Vegan Yaşam Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Veganlık, insan merkezci doğa ve toplum anlayışına tamamen karşı olan bir düşünce biçimidir. Bu düşünce biçimi aynı zamanda pratik olarak uygulanabilen bir yaşam tarzıdır. Vegan kelime kökeni itibarı ile vejetaryen kelimesinden ortaya çıkmıştır. Lakin iki kavram arasında temel bir farklılık bulunmaktadır. Vegan, hayvansal herhangi bir ürünü tüketmediği gibi hayvansal emek sonucu oluşan ürünleri de kullanmayan kişidir.

20. yüzyılın ortasında terminolojik olarak resmiyet kazanan bu terim, günümüzde gitgide rağbet görmektedir. Bunun temel nedeni veganlığın yalnızca hayvansal tüketime değil yarattığı sonuçlara da odaklanmasıdır. Kendi içerisinde farklı görüşleri bulunan vegan hareketin, yalnızca bir beslenme alışkanlığı olmadığını da belirtelim. Hayvanların hissedebilen ve duygulara sahip canlılar olması sebebiyle, ticari olarak kullanılmalarına karşı durulur. Ayrıca hayvanların etini ve ürettikleri diğer ürünleri tüketmenin de karşısında durulur.


Etik Veganlık ve Çevreci Veganlık Arasındaki Farklar

vegan

Vegan yaşam tarzının yalnızca bir beslenme alışkanlığı olmadığını daha önce belirtmiştik. Vegan yaşam en genel anlamıyla hayvanların, insanlar uğruna sömürülmemesi için alternatif bir yol sunar. Pek tabii önerilen bu yolun, veganlar arasında çeşitli tartışmaları doğurduğunu da vurgulayalım. Bu konuda en merkezi tartışma etik ve çevreci vegan hareket arasında sürmektedir.

Etik vegan ya da veganizm, hayvanların da tıpkı insanlar gibi hisseden canlılar olduklarına dikkat çeker. Bu nedenle hayvansal herhangi bir tüketimin aynı ölçüde bir suç olduğuna parmak basılır. Çevreci vegan görüş ise hayvansal tüketimin, endüstriyel bir amaç olmasından kaynaklı doğaya zarar verdiğini savunur. Her iki görüşün temelinde hayvansal tüketim reddedilse bile; aralarında şiddetli tartışmaların sürdüğünü hatırlatalım.


Sağlıklı Bir Yaşam İçin Bitkisel Odaklı Beslenme

bitkisel beslenme

Bu yaşam tarzı ister istemez sağlıklı beslenme ile birlikte anılmaktadır. Vegan felsefe, bitki bazlı beslenmenin insan vücudu için daha yararlı olduğu önerirken; hayvansal gıda tüketiminin pek çok zararı olduğuna dikkat çeker. Yüksek kolesterol ve insan sindirim sisteminin ayrıştırmada zorluk çektiği enzimlerin çoğu hayvansal ürünlerde bulunur.

Bu nedenle sağlıklı beslenmek isteyen pek çok kişi, belirli dönemlerde bitki odaklı beslenmeye yönelir. Bugün pek çok hastalığın bu beslenme yöntemlerine dayanarak ortadan kalkacağına ya da hafifletileceğine inanılır. Çeşitli kalp hastalıkları, şeker hastalıkları ve kanser gibi pek çok hastalığın bu şekilde önlenebileceği vurgulanır.


En Çok Bilinen Vegan Besinler Nelerdir?

vegan

  • Tofu
  • Soya Sütü
  • Soya kıyması
  • Baklagiller
  • Kuruyemişler
  • Mantar
  • Keten Tohumu
  • Tam Tahıllar
  • Meyveler
  • Besleyici Maya

 

İlginizi çekebilecek ilgili içerikler:

Gıda Endüstrisinin Gerçekleri ve Sağlıklı Beslenme Hakkında Aydınlatıcı 11 Belgesel

Daha Az Et Tüketmek Neden Gezegen İçin Yapabileceğiniz En İyi Şeydir?

This post is also available in: English Français Español Deutsch

Kategoriler: Sağlık, Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/