Uykusuzluk, fiziksel ve ruhsal açıdan sağlığımızı olumsuz etkilediği gibi odaklanma yeteneğimizi de azaltır. Daha mutlu bir gün geçirmek için kaliteli uyku şart, zira uykumuzu alamadığımızda hepimiz sinirli kişiliklere bürünüyoruz. . Sinsice uykumuzu sabote eden faktörleri sizler için derledik.
…
1) Yaş
Araştırmalara göre yaşımız arttıkça beynimizin uykuyu düzenleyen kısmı çürümeye başlıyor. Bu durum, uykumuzun en ağır olduğu non-Rem evresinin daha az olmasına yol açıyor. Uykunuzun hafiflemeye başlaması düşündüğünüzden daha erken yaşlarda, 30’larınızın ortasında, başlıyor.
…
2) İlişki Durumu
CDC tarafından düzenlenen bir araştırmaya göre ilişkisi olan insanlar bekarlara göre daha iyi uyuyorlar. Ayrıca evli kişilerin %67’si geceleri yedi saatten fazla uyurken bu oran hiç evlenmemişlerde %62, boşanmışlarda ise %56.
…
3) Genetik
Eğer geç saatlere kadar ayakta kalmaya meyilliyseniz bu genlerinizdeki bir mutasyon yüzünden olabilir. Rockefeller Üniversitesi’nde bir bilim insanı “CRY1” isimli bir gen üzerinde çalışıyor. Bu gen, sirkadiyen ritimlerimizi düzenlemeye yardım ediyor. “CRY1” geninde varyasyon olan insanlar daha uzun sirkadiyen döngüye sahip olduklarından daha uzun süreler uyanık kalabiliyorlar.
…
4) Cinsiyet
Araştırmalara göre, kadınlar uyku sırasında beyinlerini daha karmaşık şekilde kullandıklarından gözlerini daha fazla kapalı tutmaya ihtiyaç duyuyorlar. Bu da kadınların erkeklere oranla 15-20 dakika daha uzun süre uyumasına neden oluyor.
…
5) Diş Macunu ve Çay Tercihleriniz
2011 yılında Wheeling Jesuit Üniversitesi’nde yürütülen bir araştırmaya göre nane, odaklanmanın ve tetikte kalmanın başlıca yollarından. Yetiştirmeniz gereken işleriniz olduğunda nane çayı size yardım edecektir ancak yatıştırıcı bir içecek istiyorsanız nane ve turunçgillerden kaçınmalısınız. Eğer nane aromalı bir diş macunu kullanıyorsanız dişlerinizi daha erken fırçalamayı düşünebilirsiniz.
…
6) Kariyer
Vardiyalı/nöbetli çalışan kişilerin uyku düzenlerinin daha farklı olması hiçbirimizi şaşırtmaz. Ancak bazı endüstriler var ki böyle bir durumla karşılaşmasını hiç beklemeyiz. Uyku sorunları yaşayan iş gruplarının başında komünikasyon ve ulaşım sektöründe çalışanlar geliyor.
…
7) Hafta Sonları
Uzun stresli bir haftanın sonunda mümkün olduğunca dinlenmeyi istemek hakkımız olsa da haftasonumuzu uyuyarak geçirmek haftanın geri kalanındaki uyku düzenimizi bozuyor. Bu durum bilim insanları tarafından “sosyal jet lag” olarak adlandırılıyor.
…
8) Evcil Hayvanlar
Mayo Clinic tarafından yapılan bir araştırma, eğer köpeğinizin kendine ait bir yatağı varsa aynı odada uyumanızın uykunuz için faydalı olduğunu ortaya çıkardı. Ancak köpeğinizle aynı yatakta yatıyorsanız uykunuz daha fazla bölünüyor.
…
9) Memleket
Memleketimiz uyku alışkanlıklarımız üzerinde büyük rol oynuyor. ABD’de yapılan araştırmaya göre, en rahat uyuyan ülke Güney Dakota. Türkiye’de de IPSOS’un araştırmasına göre, uyku kelimesi Akdeniz bölgesi insanlarına yatağı çağrıştırırken, Güneydoğu kesimindekilere mutluluğu çağrıştırıyor.
…
10) Eğitim
CDC’nin araştırmalarına göre sağlıklı uyku düzeni üniversite veya daha yüksek seviyede eğitim alanlarda %71.5 ile en yüksek oranda. Yani, derslerinizde bu bilgiyi göz önünde bulundurmanız faydalı olabilir. 🙂
…
11) Çevre
Harvard tarafından yapılan bir araştırma sonucunda iklim değişikliği nedeniyle artan sıcaklıklar ile uykusuzluk arasında pozitif bir ilişki bulundu. Ayrıca, hava kirliliği de uykuda çok büyük etkiye sahip.
…
12) Kapalı Kapılar ve Pencereler
Pencere ve kapıları kapatmak sesi azaltacağı için size daha iyi bir uyku verebilir diye düşünüyor olabilirsiniz, ancak araştırmalar açık kapı/pencerelerin uykunuza yardımcı olduğunu gösteriyor. Kapıyı açık bırakarak odadaki karbondioksit oranının azalmasını sağlıyorsunuz bu da uykunuzun kalitesini arttırıyor.
…
13) Dolunay
Özellikle çocukların uyku düzeni ayın evrelerinden çok fazla etkileniyor.
Yorumlar (0) Yorum Yap