En Büyük Şirketlerin Zamanında Piyasaya Sürdüğü 13 Başarısız Ürün

Dilara Avlupınar

Dilara Avlupınar

Boğaziçi Ekonomi

Piyasaya yeni bir ürün sürmek son derece zorlu bir iş. Özellikle şirket başarıya ulaştıkça müşterilerin beklentilerinin artması bu işi daha da zor bir hale getiriyor. Apple’dan Coca Cola’ya dünyaca ünlü şirketlerin piyasaya sürüp büyük başarısızlıklarla karşılaştığı 13 ürünü merak ettiyseniz gelin bir göz atalım. ☺

1) Ford Edsel -1957

Bill Gates, yeni “Edsel” isimli ürünü favori vaka analizi olarak gösteriyor. “Edsel” ismi bile “pazarlama hatası” anlamına geliyor. Ford, 1957 yılında tanıtılan bu araba için 400 milyon dolarlık yatırım yaptı. Ancak kelimenin tam anlamıyla kimse almadı. Çünkü insanlar daha küçük ve ekonomik araçlar istiyordu. 1960 yılına gelindiğinde ise piyasadan kaldırılmıştı.

2) Sony Betamax – 1975

70’li yıllarda Betamax ve VHS arasında resmen bir savaş vardı. Sony 1975 yılında rakipleri VHS makineleri satarken Betamax’ı piyasaya sürdü. Ancak Betamax’ı tescilletmesi bu savaşta yaptığı en kötü hamleydi. Çünkü bu, VHS ürünlerinin piyasada Betamax’ı hızla geride bırakmasına yol açtı. Teknik olarak Betamax daha iyi olsa da VHS her yerde bulunarak savaşı kazandı.

3) New Coke – 1985

1980’lerin başlarında Coca Cola, piyasayı Pepsi’ye kaptırmak üzereydi. Pepsi’nin bu dalgalanmasından, kötü şöhretli “Pepsi Meydan Okuma” reklamları sorumluydu diyebiliriz. Buna karşılık Coca Cola, tadı Pepsi’ye benzer yeni bir ürün çıkarmayı denedi. 1985 yılında ürün tanıtılmadan önce yapılan tat testleri yeterince güzel sonuçlar veriyor olsa da ürünün piyasaya çıkmasıyla bu testlerin yanıltıcı olduğu ortaya çıktı. Birkaç hafta sonra “Yeni Kola” piyasadan çekildi ve Coca Cola eski formülü ve yeni adıyla karşımıza tekrar çıktı: “Coca Cola Klasik”.

4) Pepsi A.M – 1989 ve Crystal Pepsi – 1992

1989 yılında Pepsi A.M ile kahvaltıda kola içenleri hedeflemişti Pepsi. Ancak bu deneme yalnızca bir yıl sürdü. 1992 yılında ise Kristal Pepsi ile kafeinsiz ve koruyucusuz yeni bir kola çıkardılar ve bu da bir yıl sonrasında kaldırıldı. 2016 yılında nostalji olarak piyasalara geri dönse de çoğu kesim tarafından güzel bulunmuyor.

5) Apple Newton – 1993

Newton ürünü, Apple’ın dünyaca ünlü bir şirket olmadan önceki eski kötü günlerine örnek olarak gösteriliyor. Forbes’e göre Newton PDA (Kişisel Dijital Yardımcı) birkaç neden dolayı başarısız oldu: Başlangıç fiyatı 700 dolardı, 8 inç uzunluğunda 4.5 inç genişliğindeydi ve el yazısı tanıması çok kötüydü. Öyle ki ünlü The Simpsons dizisinde bu ürünle dalga geçiyorlardı. Neyse ki sonunda Apple iPad’i ile mobil tablet piyasasının başına geçmeyi başardı.

6) Microsoft Bob – 1995

Microsoft Bob, Windows için kullanıcı dostu bir arayüz fikriydi. Proje Bill Gates’in daha sonra eşi olacak olan Melinda tarafından yönetilmekteydi ancak piyasaya sürülmesinden bir yıl sonra kaldırıldı. Kaldırılma sebebi ise o zamanların tipik bilgisayar donanımı üzerindeki zayıf performansıydı.

7) Nintendo Virtual Boy – 1995

Nintendo’nun 1995 yılında piyasaya sunduğu sanal çocuğu, sanal gerçeklik teknolojisine doğru hırslı bir adımdı. Ürün, vadettiği şeylerden tümüyle farklıydı. Oyunları, standart konsollar için daha uygun olabilecek düşük çözünürlüklü grafikleri ile kabustan farksızdı. Ürün bir milyondan daha az satarak Nintendo tarihinin en büyük düşüşünü yaşattı.

8) Cosmopolitan Yoğurt – 1999

Ünlü Cosmopolitan dergisi 1999 yılında, ilginç bir karar vererek Cosmopolitan yoğurdunu piyasaya sürdü. Yoğurt piyasası zaten yeterince doluydu ve derginin okurları içerikler ile ilgileniyordu. Yoğurdun iyi olup olmadığına dair bir şey denmese de kötü bir karar olduğunu söyleyebiliriz.

9) Microsoft Zune – 2006

Zune, iPod’un yerini almak için tasarlanmıştı. Alamadı. Eski Microsoft çalışanlarından Robbie Bach nedenini şöyle açıklıyor: “Sadece yeterince cesur değildik. Dürüst olmak gerekirse aslında kötü olmayan bir ürünle Apple’ı taklit ediyorduk. Kötü değildi ama taklitti ve kimsenin “Dışarı çıkıp bundan bir tane almalıyım.” demek için bir sebebi yoktu.”

10) Google Lively – 2008

Bazı nedenlerden dolayı Google, “Second Life” (İkinci Hayat) oyunu ile rekabet etmesi gerektiğini düşündü. Oyundan kısaca bahsetmek gerekirse, sosyal etkileşimler için kurulan oyuna benzer bir sanal dünya . Google da Temmuz 2008’de “Lively” ismiyle bu oyunun kendi versiyonunu piyasaya sürdü. Ancak o dönemki ekonomik kriz Google’a pek yardımcı olmadı ve oyun Kasım ayında piyasadan çekildi.

11) Facebook Home – 2013

Facebook, “Home” ile telefonlarımızın ana ekranında olmayı denedi. Olamadı. Ekranınız sizin kontrolünüz dışında değişiyordu. Ayrıca çok fazla veri çekiyor ve bataryayı tüketiyordu. Sonrasında Facebook, “Home” için çalışan mühendis ekibini dağıttığını açıkladı.

12) Amazon Fire Phone – 2014

Amazon’un “Fire” (Ateş) adıyla çıkardığı telefonu ateşten ziyade bir saman aleviydi. Bir anda parlayıp söndü. 2014’te piyasaya sürüldü ancak sonraki yıl devam etmedi. Android ile yarışıyor ve hayli rekabetçi görünüyordu. Ancak gerçekte kritik ticari hataları vardı. Ürünün en etkileyici yönü olan “3D yüz tarama teknolojisi” dikkat çekmek için yapılan bir hile olarak görülüyordu. Ürün, piyasaya sürüldükten 13 ay sonra kaldırıldı ve Amazon bu modelden sonra başka telefon üretmeme kararı aldı.

13) Samsung Galaxy Note 7 – 2016

Muhtemelen okumaya başladığınızdan beri gözleriniz bu telefonu aradı. ☺ Hepimizin bildiği Samsung’un başına gelen bu büyük felaket hakkında daha ne söylenir bilmiyorum. Olay öyle bir boyut aldı ki telefonlar uçaklara alınmamaya başladı ve şirket hepsini geri topladı.
Kategoriler: Girişimcilik, Kültür, Tarih

Yorumlar (0) Yorum Yap

/