Güvene Dayalı İş İlişkileri Kurmak İçin Başarılı Bir Yöntem: Karşılıklılık Yasası

Edanaz Aksoy

Edanaz Aksoy

Editör - Bilgi Hukuk

İletişimi en güçlü kılan özelliklerden biri de güven duygusunun oluşmasıdır. İş görüşmesinde karşı tarafa verdiğiniz güven sizin işe alınmanızda kilit bir rol oynayabileceği gibi, bir iş sahibi olurken de girdiğiniz ilişkilerde ‘güven’ temel yapı taşınız olacaktır.
Karşılıklılık yasası (Law of Reciprocity), tarihsel bir geçmişe sahip olup devletlerin birbirlerine karşı uygulayabileceği ve savunabileceği yazısız bir kuraldır. Söz uçar yazı kalır desek de, devletler konuşulan sözlerin yazılmadan kalıcı olacağına da inanarak böyle bir sistem geliştirmiş.
Karşılılık yasasının asıl çıkış noktası sonuca odaklanmak. Yani bir başlangıç bulunması halinde gelişme kısmının sonucu daha çok etkilediği kabul edilmiş. Peki bu yasayı nasıl uygularsınız?

1) Her işin başı güvendir.

Bir marka sahibisiniz ve daha önce markanızla etkileşimde bulunmamış tüketicilere markanızı tanıtmak istiyorsunuz. Yapacağınız ilk iş markanızın yanına ‘güven’ sözcüğünü eklemek olacaktır. Aslında tüketicilere markanızdan önce ücretsiz ve sonuna kadar sahip olabilecekleri bir değer vermekle işe başlamış olursunuz.




2) Takdirinizi gösterin.

İlişkilerde güven en temel şeydir. Güvenin devamlılığının sağlanması ve korunması da ilişkilerde önemli bir ilerleme olacaktır. Birlikte çalıştığınız ekip arkadaşlarınızın devamlılığını sağlamak maddiyattan da öteye geçerek takdir etmektir. Yapılan işlerde çalışanların takdir edildiğini hissetmek hem motivasyon açısından hem de işlerin devamlılığı açısından büyük bir kriter olacaktır.

3) Teşvik edin.

Basit bir kimya bilgisidir; giren ile çıkan eşit olmalıdır. Müşteriler ile ilişkilerinizde sizlerden verdikleri kadarını almak isteyeceklerdir. Durum ve şartlar altında çalışmalarınızı devam ettirmek ve eşitliği sağlamak açısından onlara teşvikte bulunun.




4) Almadan önce verin.

Karşılıklılık yasasının dayanaklarından biri de karşı tarafa ‘istekli’ olduğunuzu göstermektir. Karşılıksız bir şey yapmayacak olsanız da karşı tarafa istekli olduğunuzu göstermek, onlardan beklediklerinizi anlatmanız için açık bir kapı aramaya yardımcı olacaktır. Karşılığında somut bir şey elde edemeseniz de müşterilerin sadakatini ve çalışanların memnuniyetini kazandıktan sonra alacaklarınız ve istekleriniz daha sağlam ve hızlı bir şekilde gerçekleşecektir.



Kategoriler: Gelişim

Yorumlar (0) Yorum Yap

/