük yapılacaklar listenize yeni maddeler eklemek için her seferinde defter köşelerinden kağıt yırtmak zorunda kalmamak da güzel bir kolaylık. Wunderlist, Any.do, Todoist ve Google Keep gibi araçları kullanarak listenizi her zaman elinizin altında tutabilirsiniz.
Bir öğrenci olarak da, çalışan olarak da en sıkıntılı durumlardan biri belirlenen teslim tarihlerinin çizelgesini tutmak ve bu çizelgeyi düzenli olarak kontrol etmek, teslim tarihini kaçırmamak olsa gerek.

Bir Günlük Plan Örnekleri

günlük plan örneği
Bir günlük plan örneği olarak size bazı taslaklar kullanmanızı önerebiliriz. Kendinize göre özelleştirebileceğiniz taslakları özellikle Pinterest’ten aratarak bulabilirsiniz. Aynı zamanda bir günlük plan için ya da haftalık/aylık planlar için taslak sunan sitelere göz atabilirsiniz. Bu taslaklardan seçeceklerinizi dilerseniz yazıcıdan çıktı olarak alabilir, dilerseniz not defterinize göre özelleştirebilir ya da direkt bir önceki başlıkta örneklerini verdiğimiz çevrimiçi araçlarla kullanabilirsiniz.
Biz sizin için bir adet günlük plan örneği hazırladık. Buradan indirebilirsiniz.

This post is also available in: English

Kategoriler: Gelişim

Yorumlar (0) Yorum Yap

/