“Amaca giden her yol mübahtır.”
Machiavelli’nin gözlemleri, alışılmışın çok ötesinde bir yapıya sahipti; “Kötüler kazanmaya daha yakın.”
Neden Kötü İnsanlar İyi İnsanlara Kıyasla Kazanmaya Daha Yatkındır?
Yalnızca İyi Olmak Neden Çoğu Zaman Yeterli Değildir?
Çoğunlukla insanlarda, “iyi bir insan olmanın yolu, iyi hareketlerde bulunmaktan geçer” inanışı vardır. Kişi yalnızca iyi amaçlara sahip değildir, bu amaçları iyi yolla gerçekleştirme isteğine de sahiptir.
Kişi, insanların iyi olmasını istiyorsa, düşmanlarına da iyilik gösterir, zalimlik değil. Machiavelli’ye göre iyi insanların sadece iyi hareket ederek dünyayı daha iyi bir yere getirme çabaları işe yaramıyor. Kitabında; Floransa ve geçmişteki İtalyan eyaletlerinde iyi prenslerin, devlet üyelerinin ve tüccarların daima başarısız olduğundan bahsetmiştir. Bunu engellemek için ise şu görüşü savunur:
Kişi istediği kadar iyi olabilir fakat iyi hareket etmeye fazlasıyla bağlı olmaması gerekir. Kötü insanların kullandığı hileleri ödünç alıp onlara karşı kullanmayı bilmelidir. İyi insanlar da kılıç tutar, savaşır ve gerektiğinde kurnazlık yapar. Musa, iyilik ve adalet için Firavunla savaşmıştır.
İnsanların Kazanmaları İçin Kötü mü Olmaları Gerekir?
Hayır. Sanılanın aksine Machiavelli, kitabında kazanmak için kötü olunması gerektiğini anlatmaz; iyi insanların kötülerden ders çıkartması gerektiğini anlatır. Sadece iyi olmayı değil, etkili olmayı da savunur. İyi bir insan olsak bile, mesleğimiz ne olursa olsun, hayatın her yerinde kurnaz ve hilekar insanlar ile karşılaşacağız ve bu insanların uyguladıkları yöntemleri bilip bunlara göre hareket etmemiz gerekiyor. Aslında Machiavelli tam da bundan bahsediyor: İyi insanlar, karşılarındaki insanların kendilerini nasıl korkutacağını, tatlı sözle kandıracağını ve tuzağa düşüreceğini bilmeli.
“Beklenmedik bir kaynaktan, en çok nefret ettiklerimizden dersler çıkartmalıyız. Arzuladığımız fakat onların karşısında savaştığı gerçekliği gerçekleştirebilmek için bize öğretecekleri çok şey var. Onların sahip olduğu benzer kalitede silahlara ihtiyacımız var. İyi hayaller kurmak yeterli değildir. Gerçek ölçüt, başardıklarımızdır.”
…
Yorumlar (0) Yorum Yap