Kitap Kültürüne ve Okuma Alışkanlığına Dair Değerli Bilgiler İçeren 12 CEOtudent İçeriği

CEOtudent ekibi olarak kitapların delisiyiz! Okumanın her türlü başarı için vazgeçilmez bir etken olduğunu biliyoruz. Hayal kurmanın, hayal etmenin ve hayallere ulaşmanın kitaplarla yakından ilgili olduğuna da inancımız tam!
Durum böyle olunca dünden bugüne editörlerimiz de kullanıcılarımız da kitap kültürüne dair çok değerli deneyimler içeren içerikler oluşturdular. Biz de kitap kurtları için bu içerikleri bir araya getirdik!

1) Neden Kendinizi Okumaya Vakit Bulamayacağınız Kadar Çok Kitapla Çevrelemelisiniz?⇗

Hayat yorucu! Pek çok şeye niyetleniyoruz fakat bunlardan çok azını hayata geçirmek mümkün oluyor. Mesela kitaplığınıza bakarsanız okuma niyetiyle alıp bir türlü başlayamadığınız ya da başlayıp bitiremediğiniz kitapları göreceksiniz. Bu sizi rahatsız ediyor mu? Etmeli mi?

Küçük yaşlardan itibaren bize kitap okumanın ne kadar yararlı olduğunu söylense de bazen bu sözler havada kalabiliyor. Çünkü bize bilimsel bir destek sunulmuyor. Bu noktada devreye bilim insanları ve onların araştırmaları giriyor.

Birçok başarılı insanın “Çok okuyun!” dediğini biliyorsundur. Roman, öykü, sektörel kitaplar, kişisel gelişim kitapları ve senin okuman için hazırlanmış tüm kaynaklar, gelişimine katkı sağlıyor. Az veya çok, sonuç olarak sana bir şeyler katıyor ve bir sonraki problemini çözerken yanında oluyor. Ama okuduğunuz kitapları yalnızca okuyup bir sonrakine geçmemeniz gerekiyor. Kitabı okurken yapacağınız bir hamle, kitabın sizin üzerinizdeki etkisini çok daha artıracak.

Zamanımız olmadığından, başladığımız kitabı sıkıcı bulduğumuzdan şikâyetçi olup, kendinizi kitabı yarım bırakmış olarak bulabilirsiniz. Aslında kitap okumak alışkanlık haline geldiğinde sandığınız kadar zor olmaktan çıkacaktır. Önümüzde duran tüm bu barikatları kaldırmak için size 10 tane basit ama etkili ipucumuz var.

Her gün 500 sayfa kitap okumak, yılda 200 kitap bitirmek hepimiz için imkansız görünüyor biliyorum. Ama yapacağımız ufak bir matematiksel hesapla aslında hiçte imkansız bir durum olmadığını görmek mümkün.

Kitap okumak için ayırdığınız zamanı arttırmak pek mümkün değil fakat okuma hızınızı arttırmak mantıklı olabilir. Ortalama bir insan dakikada 200-250 kelime okur. Düzenli pratik ve biraz çabayla kelime sayısı da katlanarak arttırılabilir.

Sürükleyici bir metne kendinizi kaptırdığınızda hayatla ilgili tüm kaygılarınızdan uzaklaşıp rahatlıyorsunuz ve bu gevşeme beraberinde uykuyu getiriyor. Ya da yorulmuş gözler ve rahat ortam ikilisiyle günün yorgunluğu birleşiyor ve uyuyakalmak kaçınılmaz bir son oluyor. Peki, kitap okurken uykuya teslim olmamak için neler yapabiliriz?

Değerli araştırmaların bir araya getirildiği ve önemli deneyimleri barındıran bir içerik…

Gelişim ve daha iyi biri olma kavramları genellikle kişisel gelişim kitaplarında yer alsa da; kurmaca kitaplarda bu kavramların daha kalıcı ve estetik bir biçimde okuyucuya ulaştığını düşünüyorum. Çoğu insan hayal ürünü eserleri, kişisel bir gelişim beklentisiyle değil; eğlence ya da vakit geçirme beklentisiyle okur. Burada ise, kurgu kitaplarının bundan çok daha fazlası olduğunu gösterecek 6 maddemiz var.

Farklı tüketim taktikleriyle kitapların dünyasına daha da yakınlaşmanızı sağlayacak ipuçları!

Hep okumamız istenen klasikler, ileri yaşlarda yeniden okumak isteyeceğimiz, her çağa uygun özgün, evrensel sanat eserleridir.
Peki neden bu eserler seçilmiş ve biz neden yeniden okuma ihtiyacı hissederiz? Bunu, İtalyan yazar ve romancı Italo Calvino’nun söylediklerinden hareketle 3 başlıkta özetleyebiliriz.

ABD’deki Yale Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre, kitap okumak insan ömrünü 2 yıl kadar uzatabilirken aynı zamanda daha kaliteli ve bilişsel olarak daha sağlıklı bir hayat yaşamayı sağlıyor.
Kategoriler: Kültür

Yorumlar (0) Yorum Yap

/