Dünyanın En Büyük 10 Kütüphanesi Hangileridir?

Dünyanın en büyük 10 kütüphanesi hangileri biliyor musunuz? Sizler için dünyanın en büyük 10 kütüphanesini derledik. İyi okumalar dileriz.


Dünyanın En Büyük 10 Kütüphanesi

1) Kongre Kütüphanesi – Amerika Birleşik Devletleri

dünyanın en büyük 10 kütüphanesi

Dünyanın en büyük 10 kütüphanesi sıralamamızın ilk kütüphanesi Amerika Birleşik Devletleri’nde olan Kongre Kütüphanesi’dir. Kongre Kütüphanesi, yaklaşık 29 milyondan fazla kitaba ev sahipliği yapmaktadır. Neredeyse 470 dilden eser barındıran kütüphane, aynı zamanda pek çok hükümet belgesini de bünyesinde bulundurmaktadır. Yazılı milyonlarca eserin yanında aynı zamanda çok büyük harita, film ve dinleti arşivine de ev sahipliği yapmaktadır. Dünyanın en büyük kütüphanelerinden olan Kongre Kütüphanesi yılda 1.75 milyon ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Arşivinde ve diğer alanlarında toplam 4.000 kişilik bir çalışma ekibine sahiptir.


2) Britanya Kütüphanesi – İngiltere

Britanya Kütüphanesi

Dünyanın en büyük 10 kütüphanesi arasında olan Britanya Kütüphanesi 400 sene önce İngiltere’de kurulmuştur. Her yıl arşivine ortalama 3 milyon kitap eklenen kütüphanede yaklaşık170 milyon kitap bulunmaktadır. Pek çok dilden esere ev sahipliği yapan kütüphane yazılı basım eserler dışında çok büyük bir dijital arşive de sahiptir. Aynı zamanda tarihi milattan önce dayanan pek çok el yazması da Britanya Kütüphanesi’nde ziyaretçilerini bekliyor.


3) New York Halk Kütüphanesi – Amerika Birleşik Devletleri

dünyanın en büyük 10 kütüphanesi

New York Halk Kütüphanesi, dünyanın en büyük şehir kütüphanesi olması ile tanınmaktadır. Yılda 17 milyon civarında ziyaretçiye ev sahipliği yapan kütüphane sahip olduğu arşiv ile de dünyanın en büyük 10 kütüphanesi arasında yer almaktadır. Tarihi atmosferi ile ziyaretçilerine bambaşka bir deneyim sunan New York Halk Kütüphanesi, 1895 yılında kurulmuştur. Neredeyse 1.200 farklı dil ve lehçede yazılmış eserlere ulaşabileceğiniz kütüphane aynı zamanda büyük bir dijital arşive de sahiptir.


4) El Escorial Kütüphanesi – İspanya

El Escoria

El Escorial Kütüphanesi, UNESCO tarafından Dünya Miraslar Listesi’ne alınan mekanlardan birisidir. Kütüphanenin dışında manastır ve saray bölümlerine de sahip olan yapı Madrid’de bulunmaktadır. Tarihi dokusu ile ziyaretçilerine harika bir ortam sunan El Escorial Kütüphanesi, İspanya Kralı II. Felipe’nin bir zamanlar ikamet ettiği yapıttı.


5) Lenin Kütüphanesi (Leninka) – Rusya

leninka

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin kurucusu olan Lenin’in ismini alan kütüphane, Rusya’nın başkenti Moskova’da yer almaktadır. Lenin Kütüphanesi, dünyanın en büyük dördüncü kütüphanesidir. 1922-1991 yılları arasında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği topraklarında basılan tüm kitapların birer kopyası kütüphanenin arşivinde yer almaktadır.


6) Milli Diyet Kütüphanesi – Japonya

Milli Diyet Kütüphanesi

Dünyanın en büyük 10 kütüphanesi listesinin bir diğer kütüphanesi ise Japonya’da yer alan Milli Diyet Kütüphanesi’dir. 1948 yılında Japonya’nın yasama organı tarafından kurulur. Japonya’da basılan tüm kitapların birer kopyasına ev sahipliği yapan Milli Diyet Kütüphanesi aynı zamanda dünya dillerinden oluşan milyonlarca eseri bünyesinde barındırmaktadır. Kütüphane ziyaretçilerini kapısında Yunanca ve Japonca olarak yazılan “Hakikat özgürleştirir.” cümlesi ile karşılamaktadır.


7) Fransa Milli Kütüphanesi – Fransa

dünyanın en büyük 10 kütüphanesi

Fransa’nın başkenti Paris’te yer alan kütüphane Fransa’nın ulusal kütüphanesidir. Fransa toprakları içerisinde basılan tüm yayınları toplayan kütüphanede milyonlarca basılmış eserin yanı sıra oldukça büyük bir dijital arşiv de yer almaktadır. Sartre’nin de aralarında olduğu yazılarıyla dünya çapında adından söz ettiren pek çok yazarın el yazması eserleri de Fransa Milli Kütüphanesi’nde sergilenmektedir.


8) Trinity College Kütüphanesi – İrlanda

Trinity College

Trinity College Kütüphanesi, dünyanın en büyük kütüphaneleri arasında yer alırken İrlanda’nın en büyük kütüphanesi olma özelliğine sahiptir. Köklü bir tarihe sahip olan kütüphane, 14 metre uzunluğundaki tavanı ve benzersiz mimarisi ile de ziyaretçilerini büyülemektedir. Trinity College, Kraliçe Elizabeth tarafından kurulmuştur. Bu üniversitenin mezunları arasında Oscar Wilde ve Samuel Beckett gibi edebiyat dünyasının başarılı yazarları da bulunmaktadır.


9) Çin Ulusal Kütüphanesi – Çin 

dünyanın en büyük 10 kütüphanesi

Çin’in başkenti Pekin’de yer alan Çin Ulusal Kütüphanesi, yılda yaklaşık 5 milyon ziyaretçi ağırlamaktadır. Çin’in eski antik kitap müzesi olarak da kullanılan kütüphane, yerli ve yabancı milyonlarca eseri bünyesinde barındırmaktadır. Çin Ulusal Kütüphanesi aynı zamanda Çin hanedanlarına ait özel koleksiyonlara da ev sahipliği yapmaktadır.


10) George Peabody Kütüphanesi – Amerika Birleşik Devletleri

George Peabody

Amerika Birleşik Devletleri’nin en görkemli binalarından birine sahip olan George Peabody Kütüphanesi her yıl milyonlarca ziyaretçiye ev sahipliği yapmaktadır. Sahip olduğu arşiv ile dünyanın en büyük 10 kütüphanesi arasında yer almaktadır.


İlginizi çekebilecek ilgili içerik:

İster Çalış, İster Araştır, İster Kitap Oku: İstanbul’un En İyi 10 Kütüphanesi

Dünya Üzerinde İkon Olmuş 10 Popüler Mimari Yapı

This post is also available in: English Français Español Deutsch

Kategoriler: Kültür

Yorumlar (0) Yorum Yap

/