MÖ 534 yılında Atina’da başlayan ve o zamandan bu zamana sanatın ve medeniyetin gelişiminde büyük rol oynayan tiyatro, günümüz dünyasında da şehir yaşamının vazgeçilmezlerinden. Antik çağda tiyatro, üst sınıfa özgü bir etkinlikti ve sosyal itibarla doğrudan ilgiliydi. Fakat bugün şehir ve belediye tiyatroları sayesinde hepimiz için ulaşılabilir bir sanat dalı. Ben de tiyatroseverlerin tiyatro hakkında daha fazla bilgi edinmek ve ilgilerini canlı tutmak adına öğretici yönü ön planda olan 10 önemli kitabı listeledim.
1) Yunan ve Roma Mitolojisi – Colette Estin
Tiyatro sanatının doğuşuna şahitlik etmenizi sağlayan bu kitap, Yunan ve Roma’nın kültürel, sosyal, inançsal yaşamlarından bahsederken mitolojik olayları da özetliyor.
2) Dünden Bugüne Tiyatro Düşüncesi – Sevda Şener
Antik Yunan’dan günümüze kadar tiyatro konusunda ileri sürülmüş olan görüşleri ve akımlaşmış düşünceleri tanıtmak amacı ile yazılmıştır. Tiyatro sanatına ilgi duyanlar, tiyatro düşüncesinin nasıl evrimleştiğini, tiyatronun toplumdaki işlevi, seyircisine karşı görevi, eğitici ve eğlendirici özelliği, sanatsal değeri ve önemi hakkında her çağda ne gibi açıklamalar yapıldığını izleyebilecek, günümüzün tiyatro sorunlarına tarihsel gelişim açısından bakma olanağı elde edeceklerdir.
3) Poetika – Aristoteles
Antik çağ felsefesinde önde gelen isimlerden biri olan Aristoteles’in en önemli eserlerinden birisi olan Poetika, sadece şiire ve tiyatroya değil bütünüyle sanata ilgi duyan herkes için bir temel eser niteliğindedir.
4) Dünya Sahnesinde Bir Dahi Shakespeare – Aleksandr Abramoviç Anikst
Hakkında fazla bir şey bilinmese de Shakespeare gelmiş geçmiş en önemli yazarlardan biridir. Bu kitapta Shakespeare’in yalnızca yazar yönü değil eski ve yeni Shakespeare araştırmacılarının topladıkları bilgiler sunulmuştur.
5) Çağdaşımız Moliere – Mihail Bulgakov
17. Yüzyıl Fransa’sının burjuva ve aristokratlarını eleştirmekten bile geri durmayan çağının ötesinde komedi yazarı Moliere’i anlatan bu kitap da tiyatro severler tarafından mutlaka okunmalı.
6) Godot’yu Beklerken – Samuel Beckett
Samuel Beckett’ın 1949 yılında Fransızca olarak yazılan ve ilk kez 1953’te Paris’te sahnelenen ünlü eser; zamanla ülke çapında ün kazanıp bazı değişikliklerle İngilizceye çevrilmiş ve başka ülkelerde de sahnelenmeye başlanmıştır.
7) Barış – Aristophanes
Çizgi roman türündeki 56 sayfalık bu kısa eser müstesna komedya ve hicivleriyle ünlü Aristophanes’in savaşın nedenleriyle ilgili derinlemesine bir analizini içeriyor.
8) Le Tartuffe – Moliere
Bu eser, Fransız tiyatrosu için oldukça önemlidir. 1664’te sahnelenen Molière’in Le Tartuffe, ou l’Imposteur adlı 5 perdelik tiyatro oyunu hemen yasaklanmış ve sansürsüz olarak ancak 1669 yılında sergilenerek büyük ilgi toplamıştır.
9) Arzu Tramvayı – T. Williams
Amerikalı oyun yazarı Tennessee Williams’ın 1947 tarihli tiyatro oyunudur. Williams bu oyunla drama dalında Pulitzer Ödülü’nü kazandı. Oyun ticari tiyatro alanında büyük başarı yakaladı.
10) Müfettiş – Nikolay Vasilyeviç Gogol
Müfettiş, Gogol tarafından kaleme alınan beş perdelik bir eserdir. İlk defa 1836’da yayımlanıp sahnelenen oyun, Çarlık Rusyası’ndaki yozlaşmış bürokrasiyi eleştiren bir komedidir.
This post is also available in: English
Yorumlar (0) Yorum Yap