Uyumanın Zararları: Hipersomnia Belirtileri Nelerdir?

uyumanın zararları

Güzel bir uyku, birçok insan için vazgeçilmez bir eylemdir. Gereğinden fazla uyumanın, vücudunuzda oluşturacağı zararları düşünmeden uykuya dalmak isteyebilirsiniz. Vücudumuzun kendini şarj edebilmesi için yeterli uykuya ve dinçliğe sahip olması gerekir. Fakat her şeyin fazlası zararlı, dolayısıyla fazla uyumanın zararları bulunuyor.

Yeterli bir uyku, bireyin güne enerjik devam edebilmesi için ‘olmazsa olmazları’ arasında yer almalı. Peki gereğinden çok uyumak, vücudunuz ve bağışıklık sisteminizde ne gibi problemlere yol açar? Düzenli bir uyku için neler yapılmalı? Fazla uyumanın neden olduğu olumsuz etkilere yakından bakıyoruz.


Fazla uyumanın zararları, hastalığa dönüşebilir: Hipersomnia

hipersomnia

100 bin kişiden sadece ikisinde ortaya çıkabilen Hipersomnia, aşırı uyumayla ilgili ortaya çıkan bir hastalık çeşididir. Fakat hipersomnia, yorgun düşen bir bireyin uyuyakalması gibi değildir. Yani hipersomnia hastalığının belirtileri, gözle görülecek kadar fazla diyebiliriz. Uykunuza engel olamayıp bulunduğunuz noktada farkında bile olmadan uykuya dalabilirsiniz.

Hipersomnia nedeniyle uykusuzluğa direnç sağlamanız mümkün olmayabilir. Hipersomnia, bireyin bir iş esnasında, yemek yerken veya konuşurken uyuyakalması gibi belirtiler de taşıyor. Bu hastalığı taşıyan bireyler, uyandıktan sonra sürekli yorgun hissetme, uykudan çok zor uyanma ve genellikle gündüzleri de uyuma gibi tepkilerde bulunabiliyor.


Kalp hastalıkları ortaya çıkabilir

Yapılan araştırmalara göre, fazla uyumanın zararları arasında çeşitli kalp problemleri de yer alıyor. Kalp hastalıkları, günümüzün en yaygın ölüm nedenleri arasında yer alıyor. Bir günde 8 saatten fazla uyumak, kalp krizi geçirme riskinizi %34 artırır. Aynı zamanda uzun soluklu bir uyku sırasında felç geçirme oranınız, bilinç yerindeyken oluşan felç vakalarından daha fazla…


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Fazla uyuma tiroid bezlerinden kaynaklı olabilir

Uykuyu etkileyen 2 çeşit tiroid bulunur. Tiroid çeşitlerinden biri bireyin uykusuzluk yaşamasına sebep olurken, diğeri de fazla uykuculuğa neden olur. Bu durumda, yeterince uyuduğunuzu düşündüğünüz halde yorgun uyanabilirsiniz. Gün ortasında meydana gelen yorgunluk ve halsizliğinize bir anlam veremiyorsanız, sebebi tiroid olabilir. Bu konuyla ilgili doktorunuza danışmanız en faydalısı olacaktır.


Gereğinden çok uyumanın zararları depresyona kadar ilerleyebilir

fazla uyumanın zararları depresyon

Güncel araştırmalarda depresyon belirtilerinin en çok uykuyla bağlantılı olduğu görülüyor. Uyku, gün içindeki ruh halimizi etkileyen en önemli etkenlerden biri. Gereğinden fazla uyumak ise bireylerde çeşitli isteksizliklere yol açıyor.

‘Fazla uykunun depresyona yol açması’ gibi bir durumun tam tersi de yaşanabilir. Yani bireyler, depresyona yol açan çeşitli rahatsızlıklardan dolayı uyumaya meyilli olabilir. Unutmayalım ki iki çeşitten hangisi olursa olsun, bu durum önlenmediği sürece bir döngü halinde devam edecektir…


Kilo değişikliği yaşanabilir

Fazla uyumanın zararları ve bireylerde oluşturduğu bir diğer problem ise gözle görülen bir kilo değişikliği olur. Genellikle uykuyla bağlantılı görünen bu problemin depresyon ile de bir bağı bulunuyor. Günde 10 saatten fazla uyuyan bireyler, daha az hareket eder. Bu nedenle de istenmeyen kilolar ortaya çıkabilir.

Fiziksel aktivitelerimizi yapamayınca vücudumuz günden güne hamlaşır. Bu durum, olması gerekenden daha az kalori kaybına sebebiyet verir. Fazla uykunun getirileri olan kilo alımının dışında, diyabet hastalığı da bulunuyor. Bu tür uyku problemleri, genellikle tip 2 diyabet hastalığına yol açar.


Fazla uyumanın zararları arasında en yaygın belirti baş ağrısı:

Baş ağrısı için, uyku problemi yaşayan bireylerin en mustarip olduğu konu diyebiliriz. Uykusuzluk insanlarda şiddetli baş ağrılarına yol açar. Aynı şekilde bireyin fazla uyuması da bir türlü geçmeyen baş ağrılarına neden olabilir. Fazla uykunun baş ağrısına yol açmasının sebebi; Uykunun serotonin ve neurotransmitter seviyenizi etkilemesidir.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Kaliteli bir uyku için ne yapılmalı?

sağlıklı uyku

  • Öncelikle rahat ve kaliteli bir uyku istiyorsanız uyuduğunuz saatler büyük önem taşıyor. Uyuyup uyandığınız saatler mevsim, coğrafya ve yaş gibi kriterlere göre değişiklik gösterir. Fakat yetişkin bir kişinin yaklaşık 6-8 saat uyuması gerekiyor.
  • Gündüz şekerlemeleri çoğu insanın sahip olduğu bir alışkanlık. Fakat gerekmedikçe gündüz değil, gece uyumaya çalışın. Gündüz vakti 20 dakikayı geçmeyecek uykular, size kendinizi daha dinç hissettirebilir.

  • Uyku öncesi atıştırmalık sevenler için üzücü bir haber olsa da uyumadan önce bir şey yememeniz gerekir. Mide rahatlığınızı sağlamak adına, yatmadan önce ağır besinler tüketmemeye çalışın.
  • Uyuyacağınız alanın yakınlarında telefon, bilgisayar veya televizyon gibi cihazlar bulundurmamaya özen göstermelisiniz. Bu tür cihazlar, yaydığı radyasyon sebebiyle uyku kalitenizi bozabilir. Bu nedenle uyandığınızda yorgun hissedebilirsiniz.
  • Uyurken gece lambası kullanımı, vücudumuz için sağlıksızdır. Uyku halinde salgılanan melatonin hormonu, yalnızca karanlık alanlarda olur.
  • Uyumadan önce egzersiz yapmamanız gerekir. Bazı insanlar, yorulmadan kolaylıkla uykuya dalamaz. Fakat bu durum için uykudan önce egzersiz yapılması yanlıştır. Egzersiz rutininizi, gün içinde uygun vakitlere bölebilirsiniz…

Karabasan Nedir? Uyku Felci ile Bağlantısı Var Mıdır?

This post is also available in: English

Kategoriler: Sağlık, Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/