Uzayda uzun süre kalan astronotlarla ilgili değişimler olduğunu biliyorduk. Örneğin boylarının uzaması gibi durumlarla karşılaşabilen astronotların genetik değişime uğraması ise daha şaşırtıcı.
Scott Kelly, Amerikalı bir NASA astronotu ve aynı zamanda uçuş mühendisi. 27 Mart 2015’te Uluslararası Uzay İstasyonuna gitti, 340 gün orada kalarak 2 Mart 2016’da geri döndü. Bu yolculuk tamamıyla NASA’nın bir araştırmanın parçasıydı tabiki. Aynı şekilde astronot ikizi Mark Kelly’de bu araştırmaya dahildi. Scott uzaya giderken, Mark dünyada kaldı.
Araştırma, tek yumurta ikizi olan Mark ve Scott’un genleri üzerinden yapıldı. Scott geri döndüğünde kardeşlerin genlerinin birebir aynı olmadığı ortaya çıktı. Uzaya gittikten sonra genlerinin değiştiği resmen ortaya konulmuş oldu.
Değişen bu DNA yapısına araştırmacılar, “uzay genleri” adını verdiler. Bu uzay genlerinin astronotun birçok biyolojik özelliğini etkilediği gözlemlendi. Metabolizma, bağışıklık sistemi ve de hücre yapısının değiştiği gözlemlenen astronotun, hücrelerinin yeterince oksijen almadığı ortaya çıktı. Bağışıklık sistemiyse normalden çok daha fazla çalışmış. Bu değişimlerin sebebi olarak da, bu heyecan dolu yolculuğum stresi ve de uzaydaki kozmik radyasyon gösteriliyor.
Bu araştırma, gelecekteki uzay yolculukları için oldukça büyük öneme sahip. Daha büyük sonuçların olup olmaması ya da var olan değişimlere önlemler alınması açısından çalışmalar hızla devam ediyor.
Yorumlar (0) Yorum Yap