SABUNLAR HER ZAMAN TEMİZ MİDİR?

Herkesin merak ettiği bu konu hakkında yaptığım araştırmalar sonucu elde ettiğim bilgileri sizinle paylaşacağım. Ellerimizi, yüzümüzü, vücudumuzu temizlemek için kullandığımız sabun, temizlenmek için en etkili yöntemlerden biri ve en yaygını. Ancak bu kullandığımız sabunların kendileri gerçekten temiz mi? 
Bunu anlamak için önce sabunun yapısına kısaca bakmamız lazım. Sabunlar bitkisel veya hayvansal yağlar kullanılarak elde edilir. Kullanılan yağların yanı sıra sodyum hidroksit yada potasyum hidroksit eklenerek yağlar bu bazların içinde kaynatılır. Bu sürece kimyada sabunlaşma tepkisi denir. Sabunlar kimyasal olarak farklı uzunluktaki yağ asitlerinin alkali tuzlarından oluşurlar ve yüzey aktif maddeler grubuna girerler.( Yüzey Aktif Madde; suda veya sulu bir çözeltide çözündüğünde yüzey gerilimini etkileyen (çoğunlukla azaltan) kimyasal bileşiktir.) Yağın sökülüp atılması sabunların en büyük temizleme etkisidir. Sabunun uzun zincirli hidrokarbon kısmı küçük damlacıklar halinde hafif bir şekilde çözülür. Kutuplaşmış kısmı ise yağ lekesinin etrafındaki suyu uzaklaştırır. Böylelikle yağ lekesi sabun molekülleri tarafından tamamen sarılır ve temizlenecek yüzeyden ayrılır. İçinde yağ damlacıklarını barındıran bu sabun molekülleri ve yapısında çözülmüş yağı barındıran su yıkama suyuna emülsiyon adı verilir. Daha sonra bu çözelti durulama sırasında suyla beraber akıp gider. 
Yani ellerimizi yıkadıktan sonra sabunlar yapısı gereği elimizde ki kiri alır ve elimizi temizler. Ancak aldıkları bu kir sabunun üstünde kalır. Yani evet sabunlar kirlenebiliyor. Ama bu sorun oluşturacak bir durum değil. Bu konuda çok fazla çalışma yapılmadığını belirtmem gerek, ama yapılan araştırmalarda ellerinde 5000 bakteri bulunan denekler ellerini sabunla yıkamış ve sonrasında diğer denekler aynı sabunla ellerini temizlemişlerdir. Araştırma sonucunda ise sabunun bakterileri başka bir ele geçirmediği gözlemlenmiştir. Yani sabun bakterileri deneğin elinden aldıktan sonra diğer deneğin eline aktarmamıştır. Başka bir deneyde ise üzerinde bakteri dolu sabunlar elleri temiz deneklere verilmiş ve ellerini yıkamaları istenmiş. Bu araştırma sonucunda da sabunların hiçbiri deneklerin ellerine bakteri aktarmamış. Buda gösteriyor ki sabunun kendisi kirli olsa bile herhangi bir bakteri geçişi gerçekleşmiyor.

Sabunların kendilerini temizlemediğini artık biliyoruz. Yani sabunlarda kirleniyor. Peki kirli sabun nasıl temizlenir? Sorusuna gelince ise cevap çok basit. Kirli sabun ellerimizi temizlemek için kullandığımız yöntemle temizleniyor: iyice ovalama. Ellerimizi ovalamak yani sabuna sürtmek ve sonrasında su ile yıkamak hem elimizi temizler hem de sabunu. Sabunla bir yüzeyi temas edip sonrasında durulamak hem yüzeyi hem de sabunu temizliyor. Böylece sabunun üstünde ki bakteriler de gitmiş oluyor.
Kategoriler: Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/