Dayanıklı Bir Zihin İçin 5 Dakikada Uygulayabileceğiniz Zorlu Bir Düşünce Egzersizi

Kendinizi ne kadar hazırlıklı ve kontrol sahibi hissetseniz de, bazen işler ters gidebilir. Bu noktada yanlış gidebilecek şeylere kafa yormak yerine, bunlarla nasıl başa çıkacağınızı odaklanma zihniyeti sizin için çok daha yapıcı olabilir.
Hayatınızda her şey yolundayken aksilikleri düşünmek istemiyor olabilirsiniz. Ancak zihinsel dayanıklılığınızı gerçek anlamda geliştirmek için kendinizi iyi hissettiğiniz zamanlar çok önemlidir.
Kişisel bir krizin içindeyken bedeniniz de zihniniz de güçlenmek için gereken enerjiye ve zamana sahip değildir. Bu zamanların ardından elbette daha güçlü çıkabilirsiniz, ancak bilinçli bir gelişim için en iyi fırsat kendinizi rahat hissettiğiniz zamanlarda ortaya çıkar.
Hayatımızın bir noktasında hepimiz ölüm ve kederle uğraşmak zorunda kalacağız. Hepimiz kişisel krizlerle karşılaşacağız ve bir sebepten dolayı düşmüş hissedeceğiz.
Ancak bu engeller hiçbir zaman kafamızdaki doğru zaman algısında gelmez. Sanki dış faktörler üzerinde bir kontrol sahibiymişiz gibi “Neden şimdi?” sorusunu pek çok kez sorarız.


Okurken bile deneyebileceğiniz bir egzersiz.

Hayatımızın hiçbir noktasında tam olarak kontrol sahibi olmadığımızı kabullenmeliyiz. Bu yüzden bazı olayların vereceği acıyı hafifletmek için bilinçaltınızı eğitebilirsiniz.
Her şeyin yolunda gittiği zamanlarda neyin yanlış gidebileceği üzerine meditasyon yapmak, bilinçli olarak hissettiğinizden çok daha derin bir eylem. What It Takes To Be Free isimli kitapta, bu egzersiz şu adımlardan oluşuyor:
1) Rahat bir yerde oturun ya da uzanın
2) Gözlerinizi kapatın
3) Desteğini her zaman hissetmek isteyeceğiniz ve ona her zaman güvendiğiniz, sizin için önemli bir insanı düşünün
4) Onunla geçirdiğiniz güzel zamanları düşünün
5) Onunla geçirdiğiniz güzel zamanlardaki keyfi anımsamaya ve hissetmeye çalışın
6) Şimdi, odada yalnız olduğunuzu düşünün
7) Bilmediğiniz bir numara tarafından arandığınızı hayal edin
8) Telefonu açın
9) Ve ilk başta düşündüğünüz kişinin ölüm haberini aldığınızı düşünün
10) Karnınızdaki o ağrıyı ve üstünüzdeki o yoğun ağırlığı hissedin
Girdiğiniz ruh halinin ardından gündelik yaşamınıza geri dönmeniz gerekiyor. Sonuçta bu hissin içinde sıkışıp kalmak zorunda değilsiniz. Önemli olan, geçici olarak olumsuz duyguları hissetmek ve gelecekte benzer olaylarda girilebilecek şok durumuna karşı daha dayanıklı olmak.
Bu egzersizi bütün korkularınız için de uygulayabilirsiniz. Egzersiz, sizi sadece yaşanabilecek tatsız olaylar karşısında daha esnek yapmayacak, aynı zamanda yaşamınızda sahip olduğunuz şeyler için daha minnettar olmanızı da sağlayacaktır.
Örneğin işinizden kovulma ya da parasız kalma konusunda da bu meditasyonu yapabilirsiniz. Yanlış bir yatırım yaptığınızı ve her şeyin tepetaklak olduğunu hayal edebilirsiniz. Böylelikle benzer bir durum yaşadığınızda baştan başlamak için kendinizi daha hazır hissedebilirsiniz.
Bu egzersizi her gün yapmak zorunda değilsiniz. Bazı insanlar, bu tarz egzersizler paylaşıldığında bunu her günün olmazsa olmaz bir unsuruymuş gibi yorumlayabiliyor. Yalnızca yararlı olduğunu düşündüğünüzde yapmanız, egzersiz sonrası veriminizi de artıracaktır.


“Bu asla başıma gelmez” dediğiniz her şey başınıza gelebilir.

Bahsi geçen egzersizi hastalık ya da yaralanma konusunda da yapabilirsiniz. Evet, belki bir hayli iç karartıcı bir egzersiz. Sonrasında da kendinizi pek iyi hissedeceğinizi söyleyemem. Ancak güçlendirici olduğunu ve farklı bir bakış açısı kattığını söyleyebilirim.
Temelinde minnet duygusunu barındıran bu egzersiz, aslında hayatınızın şu anki haliyle ne kadar iyi olduğunun farkına varmanızı ve kendinizi uzun vadede daha mutlu hissetmenizi de amaçlıyor.

This post is also available in: English

Kategoriler: Gelişim

Yorumlar (0) Yorum Yap

/