Bir Solukta Okunacak Kitaplar

Arzu Dokuzoğlu

Arzu Dokuzoğlu

İTÜ-Kimya Müh.

Yoğun olduğumuz zamanlarda kitap okumaya vakit ayıramamış olabiliriz. Bir süre kitaplardan uzaklaştıkça da bazılarımız için tekrardan kitap okumaya dönüş yorucu bir süreç olabilir. Bizi tekrardan kitaplara bağlayacak, kitap sevginizi hatırlatacak bazı kitap önerilerim var.
Bu kitap önerilerini okursanız ufkunuz açılacak, bir çok konuda fayda sağlayacaksınız. Kitap okuma alışkanlığınızı tekrar kazanacaksınız.

1) Olağanüstü Bir Gece – Stefan Zweig

Seçkin bir burjuva olarak dertsiz bir hayat süren bir adamın hayatındaki dönüm noktasını anlatır. Hayatında ilk kez ‘suç’ işler ve tekrardan “hissetmeye” başladığını fark eder. Bu deneyim onu, içindeki en derin lağımlara sürükleyecek ve vardığı nokta ruhani bir uyanış olacaktır.




2) Beyaz Geceler – Fyodor Dostoyevski

İsimsiz bir anlatıcının anlattığı hikaye, içine kapanık ve yalnız bir adamın her gece tek başına sokaklarda gezmesini ve bir gece bir kadınla karşılaşıp ona olan karşılıksız aşkını anlatır. Yalnızlığı, hayalciliği ve karşılıksız aşkı dinlediğimiz dört gece ve sabahlık yalın bir hikaye.


3) Huzursuzluk – Zülfü Livaneli

Livaneli’nin Ortadoğu gerçeklerine ışık tuttuğu kitap, İstanbul’da sıradan bir hayat süren İbrahim’in, çocukluk arkadaşı Hüseyin’in ölümü üzerine Mardin’e gidişini ve duyduklarıyla Hüseyin’in hayatını araştırmasını anlatır. İbrahim araştırdıkça bir girdabın içine çekilir ve gizemli bir kadının peşine düşer.




4) Mutlu Prens – Oscar Wilde

İnsan yaşamını güzellik ve çirkinliğin, sevgi ile bencilliğin savaşı olarak anlatan kitap, yarattığı gizemli masal dünyasıyla da insanı büyülü bir yolculuğa çıkarıyor.


5) Cemile – Orhan Kemal

Boşnak kızı işçi Cemile ile Katip Necati arasındaki saf aşkı anlatan kitap, arka planında ise yoksulluğa, düşmanlığa karşın dostluk ve dayanışmanın gücünü vurguluyor.




6) İnsan Ne İle Yaşar-Lev Tolstoy

Yıllarca üzerinde düşündüğü insanlık sorunlarını edebi bir şekilde anlatan Tolstoy, insan sevgisi ve inanç konularını bu kitabında işler.


7) Beyhude Ömrüm – Mustafa Kutlu

Kitap, sosyal bir vaka olan ülkemizdeki göç durumundan bahseder. Köylerin boşalması, insanların kente göçünü anlatır. Kahramanımız da bu durumu değiştirmek ister ve kuş uçmaz kervan geçmez bir dağ başında “bahçe” kurmak için çırpınır.




8) Alemdağ’da Var Bir Yılan – Sait Faik Abasıyanık

Türk edebiyatının önemli öykücülerinden Sait Faik’in içerisinde hayal, kurgu ve rüya içeren 17 ayrı öyküden oluşan kitabıdır.


9) Yaşar Kemal – Ağrı Dağı Efsanesi

Bir aşk destanı olan kitap, geleneklerini Mahmut Han’a karşı savunan Ahmet ile Gülbahar arasındaki aşkı anlatır. Ayrıca insan psikolojisinin derinliklerini de içerir.




10) Kırmızı Pazartesi – Gabriel Garcia Marquez

Kitap, işleneceğini herkesin bildiği ancak kimsenin durdurmak için hiçbir şey yapmadığı bir cinayeti anlatır. Sadece cinayetin arka planını değil, insan davranışlarının portresini de çizen yazar, toplumsal bir ruh çözümü yapmıştır.


11) Hayaletler – Paul Auster

New York Üçlemesi serisinden olan kitap, aslında insanların sadece renklerle var olduğu, kimin gerçek kimin hayal ya da kimin hayalet olduğu belli olmayan gerilimli bir polisiye roman. Ayrıca içerisinde insanların benlik arayışlarına da değiniyor.




12) Ben Bir Gürgen Dalıyım – Hasan Ali Toptaş

Hasan Ali Toptaş, çocukların hikmet dolu bilincini bir gürgen dalıyla tanımlarken insanlığımıza o gözle bakmamızı sağlıyor. Yemyeşil umutların, kaybedilen zamanların ve hiç bitmeyen bir inancın hikayesi.

This post is also available in: English

Kategoriler: Kültür

Yorumlar (0) Yorum Yap

/