Anne with an E, CBS/Netflix ortaklığında çekilmiş 3 sezonluk Kanada yapımı bir dizi. Aslında 9 kitaplık bir seri olan Anne with an E, ilk olarak 1908 yılında yayımlanmış. Kanadalı yazar Lucy Maud Montgomery tarafından kaleme alınan kitap serisinin orjinal adı ise Anne of Green Gables. Netflix’te 19 Mart 2017’de yayınlanmaya başlanan dizinin senaristliğini ise Moira Walley-Beckett üstleniyor.
Anne with an E konusu, Anne with an E oyuncuları, Anne with an E özeti, Anne with an E dönemi gibi dizi ile ilgili birçok detayı bu içerikte bir araya getirdik.
Anne with an E Konusu
Anne with an E konusu; tüm sorunlara, yaşanan kötü şeylere, engellere rağmen sevilmeyi bekleyen, yeryüzündeki varlığını kabul ettirmek isteyen ve bu uğurda büyük bir savaş veren bir kadının çocukluktan yetişkin olmaya doğru giden yolculuğunu anlatıyor. Anne ve babasını kaybeden İskoç asıllı Anne, hayatının büyük kısmını yetimhanede ya da zalim ailelerin yanında geçirir. Anne’in Green Gables’a gelmesi ise Cuthbert ailesinin bir çocuk evlat edinmek istemeleri ile gerçekleşir. Daha önce hiç evlenmeyen iki kardeşten oluşan Cuthbert ailesi, Anne’in hayatlarına getirdikleri yeni heyecanlarla birlikte hiç tahmin etmedikleri maceralara atılırlar. Bu sırada Anne’in bir genç kadın olma yolculuğuna bizleri dahil eden dizi, dönemin toplumsal sorunlarına ışık tutmayı da ihmal etmiyor.
Anne with an E Oyuncuları ve Karakterleri
Anne with an E oyuncuları ve karakterleri arasından en önemli isimlere detaylı şekilde yer verdik. Bunlar Amybeth McNulty, Lucas Jade Zumann, Geraldine James, R. H. Thomson gibi birçok yapımda görebildiğimiz başarılı oyuncular.
Amybeth McNulty (Anne Shirley-Cuthbert)
İrlandalı-Kanadalı bir aktris olan Amybeth McNulty 2001 yılında doğdu. Babası İrlandalı, annesi ise Kanadalı olan genç yıldız, ilk sahne deneyimlerini müzikallerde yaşadı. 2014 yılında Clean Break’te Jane Rane olarak izlediğimiz McNulty’i, 2015 yılına geldiğimizde Agatha Raisin’de ana karakterin genç hali olarak izleme fırsatımız oldu. Genç oyuncu daha sonrasında The Sparticle Mystery filminde konuk oyuncu olarak yer aldı. McNulty’nin son projeleri arasında Maternal, Black Medicine ve All My Puny Sorrows yer alıyor.
McNulty, Anne rolu için yaklaşık 1800 genç kadın arasından seçildi. Seçmelerde ağaçlarla konuşması, çiçeklerle sohbet etmesi ve dallardan bir taht inşa etmesi istenen McNulty, dinamik ve etkileyici diyaloglar sunma yeteneği sayesinde Anne rolüne seçildi.
Lucas Jade Zumann (Gilbert Blythe)
2000 doğumlu, Amerikalı aktör Lucas Jade Zumann Illinois, Chicago’da hayata gözlerini açtı. Chicago’da bir Disney seçmelerine katıldığı sırada bir yetenek ajanı tarafından keşfedilen Zumann ilk olarak Oliver! adlı bir müzikalde yer aldı. Yetenekli genç oyuncuyu sonrasında Netflix’in başarılı dizilerinden Sense8’te, Sinister 2’de, 20. Yüzyıl Kadınları filminde ve Anne with an E’de Gilbert Blythe rolünde izledik. Başarılı aktörü son olarak Dr. Bird’s Advice for Sad Poets filminde başrolde izliyoruz.
Geraldine James (Marilla Cuthbert)
İngiliz oyuncu Geraldine James’in yıldızı, 1989 yılında bir TV yapımı olan She’s Been Away’de parladı. Dört BAFTA TV adaylığı bulunan James, bir müzikal olan The Merchant of Venice’da ve Prenses Diana’nın yaşamının anlatıldığı 2013 yapımı Diana adlı filmdeki performanslarıyla kendinden sıkça söz ettirdi. Başarılı oyuncu verdiği bir röportajında şunları söylüyor:
“Hayat verdiğimiz uyarlamanın kitaba inanılmaz derecede sadık olduğunu düşünüyorum. Diziye, müzedeki bir tarihi esere bakar gibi bakmıyoruz. Aslında geçmişe bakmıyoruz, bugün hala yankı uyandıran konulara ve dünyaya hala söyleyecek bir şeyleri olan insanlara bakıyoruz.”
R. H. Thomson (Matthew Cuthbert)
50 yıla dayanan kariyeri boyunca birçok dizi ve film projesinde yer alan Kanadalı oyuncu aynı zamanda ülkenin birçok önemli tiyatro sahnesinde de başrol olarak yer aldı. Kültür ve sanata yaptığı katkılardan dolayı Thomson, 2010 yılında Kanada Nişanına layık görüldü. Oyuncunun önemli projeleri arasında Anne with an E’den başka Chloe, If You Could See What I Hear, Glory Enough for All gibi yapımlar yer alıyor.
Anne with an E Özeti
Anne with an E özeti kitap için; dünyadaki yerini herkese kabul ettirmek için savaşan, bu yolda aşkı da bulan genç bir kızın reşit olma hikayesi diyebiliriz. Yetimhanelerde ve yabancıların evlerinde geçirilen taciz dolu bir çocukluktan sonra bir erkek çocuk evlat edinmek isteyen ancak meydana gelen yanlış anlaşılmalar neticesinde Cuthbertler ile yolu kesişen Anne’in hikayesindeki aşılması gereken ilk sorun, Cuthbertlerden Marilla’nın Anne’in onlarla birlikte tutmak istememesi ile ortaya çıkıyor.
13 yaşındaki Anne, eşsiz ruhu, parlak zekası ve hayal gücüyle önce Cuthbertlerin hayatını, sonrasında ise yaşadıkları küçük kasabayı değiştirmeye başlıyor. Anne ve Green Gables’ın içindeki ve çevresindeki diğer karakterler kimlik, cinsiyetçilik, zorbalık, önyargı ve kendine güvenme gibi zamansız sorunları yansıtan yeni maceralara atılacaklar.
Anne with an E hangi dönemi anlatıyor? Hangi yılda geçiyor?
Anne with an E’nin hangi dönemi anlattığı izleyiciler tarafından merak edilen bir konu. Lucy Maud Montgomery tarafından 1908 yılında yazılan kitapta dönem olarak 1800’lerin sonu, tahmini olarak 1870’ler anlatılıyor. Montgomery, kahramanının hikayesini ortaya çıkabileceği bir zemin olarak kasıtlı olarak kendi çocukluğunu kullanıyordu. Kitabında, Viktorya Dönemi’nin sonunda Prens Edward Adası’nda geçirdiği çocukluk yıllarını işledi.
Kitabın 1985 yılında çekilen mini dizisi Anne of Green Gables’ta ise dönem olarak dizinin yönetmeni Kevin Sullivan, Montgomery’nin orijinal kronolojisinden yirmi yıl kadar ileriye giderek diziyi 1900’lü yılların başlarında, Edward Dönemine uygun olarak çekmeye karar verdi. Yönetmen Kevin Sullivan, “Anne of Green Gables” mini dizisinin ortamını Viktorya döneminden Edward dönemine geçirme kararını vermesinin nedeni olarak, 1900’lerin başlarının kitabın görsel stilini ekrana daha başarılı aktardığına inanması olarak gösteriyor.
Netflix ve CBS yapımı Anne with an E’de de gördüğümüz üzere Anne’in Green Gables’a gelmesi 1896 yılında, yani Edward Döneminde gerçekleşiyor. Bu nedenle 2017 yılında çekilen versiyonun, 1985 yılında çekilen mini diziyle aynı doğrultuda gittiğini görebiliriz.
Anne with an E Sözleri
“Anlatırsan unuturum, öğretirsen hatırlarım. Beni dahil edersen öğrenirim.”
“Aşkın gerçeği, seni sen yapan kontrolün dışındaki güçlükler ve içsel faktörlerin yanı sıra dünyadan ne beklediğin ve aşkı nasıl kabul ettiğinde gizlidir.”
”Sanatta ya da yaşamda düz bir yol yoktur. Bazen ortada yol bile yoktur. Gideceğin yere varacaksan ormanlıkta kendine yol açmak için mücadele verirsin.”
“Bence kırık eşyaların kendilerine has hüzünlü bir güzelliği var. Yıllar boyunca yaşanan zafer ve trajediler içlerine işliyor. Hiçbir hayata dokunmamış yeni eşyalardan çok daha romantik olabilirler.”
Anne with an E 4. sezon neden iptal edildi?
Anne with an E 4. sezonun iptali dizinin hayranlarını bir hayli üzdü. 2019 yılında, Netflix Anne with an E’ye 3. sezondan sonra devam etmeme kararı aldığını duyurdu. Canadian Broadcast Company ve Netflix’in yaptığı ortak bir açıklamada, “Anne’nin Kanada’daki hikayesini E ile birlikte dünyanın her yerinden izleyicilere sunmaktan heyecan duyduk. Yapımcılar Moira Walley-Beckett ve Miranda de Pencier’e, yetenekli oyunculara ve ekibe Anne’nin hikayesini yeni bir nesille paylaşmadaki inanılmaz çalışmaları için müteşekkiriz. Dizinin hayranlarının bu son sezonu bizim kadar sevmesini ve Anne’nin yolculuğuna tatmin edici bir sonuç getirmesini umuyoruz.” ifadeleri yer aldı.
Anne with an E’nin yapımcılarından Moira Walley-Beckett Instagram’da paylaştığı gönderisinde “Lütfen mücadele ettiğimizi bilin” dedi. Walley-Beckett, “Fikirlerini değiştirmeye çalıştık. Yeni bir yuva bulmaya çalıştık. Son bir film için uğraştık… Elimizden gelenin en iyisini yaptık […] Sanat ve ticaretin birlikteliği hiç kolay olmamıştır. Bunu genellikle açıklanamaz buluyorum. Bugün yaşadıklarımız da bu durumdan kaynaklanıyor. Ancak ekonomi, algoritmalar, demografi vb. gibi kelimelerle tartışmak neredeyse imkansız. Bu ve benzer kelimeler dizinin devam etmesinin istenmemesinin nedenidir.”
Dizinin hayranları imza kampanyaları düzenleseler ve birçok ünlü isim dizinin devam etmesi için desteklerini sunsalar da bu çabalar maalesef bir sonuç vermedi.
Yine de kampanyaya desteklerinizi sunmak isterseniz buradan imza bırakabilirsiniz.
Anne with an E İncelemesi ve Yorumu
Anne ile tanıştığınız ilk sahneden itibaren onun çok özel bir çocuk olduğunu anlamamanız mümkün değil. Sarf ettiği “boyundan büyük cümleleri”, dünyaya bakışı, yaşadığı zor hayata rağmen asla bırakmak istemediği optimistik yaklaşımı size aslında hayatta nelerin gerçekten değerli olduğunu yeniden düşündürüyor. Green Gables harika bir yer, doğanın ve Anne’in birbirleriyle olan etkileşimlerini görünce duygulanmamak elde değil. Anne’in kendini kanıtlama, kendini bulma yolculuğunda ırkçılıktan kadın haklarına, basın özgürlüğünden LGBTQ+ haklarına, güzellik standartlarından yaratıcılığa kadar birçok farklı konuda çok değerli duraktan saçımıza çiçekleri takarak ayrılıyoruz. Eğer hala izlemediyseniz Anne with an E’ye bir şans verin ve bu büyülü dünyadaki çıplak gerçekleri en sade haliyle yaşayın.
This post is also available in: English
Yorumlar (0) Yorum Yap