Dart oyunu geçmişten günümüze en sık tercih edilen oyunlar arasında yer alır. Bunun en temel sebebi ise dartın kolaylıkla ve herkes tarafından oynanabiliyor olması diyebiliriz. Hemen herkes hayatının bir anında dart oynanan bir ortamda bulunmuştur. Bu ortam kimi zaman arkadaşlarla dışarda eğlenilen bir yer, kimi zamansa evimizin bizzat kendisi olmaktadır.
Dart, kullanılan ekipmanlarının kolay bulunabilir ve oynanabilir özelliği sayesinde oldukça popüler bir eğlence aracıdır. Her spor dalında olduğu gibi rekabetin de olduğunu unutmadan ekleyelim tabii ki.
Bu eğlenceli oyunun kökenini biraz araştırdığımızda ise şaşırtıcı şeyler karşımıza çıkıyor. Oyun ilk kez Orta Çağ gibi oldukça eski bir zaman dilimine uzanıyor. Bu dönemde özellikle okçu takımı askerlerinin eğitimleri için kullanılması ile yaygınlık kazanmaya başlar. İlerleyen yıllar ve çağlarda ise halk arasında inen bir oyun olma özelliği kazanır. Günümüzde ise belirttiğimiz gibi en sık tercih edilen eğlence ve rekabet araçları arasında kendisine rastlarız. Sözü daha fazla uzatmadan dart oyunu hakkında tüm bilinmesi gerekenleri incelemeye geçelim.
Dart Nedir ve Nasıl Oynanır?
Dart oyunu, belirli renklerden oluşan parçalara ayrılmış bir zemine okların atılması ile oynanır. Tabii ki bu oyunun birbirinden farklı türleri ve kuralları bulunmak şartıyla. Öncelikle dartın en önemli ikilisinin dart tahtası ve oklar olduğunu belirtelim. Bu ekipmanlar aracılığı ile dart oyunu icra edilir. Oyundaki en önemli koşul ise gerekli puanları almaktır. Oyuncular ister takım halinde isterlerse de bireysel olarak dart oynayabilir.
Oyun esnasında okların ulaştığı her hedefin belirli bir puan değeri bulunur. Bu puan değeri üzerinden gerekli hesaplamalar yapılır ve oyunun sonunda bir kazanan ortaya çıkar. Tabii ki hedef tahtasının içerisinde yer alan doğru alanlara isabet etmek şartıyla.
İlk kez İngiltere’de ortaya çıkan dart günümüzde tüm dünyada oynanan bir oyundur. Skor yapmanın oldukça elzem olduğu oyunun birçok türü de bulunur. Bu türler oyunun süresini, hesaplama tarzını ve kişi sayılarını belirlemek için kullanılır. Türkçe “oklama” olarak dile kazandırılmış olsa da hala dart adı kullanılmaktadır.
Dart Oyunu Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Her spor dalında olduğu gibi dart oyunu da kendine has özelliklere sahiptir. Bu özellikler sayesinde oyunun işlevi ve türü hakkında bilgi sahibi olunması mümkündür. Dart oynarken dikkat edilmesi gereken bu kurallar çoğunlukla puanlama süreci ile ilişkilidir. Puanlama kimi zaman tersten 0 sayısına göre giderken, kimi zamansa sıfırdan en yükseğe göre belirlenir.
Dart oyunu sırasında belki de ilk ve en önemli olan bilgi, okların tahta üzerinde yer alan hedef alanına doğru bir şekilde isabet etmesidir. Tabii ki bu durum dart tahtasının herhangi bir yerine isabet etme anlamına gelmiyor.
Hedef tahtası double ring, triple ring, outer bullseye ve ınner bullseye olmak üzere dört temel alandan oluşur. Bu alanlara isabet eden oklar farklı puan cinsleri üzerinden değerlendirilirler. Bu alanın dışında sayıların ardında kalan bölgelere yapılan atışlar ise geçersiz sayılır. Bu anlamıyla tahtaya ulaşan her atışın sayı değeri bulunmadığını da belirtelim. Bölünmüş alanlara yapılan üçer isabetli atış ise oyunun en can alıcı noktaları arasında yer alır.
Oyunu Kazanmak İçin Hayati İpuçları
Dart oyunundan hem maksimum keyfi hem de kazanma hissini almak istiyorsanız birkaç ayrıntıya ihtiyacınız bulunmakta. Bunların belki de en önemlisi tahtada yer alan hedef dilimleridir. Hedef dilimlerine hâkimseniz oyunun ne kadar süreceğine de karar veriyorsunuz demektir. Her hedef diliminin ve bu dilimlere yapılan atışların farklı anlamları bulunur.
Oyunun en temel gayesi hedef tahtasındaki dilimlere üçer isabetli atış yaparak alanları belirlemektir. Bu sayede puan kazanılır ve hedef tutturulan sayı alanı kapanmış olur. Dart oyunu oynanırken karşılaşabileceğiniz en mucizevi durumları da eklemeden geçmeyelim.
House atış bu durumların başında yer alır diyebiliriz. Adı üzerinde house atış yani oyuncunun tek bir hedefi kendi alanı haline getirmesi anlamına gelir. Tek ve aynı hedefe tutturulan üç isabetli atış house anlamına gelir. Bu atışı da tabii ki tahtada yer alan hedef dilimleri içerisinde kalan kısımda yapmalısınız. Tahtada bulunan tüm alanları kapatan oyuncu ya da takımlar oyunun galibi sayılırlar. Bu anlamıyla oldukça stratejik bir oyun olması da hiç şaşırtıcı değildir.
Puanlama ve Ölçü Sistemi Nasıl Belirlenir?
Dart oyununun temel ikilisi olan ok ve hedef tahtası ile başlayalım. Okların hedefe doğru en net şekilde gitmesini sağlamak için arkasına tüy yerleştirilir. Bu tüylerin yardımı ile ok havada süzülerek hedef tahtasına saplanma ivmesi kazanır. 16 cm uzunlukta olan oklar çeşitli renkler ve desenlere sahip olabilmektedir. Hedef ya da nişan tahtası ise 45 cm çapında ve 1’den 20’ye kadar sayılar ile bölünmüş bir yapıdadır. Bu sayılar aynı zamanda hedef tahtasındaki dilimleri de tanımlamaya yarar sağlar.
Hedef tahtasının orijininde bulunan kırmızı bölgeye “bullseye” denir. Bu bölgeye yapılan isabetli atışlar 50 skor değerindedir. Bu bölgenin hemen dışında yer alan yeşil alan ise “outer bullseye” olarak tanımlanır ve 25 skor değerindedir. Baklava dilimlerini andıran hedef tahtası üzerinde 2 farklı çember bulunur. Bu halkalar ise yapılan atışların statüsünü belirler. En dış halkada yer alan sayılara isabet eden atışlar iki kat fazla cinsinden hesaplanır. Merkeze daha yakın ve daha dar olan halkaya isabet eden atışlar ise üç katı fazla cinsinden hesaplanır.
Türleri
Günümüzde dartın oynanan pek çok farklı türü bulunmaktadır. Bu türler oyunun skorlanmasından oynanma şekline dek farklılık göstermektedir. En çok bilinen ve oynanan dart türleri 301, 501, 701, Kriket, Yüksek Skor, Şangay, Split Score ve Rapid Score’dur. Bu oyun tarzlarının çoğu uluslararası turnuvalarda da karşımıza çıkmaktadır. Peki nedir bu dart tarzlarının birbirlerinden farkı? 301, 501 ve 701 ismine sahip oyunlar genel olarak atış skorlarının bu sayılardan düşülmesi ile oynanır. Hangi oyuncu ya da takım ilk olarak sıfıra ulaşırsa oyunu kazanmış anlamına gelir.
Krikette ise oyuncular bullseye dahil olmak üzere 15-20 arasındaki rakamların bölgelerini hedeflemeye çalışır. İlk olarak kim bu alanları kapatırsa oyunu o kazanmış demektir. Yüksek Skor ise adından da anlaşılacağı üzere yüksek puan almaya dayanır. Elektronik hedef tahtasının kullanıldığı dart türüdür. En yüksek puanı alan kişi oyunu kazanmış demektir. Split ve Rapid Score tarzında ise amaç makinenin belirlemiş olduğu alanları vurmaktır. Bu alanlardaki sayıları en çabuk ve çok vuran oyuncu kazanmış sayılır.
This post is also available in: English Français Español Deutsch
Yorumlar (0) Yorum Yap