Bilimsel Kanıtlarıyla Beraber Beyin Gücünüzü Arttıran 6 Alışkanlık

Gündelik hayatın içinde, ders çalışırken ya da işlerimizi yaparken zaman zaman hafızamızda performans düşüklüğünü hissedebiliyoruz. Elbette bu düşüklüğün birçok sebebi olabilir, fakat bilime göre beynimizin performansını en çok alışkanlıklarımız etkiliyor.

Bu 6 basit alışkanlık, beyninizin performansını arttıracak aynı zamanda sağlığınızı da olumlu etkileyecek:

1) Yeteri Kadar Uyumak

Bu öneriyi yüzlerce kez almış olabilirsiniz ama uyku, sağlıklı bir beyin için çok önemlidir. Eğer yeteri kadar uyumazsanız ertesi gün rüyanızı hatırlamakta bile güçlük çekebilirsiniz.

R.E.M. uykusu için 6-8 saat en önemli uyku aralığıdır. Uykunun 5. evresi olduğu için mental açıdan yenilenmenizi sağlar. Aynı zamanda beyninizi ertesi güne hazırlar ve daha berrak bir zihinle uyanırsınız.

2) Bol Miktarda Su İçmek

Vücudumuzun susuz kalmasından en çabuk etkilenen organımız beynimizdir. Gün içinde beyinden geçen su miktarı ise 1,4 litre civarında. Eğer beyindeki su dolaşımı bozulursa, bu durum hafızamızda ciddi hasarlara yol açabilir. Susuz kalmış bir beyin odaklanmakta ve hatırlamakta güçlük çekmeye başlar. Bu yüzden günde 2-2,5 litre su içerek vücudumuzun su ihtiyacını karşılamalıyız.

3) Egzersiz Yapmak

2014 yılında Harvard Health Letter’da egzersiz yapmanın beyne doğrudan ve dolaylı yoldan yardımcı olduğu yazılmıştı.

Egzersiz yaptıktan sonra daha rahat uyursunuz, aynı zamanda serotonin hormonu salgıladığınız için stres ve kaygılarınızdan arınırsınız. Bu durum, daha temiz bir zihne sahip olmanıza yardımcı olur.

4) Vücudunuzdaki Tuz Miktarına Dikkat Etmek

Sodyum eksikliği, hafızanıza zarar verebilir. Vücuda giren sodyum ise büyük bir miktarda tuz tüketilerek karşılanır. Tuz, beyni yeni anılar yaratmak için tetikleyen bir unsurdur. Tuzdan eksik kalmak , kısa zamanlı belleğinize zarar verebilir. Bol miktarda sodyum içeren diğer besinler ise; deniz ürünleri,yeşil-kırmızı biber, peynir, fıstık, fındık, ceviz, kereviz ve havuçtur. Sağlıklı yetişkin kişiler için günlük sodyum ihtiyacı 2-3 gramdır. Bu miktar 5 gr tuzdan sağlanabilir.

5) Fazla Stres Beyninize Zarar Verir

Stres, hiç şüphesiz hafızaya zarar veren en büyük unsurlardan biri.  Hayatınızın stresli zamanlarınızı düşünün, muhtemelen kendi potansiyelinizin yanına bile yaklaşamadığınızı düşündüğünüz anlar olmuştur.

2012 yılında Yale Üniversitesinde yapılan araştırmaya göre: Stres uzun süreli olursa adrenalinden daha etkili olan steroid hormonları (kortizol gibi) salgılanmaya başlar. Bu hormonların etki süresi adrenalinden daha uzundur ve bu dönemde kişinin bilişsel kabiliyeti azalır ve olaylara normal tepki verme yeteneğinde zayıflama görülür. Kronik stres bu hormon dengesinin bozulmasına ve normalden daha fazla sayıda beyin hücresinin ölümüne neden olur. Bunun sonucu olarak kişide kavrama sorunları ve hafıza zayıflığı görülür.
Elbette günümüzde stresle iç içe yaşıyoruz. Fakat en aşağı 15 dakikalık rahatlatıcı bir müzik seansı, meditasyon ya da sadece gözlerimizi kapatıp rahatlatmak; beynimize büyük fayda sağlar.

6) Aşırı Şeker Tüketmemek

Hipokampus bölgesi, beyinde uyanıklık durumunu arttırmakta, öğrenmekte ve uzun süreli belleği geliştirme konusunda büyük rol oynar. Alzheimer hastalığında, hipokampus beyinde ilk etkilenen yerlerden biridir. Bu hastalarda, düşünsel ve bilişsel fonksiyonlarda bozukluk ortaya çıkar. Hipokampus, şekere karşı çok hassastır. Bu yüzden, beyin fonksiyonlarımız için aşırı şekerden kaçınmalıyız. Fakat beyin enerji için sadece şeker kullanır, dolayısıyla normal sınırların altındaki glukoz düzeyi, beyin fonksiyonlarında geri dönüşümsüz hasara sebep olur.
Beyninizin sizi hiçbir zaman yarı yolda bırakmaması dileğiyle 🙂
Kategoriler: Bilim, Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/